Home Lijstjes HET BESTE VAN 2023: Ward Daenen (Messidor)

HET BESTE VAN 2023: Ward Daenen (Messidor)

by Bart Verlent

Ward Daenen debuteerde begin dit jaar met het prachtige album When Things Go Missing van zijn project Messidor. Daarin wordt hij begeleid door zijn muzikale vrienden Bert Hornikx en Maarten Moesen. Spijtig genoeg kreeg de langspeler veel te weinig aandacht want het is één van de mooiste albums van 2023 geworden. Benieuwd naar Wards muziekkeuze in 2023.

2023 had veel muzikale kanten. David Crosby stierf in januari en het stof waaide van Everybody’s Been Burned. Burt Bacharach volgde en ik herontdekte zijn plaat met Elvis Costello, Painted From Memory. Ze waren niet de enigen die vertrokken… 

Muziek dit jaar? Daan zette Metejoors Intro naar zijn hand, huisgenoot J (12) wierp me Je moeder heet Henk voor de voeten – goed gelachen bij de afwas maar het blijkt al van 2021. Tussen wit plafond, stopcontacten en bed denk ik aan Kamer van Johannes Is Zijn Naam. En vind ik Raymonds Verlaten gebouw zo mooi omdat het doet denken aan Brussels By Night, zijn allermooiste song?

Psalmen van Paul Simon, lunaparkjazz van Schnitzl, Chris Joris’ zelfportret, het duet van Tom Barman en Lies Lorquet (1989) op het jongste dEUS-album; fijne debuutplaten van mijn stadsgenoten Rosa Butsi en Noa Lee, er was dit jaar meer dan ik hierna kan noemen – met ook input van bandleden Maarten en Bert.

Beste album/single Belgisch
Melanie De Biasio Il Viaggio
“David schreef me dat Il Viaggio een van de intiemste, machtigste en persoonlijkste muziekstukken is die hij ooit gehoord heeft”, zei De Biasio in De Morgen. Wie ben ik om David Sylvian tegen te spreken over deze plaat die zoveel tijd en ruimte herbergt?

Chris JorisUntil The Darkness Fades
Childhood was voor mij de ingang voor deze verbluffende plaat. Een lied dat echt klinkt als kampen bouwen en bomen beklimmen. Van daaruit groeit, compositie na compositie, een portret van een man die na de nacht de ochtend vindt. 

Isbells – Basegemiti
Een plaat met meer dan één kant. De zijde waar Day Five and Twelve, Looking at the Same Sun, What You Give is What You Get, A Little Bit Longer zich ophouden neem ik mee naar 2024.

Huelgas Ensemble & Paul Van Nevel, Ludwig Daser – Polyphonic masses
Twee missen van de Duitse polyfonist – van een boventijdse schoonheid.

Loverman – Lovesongs
Het zong al even rond dat James De Graaf iets had zoals dat dan heet, overigens meer nog live dan je op zijn bezwerende debuutalbum hoort.

Reinhard Vanbergen & Charlotte Caluwaert Circle Back (Inspired by Kadir Ferati Balci)
Gewoon een heel goeie plaat, daar is iedereen het in de band over eens. 


Beste album/single internationaal
Paul Simon – Seven Psalms
Migratie, klimaatverandering, technologische ontwikkeling: in Paul Simons 7 Psalms schuiven grote verhalen van onze tijd voorbij, als wolken boven een landschap van akoestische gitaren en een even verbluffende als spaarzame instrumentatie van klokken, stemmen, orgels en blazers.

Feist – Multitudes
“I contain multitudes” zong Bob Dylan op Rough and Rowdy Ways. Voor Leslie Feist geldt iets gelijkaardigs, een van de beste liedjesschrijvers van onze tijd bijvoorbeeld. 

Dudu Tassa & Jonny Greenwood – Jarak Qaribak
“Je buurman is je vriend”, zo laat zich de titel van deze plaat – een smaakvolle blend van twee culturen – vertalen. De Israëlische muzikant en producer Dudu Tassa en Jonny Greenwood (Radiohead/The Smile) annuleerden hun tournee die ook Gent zou aandoen, vanwege de oorlog in Israël en Gaza. Ooit herinneren we ons die titel opnieuw.

PJ HarveyI Inside the Old Year Dying
PJ Harvey blijft zoeken om iets nieuws te doen met haar heel erg eigen taal’, stuurt Bert me in de app. Amen to that. 

Everything but the GirlFuse
Destijds via mijn broer leren kennen, en dit jaar was hij er ook weer als de kippen bij om de loftrompet te steken over hun nieuwe plaat. “Zo heel soms verschijnt er iets dat schijnbaar moeiteloos is, en vlotjes klinkt, en dan plots luister je 5 keer, 10 keer”, schreef hij op Facebook over Nothing Left to Lose. Niet voor het eerst volgde ik in de voetsporen van mijn drie jaar oudere broer en hoorde Tracey Thorn zingen: “Kiss me while the world decays, kiss me while the music plays”.

En ook: 
Grian ChattenChaos For The Fly; Gabriels,- Angels & Queens; Sufjan StevensJavelin’; Anohni, – My Back Was a Bridge For You to Cross; Vijay Iyer, Arooj Aftab, Shahzad IsmailyLove in Exile; The Tallis Scholars, John Sheppard: Missa Cantate; Blake Mills -Jelly Road.

Beste concert
Stromae in Paleis 12 
Hendrik Lasure en Vitja Pauwels in Stuk.
Terwijl Feist de grote zaal naar haar hand zette – Bert was erbij – hoorde ik een paar meter verderop Chantal Acda en band de AB Club inpakken.

Stel zelf je favoriete festivalaffiche voor 2024 samen
De wenslijst is langer maar laten we al beginnen met Feist, Gabriels, PJ Harvey, The Smile, Daniel Lanois en Róisín Murphy.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More