Home Grensverleggers Uitheems Geduister #19

Uitheems Geduister #19

by Nel Mertens

In een donkere hoek van je kamer staat een speeltje bedekt met stof. Januari zit er bijna op! Afstoffen dus! From dust to dust … Van duister tot duisterder…

Het Uitheems Geduister van deze week voor jou opgeblonken! Met nieuws van The Sisters Of Mercy, Esclaratina Obsessiva, Shaârghot, Bela Goosy, Gulag Beach, Van Dammes, Porn, Model Kaos, Darkness On Demand en The Devil & The Universe en een tip voor een trip: New Waves Day!

THE SISTERS OF MERCY

The Sisters Of Mercy kondigden hun tour door Australië, het Verenigd Koninkrijk en Europa aan. En ja hoor, ook in België voorzien ze een optreden. Na een jaartje niet te touren in 2018, hebben de Sisters of Mercy 23 shows gepland in de herfst van 2019. Op 23 september doen ze de Ancienne Belgique in Brussel aan, maar hoe een grote Sisters fan we ook mogen zijn, de keuze of je nog maar eens geld wil uitgeven aan een ondermaatse live performance van Andrew Eldritch en kompanen, laten we volledig aan jezelf over!

Facebook / Website

OBSESSIVA ESCARLATINA

Escarlatina Obsessiva is een Braziliaanse band opgericht in 2006, in het midden van de vrieskoude bergen van São Thomé. Karolina (zang en bas) en Zaf (gitaar, keys en e-drum) speelden aanvankelijk shows in lokale pubs waar ze postpunk- en punkbands coverden. Pas een jaar later gingen ze met eigen werk het podium op. Ondertussen hebben ze zeven albums bij mekaar gespeeld, deelden ze podia met andere grote bands zoals Plastic Noise Experience, Attrition en ook met onze Belgische Dive en zijn het echte D.I.Y.-ers: ze producen hun eigen albums, video’s, t-shirts en hebben zelfs hun eigen festival Woodgothic.

Deze week brachten ze hun zesde album Back To The Land uit (bij het label Deepland Records)! De ritmes en melodieën op deze plaat liggen ver verwijderd van die op hun vorige twee albums en maken dat deze toch wel wat anders klinken: progressieve rock met een melancholische lijn door en regelmatig wat jazz en blues-trekjes.

Vindictive Witch is in elk geval een sterke song van op deze nieuwe cd met een knappe, filmische videoclip: laat je meedrijven in een sluipende nachtmerrie en een uniek angstaanjagende sfeer.

Buiten Brazilië kan je de cd bestellen door te mailen naar info.deepland.records@gmail.com

Facebook / Website

SHAÂRGHOT

Dat ze ons warm willen laten lopen voor hun aankomende album The Advent of Shadows is duidelijk! Ook deze week kregen we een – derde – teaser van de Franse industrial-metal- elektropunkband Shaârghot: Extract #3. Wake Up klinkt door ruige gitaren gedreven, met sterk industriële klanken ertussen waarmee ze ons meenemen in een hevige roes richting The Advent of Shadows. Ook deze week volgde die vierde teaser al snel: Extract #4: Now Die is angstaanjagend hard, agressief en voorzien van metaalharde ritmes die je in een opzwepende trip naar de dood lijken te leiden. Om dan even later ook Extract #5 – Z//B te mogen ontdekken: iets helemaal anders met zijn donkere ambientintro, kreunende stem, even later voorzien van hevig doorsleurende gitaren en drums én intense doodskreten…Onze adem quasi ontnomen, kijken we reikhalzend uit naar de komst van Shaârghots’ schaduwen.

Hun releaseparty is gepland op 8/2 in Petit Bain te Parijs.

Facebook / Soundcloud

BELA GOOSY

Ken je de afgeleefde, oude zanger met de diepe stem ? The Decrepit Old Crooner ? Hij zit er door. Hij haat zichzelf. Misschien ben jij of ik het wel ? De Fransman achter Bela Goosy stelt zich dezelfde vraag en gaf er een album over uit: Decrepit Old Crooner. Gevuld met donkerte en melancholische diepte brengt hij darkwave / gothic / postpunk.

