Rockabilly, garage- en surfrock of ruige rock-’n-roll? Dit collectief ruikt naar Jens De Waele zijn favoriete Belgen!
Wat is voor jou het beste Belgische album ooit?
Uiteraard werd/wordt er veel schoons gemaakt in België en heb ik ook vele favorieten. Maar ik zal me aan de vraag houden en er één uitkiezen. Ik geef direct mee dat m’n keuze gelijk ook een emotionele keuze is. Heading For Vegas van SIN ALLEY. Zangeres Martine Van Hoof is jammer genoeg verleden jaar gestorven en dat was nogal een klop. Sin Alley was een redelijk unieke band (en niet alleen in België) met hun mix van psycho/rockabilly met garage en surf… Schone tijden, straffe plaat!
Wat is voor jou de beste Belgische single aller tijden?
Deze is vrij makkelijk. Al sinds het verschijnen (1987), is dit mijn favoriete Belgische nummer: Best Way To Jive van THE WILD ONES. Rustiger dan we van de Brusselse rock-‘n-roll-abillies gewoon zijn, maar zo schoon!
Naar welke Belgische artiest kijk je op?
Lastig opnieuw. Ik geef gewoon een lijstje: ANDRE BRASSEUR, THE JOKERS, VICE BARONS, THE WILD ONES, MELODY MASSACRE, THE RATMEN / SEATSNIFFERS / WALTER BROES, JEKILLS, SIN ALLEY, TJENS COUTER,… En ik vergeet er een stuk of 100. Sorry daarvoor.
Welke nieuwe Belgische artiest of band moeten we volgens jou zeker in het oog houden?
Toekomstartiesten. Er is een zeer straffe generatie opgestaan, dat is zeker. En ik heb het dan vooral ook over de ‘underground’, als we het zo mogen noemen: TUFF GUAC, MINDRAYS , MITRAILLE , COCAINE PISS , LEE SWINNEN en zijn duust bands, AKULAS.
Maar ik ga vooral PINK ROOM noemen. Ze brengen binnen kort namelijk hun tweede plaat uit en dat wordt uitkijken. Plus ik ben redelijk onder de indruk van hun creativiteit.
Wat is jouw mooiste Belgische muziekherinnering (festival, optreden, ontmoeting…)?
Ik ga al een jaar of 40 intensief naar optredens, plus ik heb niet het beste geheugen dat men kan kopen. Ik zal niks nieuws zeggen als ik vermeld dat SJOCK waarschijnlijk het beste feestje in België en omstreken is. Elk jaar opnieuw (lacht).
België heeft sowieso een goede reputatie als het gaat om festivals en organisaties. In de jaren 80 was het wel ietske anders. Toen waren ze nog niet veel gewoon. Toen in 1987 vzw Spinnekop zijn psychobillyfestival gaf in de Vooruit in Gent, stond de hele stad op zijn kop. Vanuit Duitsland, Nederland en Frankrijk kwam een heel leger psycho’s Gent overrompelen. Een redelijk nieuw fenomeen en de politie wist niet goed wat ermee gedaan. Nadat ze hardhandig de pre-party in de Frontline uit elkaar gedreven had, hebben ze de dag zelf de hele straat afgezet. Behalve als je een ticket had, kon je gewoon niet passeren en moest je omrijden. De sfeer binnen was fantastisch, geen reden tot paniek.