Home Lijstjes HET BESTE VAN 2023: KEVIN VAN VOLCEM (We Are Ooh People, They Feel Nothing)

HET BESTE VAN 2023: KEVIN VAN VOLCEM (We Are Ooh People, They Feel Nothing)

by Nel Mertens

Kevin Van Volcem legt zijn muzikale ei bij de electrowaveband We Are Ooh People, maar zijn eigen, unieke creativiteit geeft hij helemaal alleen sonisch vorm, met zijn nevenproject They Feel Nothing. Hij heeft een nogal obscure muziekstijl en luistert weinig Belgisch. Toch wou ook hij graag zijn eindejaarslijstje delen, waarin dus af en toe wat oudere muziek sloop. En zo werd ‘het beste van 2023’ heel eventjes ‘het beste ever’.

Beste album/single Belgisch
Gezien ik uitsluitend naar obscure wave op Soundcloud luister is mijn kennis van Belgische groepen uiterst beperkt… En zijn de releases van deze bands niet allemaal van het voorbije jaar. Maar deze zouden zeker in mijn lijstje belanden:

SKEMER – Overgave
Vooral het nummer Overgave. Het doet me denken aan een Belgische BOY HARSHER.

LINEAR MOVEMENT – Night In June
Meest happy wavesong ever. Heerlijke eenvoudige synths, prachtige no nonsens stem. Met op het eind een heerlijke KLAUS SCHULZE-achtige solo. De max.

PARADE GROUND
Belgische 80’s wave met heerlijke vocals. Hun hitjes Gold Rush en Moan blijven zalig. Niet zo heel lang geleden heb ik ze nog live gezien op Waveteef en het was verrassend hoe ze hun nummers live een heel stuk hedendaagser doen klinken.

DONDER, HEL & HAGEL – De Rekening
Zalige extreem linkse electropunk met punkteksten zoals punkteksten moeten zijn.

WE ARE OOH PEOPLE – Vodka With Lime
Uiteraard mag één van mijn eigen projecten niet ontbreken. Een mix van wave, electropunk, dance,… met ons nummer dat in de buurt komt van een hitje, Vodka With Lime.

Beste album/single internationaal
LINEA ASPERA – Linea Aspera
Daar zijn alle nummers op de plaat een hit. Fenomenale mix van briljante sound van synths, heerlijke vocals en prachtige teksten.

LED ER EST
Heerlijke wave/punk. Geen vergelijkbare sound als die van LED ER EST. Heerlijke hitjes die in een mega alternatief jasje van analoge sounds, gitaar en atypische zang zijn gegoten.

THE SOFT MOON – The Soft Moon
Helaas worden groepen er precies nooit beter op. De eerste plaat van The Soft Moon is heerlijk. Repetitief eenvoudige, malende herhalingen van unieke sounds met bas, gitaar en elektronica met enkel gefluister als vocals. Zalig.

CARRIEGOSS  
Een nieuwere band met een kanon van een vrouwelijke stem. Iets wat je in de wavescene niet zo vaak tegenkomt. Eenvoud en puurheid in die sound van zalige, analoge, zachte 80’s synths met daarop een stem die neigt naar perfectie.

DE AMBASSADE – Duistre Kamers
Nieuwe oldschool wave. Nederlandstalig gezongen. Heerlijk retro maar toch ook weer nieuw.

BOY HARSHER
Naast hun briljante hit Pain, is het album dat hoorde bij hun eigen gemaakte kortfilm The Runner heerlijk. Zalig mooie synthsounds met de mega sexy stem van JAE MATTHEWS.

THE CURE – Pornography
Uiteraard mag de basis van mijn  donkere muziekvoorkeur niet ontbreken. De plaat waar de drumS in elk nummer van begin tot het eind zonder enige variatie doordramden en waar de gitaren als duistere vampieren de nacht aftasten. Een blijver.

Beste concert
DE AMBASSADE. Op Grauzone festival. Daar waar hun plaat ruw en ongepolijst klinkt maar toch enigszins braaf, dan kom je live bedrogen uit. Harde klanken, experimenten, geen compromissen,… Een goed geoliede machine die klanken voortbrengt die je huid afschuren en je oren een reset geven.

Wat was voor jou dit jaar de meest memorabele muzikale gebeurtenis?
Persoonlijk was dat het verder uitspitten van mijn eigen soloproject THEY FEEL NOTHING en het verder uitwerken van mijn eigen sound.

Op concertvlak heb ik niet veel gezien, aangezien de bands waar ik naar luister niet in de buurt optreden (lacht).

Maar ik heb dit jaar wel Grauzone bezocht in Den Haag. Een heerlijk festival van een allegaartje aan alternatieve muziek.

Stel zelf je favoriete Belgische festivalaffiche voor 2024 samen.
CARRIEGOSS
BOY HARSHER
HANTE
LED ER EST
OPENHEIMER ANALYSIS
TECHNIQUES BERLIN
LINEA ASPERA (als ze hun ouwe platen spelen (lacht) )
FIGURE STUDY
BETA EVERS
MAKINA GIRGIR

We Are Ooh People / They Feel Nothing

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More