Bela Goosy geeft zijn album aan ons allen, gratis te downloaden via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

GULAG BEACH

De Berlijnse punkrockband Gulag Beach is er met hun vierde lp Potato Mash Bash (bij Rockstar Records) met wat 8 heup-brekende nummers hadden kunnen zijn. Maar met erg herkenbare punkritmes en –tunes is de opener Potato Mash Bash een niet overdonderend nummer. Weinig origineel en jammer genoeg te veel ‘have heards’… Death Is Not The End als punkcovertje is ook al zo vaak en vaak beter gebracht geweest. Er is leven na de dood… Goed nieuws, want voor ons moet het leven van Gulag Beach op deze manier niet langer gerokken worden.

De lp is vanaf 28/1 verkrijgbaar op zwarte of rode vinyl.

Facebook / Bandcamp

VAN DAMMES

Vier mannen uit Helsinky die we maar te graag zouden ontmoeten, zijn de Van Dammes. En ze hebben vorige week hun ep Risky Business gelanceerd. Punkrock met de juiste hoeveelheid vuile snotterige garagesound. Een mix van melodieuze riffs en smerig lawaai waarin erg uitgesproken synthlijnen niet geschuwd worden en dat maakt hen toch wel een uniek punkrockbandje.

Je kan het album digitaal of op vinyl aanschaffen via Bandcamp.

Facebook / Instagram / Spotify

PORN

Ze kondigden het 7 weken geleden al aan: Porn! Jij bent Porn, iedereen is Porn! Hun vijfde album The Darkest Of Human Desires – Act II  komt er op 22/2 aan als vervolg op The Ogre Inside – Act I en tweede deel van een trilogieDe Franse industriële rock en gothic metalband doet ons alvast erg veel goesting krijgen met hun nieuwe single en bijhorende videoclip Here For Love. De videoclip die bulkt van agressie en recht uit een thriller lijkt te komen, doet echter niets vermoeden dat deze bij de titel hoort.

Het album is verkrijgbaar op gesigneerde cd met boekje, bijhorend digipack en stickers.

Pre-Order / Facebook / Spotify / Deezer / Instagram

MODEL KAOS

Van de Duitse gothic futurepopband Model Kaos kregen we in december hun single Liars te horen en ze presenteerden ons deze week ook de andere nummers van de ep Liars. Met Storiesals tweede single, brengt Model Kaos een brok dansbare elektro-energie binnen. Het derde nummer Drawning is er eentje waarbij het straffe  gitaarwerk sterk naar gothic rock neigt, waardoor Drawning een beklijvend nummer werd. En nog geen 24 uur later verschijnt ook nummer 4: verrassend, want dit is hun cover van Heroes van David Bowie. Geslaagde vocals, hollow klinkende synths en beating elektrodrums . ‘Yes, we’re lovers !’

De ep verschijnt een dezer dagen en het volledige album wordt in april verwacht (bij Danse Macabre).

Wil je hen live aan het werk zien ? Op 27/4 komt Model Kaos, samen met Dynastie (DE) en The Saint Paul (DE) naar Club B52 in Eernegem om er hun nieuwe album Liars voor te stellen.

Facebook / Website

DARKNESS ON DEMAND

Voor Darkness On Demand wordt science-fiction realiteit. Opgericht in 2017 door de Dance or Die-muzikanten, Wagner en Falgalas, lanceert de Duitse electroband Darkness On Demand hun tweede album Detoxination op 1 maart bij het label RepoRecords.

Na het debuut  Post Stone Age Technology volgt nu Detoxination en vervolgt de band zijn reis door de futuristische fantasiewerelden. Futuristisch en transcedentaal klinkt de titeltrack  Detoxination alvast, hoewel deze dancebeats ons niet meteen omver blazen.

De ep kan je nu verkijgen vanaf 8/2 en het album kan je in pre-order alvast bestellen.

Facebook / Website

THE DEVIL & THE UNIVERSE

Geit-tastisch nieuws van The Devil & The Universe want  Ashley Dayour, David Pfister en Stefan Elsbacher  zijn hun nieuwe album aan het afwerken. Endgame 69 verschijnt in juni op vinyl  (bij het Berlijnse label [aufnahme + wiedergabe]) en cd (bij het label Solar Lodge).

#goatwave #goatheads #goatspeed

Facebook / Website

NEW WAVES DAY

Een tripje maken in mei ? Wij weten alvast al waarheen ! Op 18 mei heeft New Waves Day in de Turbinenhalle in Oberhausen (Duitsland) een pracht-programmatie met Peter Hook & The Light, Gang Of Four Official, ChameleonsVox, Pink Turns Blue, And Also The Trees, In2TheSound, Then Comes Silence, en onze eigen Belgische The Arch! Met een afterparty natuurlijk…

Eentje om niet te missen !

Facebookevenement / Tickets

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More