Home Lijstjes HET BESTE VAN 2023: Fran Devos (Peter en de Vos)

HET BESTE VAN 2023: Fran Devos (Peter en de Vos)

by Bart Verlent

Fran Devos maakt samen met Peter Boone Nederlandstalige popsongs waar hier en daar een vleugje jazz in te horen is. Ze doen dat onder de naam Peter en de Vos. Dit jaar kregen we van hen de prachtige singles Achteraf en Nachtegaal en volgend jaar mogen we hun debuutplaat verwachten. Wij vroegen aan Fran welke muziek haar geraakt heeft in 2023.

Beste album/single Belgisch
(in willekeurige volgorde)
ARRA DI ALLAS – Are you a sinking ship or a submarine?
Een nieuw soloproject van Astrid Creve, die we kennen van o.a. Belcirque. Ze noemt het zelf “a collection of useless lovesongs (for all who need them)”. Astrid heeft niet alleen een fantastische stem, maar schrijft ook geweldige teksten. Het is een wonder dat ze met haar projecten niet vaker op grotere podia staat en niet vaker airplay krijgt.

PAAMATH & JEAN-PAUL RAFFIT – Mbura
Dit Luikse duo bracht op 8 december een album uit dat je in het ene nummer in festivalsfeer brengt en daarna een bocht naar luistermuziek maakt. Heel allround, en de stem van Paamath heeft een heel zacht en vriendelijk timbre. 

THE GOLDEN GLOWS – Sunrise
Er moest natuurlijk ook een meerstemmig album in mijn lijst, aangezien we met vzw NCP heel veel workshops rond meerstemmige samenzang geven en daar – moeten we het uitspellen? – heel erg veel van houden. The Golden Glows brengt driestemmige harmonie met één gitaar, en maakt muziek om bij weg te dromen.

EKKO TRIO – EKKO​.​trio²
Wat er ook gebeurt, ik blijf in mijn hart toch nog altijd een beetje een folkie, dus dit folk album met een vleugje Belgisch surrealisme én wat jazzy feels kon in mijn lijstje niet ontbreken. 

EYEMÈR – Pretend that you’re God (single)
Een song over online haters die religie gebruiken om anderen te ‘shamen’. Een thema dat me enorm aanspreekt, een geweldige stem en een song die gewoon goed in elkaar zit. Meer moet het niet zijn.

TINY LEGS TIM – Death bells ringing (sing my title)
Bij de tekst van deze eerste postume single van deze vorig jaar overleden Gentse Blueslegende krijg ik gewoon koude rillingen…. En meer hoef ik daar waarschijnlijk niet over te vertellen. Luister vooral zelf.

Beste album/single internationaal
(terug in willekeurige volgorde)
NAAZ – Never have I ever  
Een aparte indiepopplaat met een heel samenhangend verhaal. Vooral de protestsong Azadi “een vrouw is vrijheid” die ze herschreef na de dood van Mahsa Amini spreekt mij geweldig aan.

YENTL EN DE BOER – Hubbelbubbelprik (De liedjes uit het boek)
Ik ben al even een ongelooflijk grote fan van Yentl en de Boer, en nu ze allebei mama geworden zijn, schreven ze een (eerste?) kinderboek. Je kunt in mijn omgeving vanaf nu maar beter geen baby’s meer maken als je dit boek niet als cadeau wilt krijgen.

JESSIE WARE – That! Feels Good!
My guilty pleasure! Sexy, disco, feestje… en soms moet dat gewoon niet meer zijn.

Beste concert
Fat Freddy’s Drop in ’t Rivierenhof.
Samen met mijn vriend en zijn kinderen een hele avond dansen. Het leukste feestje van het jaar! De bandleden zijn geweldige performers, ze hebben een ongelooflijke eigen sound die een mix is tussen jazz, funk, hier en daar wat reggae en digitale klanken.

Wat was voor jou dit jaar de mees memorabele muzikale gebeurtenis?
Ons eerste concert bij De Kunstwaard met Puntjudith. Wat een verrassing was dat! Ze werd geselecteerd via een vi.be oproep voor Nederlandstalige muziek maar man wat is dat een geweldige band om live aan het werk te zien! Ze presteerden het om voor een super klein publiek één van de beste concerten van het jaar voor ons neer te zetten. De podium présence van Judith Rijsenbrij, de lead zangeres van de band is tegelijk sterk en ontwapenend. Haar stem indrukwekkend, de sound van de band nieuw, overweldigend en heel apart. We kochten achteraf haar ep Snelweg uit 2021 op vinyl na het optreden en luisteren er nog geregeld naar. 

Stel zelf je favoriete Belgische festivalaffiche voor 2024 samen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More