Home Lijstjes HET BELGISCH COLLECTIEF: Dorien Staljanssens (Cozin)

HET BELGISCH COLLECTIEF: Dorien Staljanssens (Cozin)

by Nel Mertens

Als frontvrouw bij het Gentse trio Cozin blinkt ze uit in meerstemmige zang met melancholische folkelementen. De lockdownperiodes gaven ruimte om te gaan experimenteren met elektronica en dat kregen we te horen in hun laatst verschenen single Tussen Licht En Donker. Het is ook daar, tussen licht en donker dat de Belgische favorieten van Dorien Staljanssens schemeren!

Wat is voor jou de beste Belgische single aller tijden?
Een tijdje geleden zat ik – toen alles nog lekker mocht – gezellig te eten in de Ganzerik, een eetcafé niet ver van waar ik woon. Ik hoorde er toen het nummer Horizontaal van DELLA BOSSIERS met stukken tekst als “ik zit veel te lang in bad, horizontaal, ik lig veel te lang in bed, horizonta-ler”. Hilarisch vond ik dat. Die tekst in combinatie met een etherisch fluitje maakt die single voor mij niet de beste Belgische single aller tijden, maar toch zeker en vast de meest opmerkzame, bevreemdende, feelgood song! 

Naar welke Belgische artiest kijk je op?
Naar ANGÈLE! Ik vind haar heel knap, en haar teksten, boodschap en muziek zitten eigenlijk best goed in elkaar. En natuurlijk ook naar Eefje De Visser (als je haar Belgisch mag noemen), zo’n mooie videoclips. BAZARTs refreintje van Goud vind ik ook redelijk geniaal. Natuurlijk kijk ik ook nog op naar een resem anderen: WWWATER, SX, TRIXIE WHITLEY, ECHO BEATTY, MELANIE DE BIASIO. Niet om feministisch te zijn, maar ik hou wel van bands met een vrouwelijke front. Daar kan ik mezelf natuurlijk ook makkelijker mee identificeren.

Wat is voor jou het beste Belgische album ooit?
Dat vind ik een vraag met heel veel verantwoordelijkheid om ze goed te beantwoorden. Wat ik het beste vind is sowieso mood- en tijdsafhankelijk. Maar als ik toch iets moet noemen: STROMAE’s Racine Carree is wel echt heel nice.

Welke nieuwe Belgische artiest of band moeten we volgens jou zeker in het oog houden?
Ik weet niet of die nog classificeert als ‘nieuw’, maar mmmm: TAMINO. Of PORTLAND? Hoelang is een artiest eigenlijk ‘nieuw’?

Wat is jouw mooiste Belgische muziekherinnering (festival, optreden, ontmoeting…)?
Ik denk… Boombalfestival 2011. Ik kwam net terug van een muziekstage en ik was jarig. Ik was dronken van het leven en verliefd en ik zag een concert van The Bony King of Nowhere en daarna Isbells, en dat kwam toen zo hard binnen. The Bony King speelde achteraf ook nog een korte akoestische set backstage, dat was genieten! Wow, ik schrik er wel even van dat dat al 10 jaar geleden is. Haha, ik moet DRINGEND naar een festival!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More