Home Lijstjes HET BESTE VAN 2021: Dirk Punk Peeters (Funeral Dress)

HET BESTE VAN 2021: Dirk Punk Peeters (Funeral Dress)

by Nel Mertens

Hij vond 2021 maar een muzikaal mager jaar, maar oer-punker Dirk Peeters maakte voor Luminous Dash toch ook zijn eindejaarslijstje klaar! Eentje met vooral punk en wave én een nostalgisch gevulde festivalaffiche.

Beste Belgische albums/singles

Ik vind dit altijd moeilijk daar dit vaak van het moment afhangt… 2021 vond ik in het algemeen een vrij mager jaar wat releases betreft en waarschijnlijk heeft corona daar veel mee te maken. Wij brengen in feb onze eerste single uit in 10 jaar. Voor die track, All Politicians Are Cunts, hebben we genoeg inspiratie opgedaan tijdens de coronaperiode en normaal gezien komt er een album aan het eind van het jaar.

Wat new wave betreft, vond ik Hollow Eyes van VELVET MIST zeer goed. De duistere sound, de invloeden van Sisters Of Mercy… Ik ben echt benieuwd naar hun volgend werk.

Beste internationale albums/singles

De beste nieuwe band vind ik het Engelse ON THE HUH (met leden van o.a. Infa Riot, Braindance en Special Duties). Met een typische UK punksound en ‘meebrul-refreinen’. Ik verwacht nog veel van deze band.

Het beste album is Comfort For Me van de Australische band AMYL AND THE SNIFFERS. Het is eigenlijk een band die je live moet zien. Amyl is een echt showbeest op het podium.

Van een vrij nieuwe band als Amyl And The Sniffers gaan we naar een legendarische oude band THE LAST RESORT. Ze hebben zojuist een nieuw album uit: Skinhead Anthems IV. Niemand minder dan Lars Frederickson (RANCID) is de nieuwe gitarist en die invloed hoor je wel in verschillende nummers op het album. Mijn favoriet is het nummer Boots On The Ground.

Deze is wel niet echt op single of zo uitgebracht, maar het nummer bracht een ‘smile on my face’ en de videoclip heb ik al tientallen keren bekeken.

LINCOLN ZINZOLA van COLOR KILLER is slechts 12 jaar en coverde in z’n eentje Wait And See van mijn all time favoriete band STIFF LITTLE FINGERS. COLOR KILLER is de Amerikaanse punk band met allemaal leden van 12 tot 15 jaar en was daarmee de jongste band ooit die op de Vans Wrapped Tour speelde.

Wat new wave betreft vind ik de nieuwste van GARY NUMAN, Intruder, zeer sterk. Live is het ook nog steeds een aanrader, dat bewees hij op Sinner’s Day. Volgend jaar spelen we terug samen in Balckpool op Rebellion Fest.

Favoriete Belgische festivalaffiche voor 2022

Een moeilijke vraag. Ik heb voor het volgende gekozen:

HERMAN BROOD AND HIS WILD ROMANCE
Ik hoor jullie natuurlijk al zeggen: “Dat is niet Belgisch.” Voor mij wel. Herman Brood natuurlijk niet maar er is die typische sound van gitarist Danny Lademacher en deze is wel een Belg. Hij zorgde voor de beste albums en songs. Ook een beetje nostalgisch voor mij daar ons eerste echte festival samen met Herman Brood was op Akkerpop in 1987.

TC MATIC is een levende legende. Eén van de beste bands die we gehad hebben.

RED ZEBRA zet ik ertussen daar Peter (Slabbynck, frontman van Red Zebra, nvdr) al van de jaren 70 zo een actieve bij is met zoveel goede projecten.

FRONT 242 en DIRTY SCUMS omdat zij de oudste Belgische punkbands zijn die non-stop zijn blijven spelen. Ze zijn een viertal jaar voor ons begonnen en je hebt natuurlijk punkbands die eerder zijn begonnen maar die zijn niet non stop actief gebleven. Ik zou er nog 99 andere opzetten natuurlijk van AGITATORS tot ZYKLOME A!

Ik wens iedereen alvast beste voor 2022 met een goede gezondheid en hopelijk kunnen we dat coronagedoe snel afsluiten. Luister in februari zeker naar onze nieuwe songs.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More