Home Lijstjes HET BESTE VAN 2022: Tom Van Dorpe (Stereoseat)

HET BESTE VAN 2022: Tom Van Dorpe (Stereoseat)

by Nel Mertens

Zanger en gitarist Tom Van Dorpe werkt samen met David Van Glabeke (gitaar), Maarten De Meyer (bas) en Jelle Lefebre (drums) van Stereoseat volop aan hun derde album, maar vond toch de tijd om een heerlijk eindejaarslijstje bij mekaar te schrijven!

Beste Album
PORCUPINE TREE – Closure/Continuation
Closure/Continuation geeft me zin om zelf te schrijven en heeft alles waar ik als songwriter altijd naar op zoek ga, héél inventieve inspirerende drumpartijen van Gavin Harrison (bijvoorbeeld in de song Harridan). Hij weet de perfecte balans te vinden tussen het louter ondersteunen van de song en soms in de voorgrond treden. De contrasten in de songs, het melodieuze aspect, soms in your face, dan weer zalvend hypnotiserend op de achtergrond (check de synths van Richard Barbieri), vind je nog het best terug in de song Herd Culling en maakt dit album 5 sterren waardig.

THE SMILE – A Light For Attracting Attention
Prachtig hoe Thom Yorke er telkens in slaagt om na een paar seconden ons in zijn unieke eigen universum brengt, een universum geïsoleerd van alle andere muziekjes op deze aardbol. Mocht Yorke Alle Kleuren Van De Regenboog van K3 coveren, het zou nog pakkend zijn.
Deze keer in samenwerking met Jonny Greenwood van Radiohead en drummer Tom Skinner.
Een groeiplaat dat zowel op de voorgrond als op de achtergrond ‘werkt’. Hypnotiserend, dansbaar en een soort mantra.

KING HANNAH – I’m Not Sorry, I Was Just Being Me
De synergie tussen gitarist Craig Whittle en de rauwe stem van Hannah Merrick is ontroerend mooi en blijft aan je huid plakken op I’m Sorry, I Was Just Being Me.

WARHAUS – Ha Ha Heartbreak
Een album vol oorwurmmelodieën, check bijvoorbeeld Open Window of de song Time Bomb met zijn geniale switching akkoorden naar eindstuk met solo. ‘t Zit al weken in mijn hoofd. Alweer een puike samenwerking met zijn compagnon de route Jasper Maekelberg.

BRUTUS – Unison Live
Klinken best wel catchy en melodieuzer dan ooit tevoren, zonder aan power te verliezen, wat ik alleen maar toejuich!

A.A. WILLIAMS – As The Moon Rests
Bloedmooie songs, emorock van de bovenste plank.

RUSSIAN CIRCLES –  Gnosis
De muziek vertelt het verhaal beter dan dat een vocal of de lyrics het zou vertellen. Russian Circles zijn baas in de instrumentale postrock/metal, nu ook met hun album Gnosis.

TAMINO – Sahar
Eén van de albums waar ik het meeste naar uitkeek na het horen van de single The First Discipline. Stelt niet teleur en wordt beter na elke luisterbeurt!

BEACH HOUSE – Once Twice Melody
Altijd al grote fan geweest van hun vorige albums (Bloom) en Once Twice Melody is ook een pareltje. De mooiste weemoed op muziek in een geheel eigen universum zoals ook The Smile (Thom Yorke) dit heeft.

DOODSESKADER – Year One
Album dat aanvoelt als de broodnodige vernieuwing waar de metal aan toe is. Doodseskader heeft al direct een eigen smoel met hun met hiphop-achtige rap gecombineerd met vervormde vocals op een bedje van metal – zonder gitaar – waar je de gitaar geen seconde mist door de allesvernielende bas sound. Brutaalste album van 2022.

Beste Single
PORCUPINE TREE – Harridan
STAKE – Fuck My Anxiety
CHARLOTTE ADIGÉRY & BOLIS PUPIL – Ceci n’est pas un cliché
THE COLD STAIRES – The Joy
WARHAUS – Open Window
TAMINO –  The First Disciple

Mijn gedroomde festival affiche

The Smile – Idles –  King Gizzard And The Lizard Wizard –  Porcupine Tree –  Warhaus – Beach House 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More