Home Belgisch WORLDS BEYOND

WORLDS BEYOND

by Kurt Van Camp

We zijn enkele maanden na de release van het debuut Symphony of Dawn van Worlds Beyond. Onze bespreking ervan kan je hier nog eens nalezen. Het leek ons het ideale moment om eens terug te blikken met de band over hoe zij deze periode beleefden. We vroegen hen ook naar de toekomstplannen, hun dromen en de grootste spinal-tap momenten die ze al meemaakten.

¢ Brecht Dhuyvetters Photography

Hoe ervaarden jullie de periode vlak voor de release, toen de reviews begonnen binnen te lopen?
Ewoud: Dat was een zeer toffe periode. We wisten dat we iets hadden gemaakt waar we allemaal volledig achter stonden, maar het was nog een vraag hoe het zou binnenkomen bij de reviewers. Ik denk dat niemand had verwacht dat we zó veel zeer positieve reviews gingen krijgen.

Jakob: Voor onze albumrelease hebben we ook drie videoclips de wereld ingestuurd, met telkens een maand tussen. Meteen na de release van de eerste videoclip (Winterstorm) werden we overladen met positieve reacties, zowel van familie en vrienden als symphonic metal fans. Volgens mij hebben we dit goed weten aan te houden bij de daaropvolgende videoreleases. 

Wout: Als DIY muzikanten heeft het natuurlijk erg geholpen dat we zelf veel reviewers hebben gecontacteerd en opgevolgd. We zijn dan ook erg opgelucht en ook wat verrast dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen.

Welke reacties zijn jullie het meest bijgebleven? We hebben het hier over fans, ouders, pers,…
Ewoud: Wat mij het meeste bijblijft is hoezeer de reacties verschilden. Niet dat de reacties verschilden van goed naar slecht, maar dat iedereen wel een ander favoriet lied heeft. Het is super tof dat iedereen zo zijn eigen ding kan vinden in onze muziek en als een song je niet echt aanstaat, te hard of te zacht, dan is er zeker wel een ander waarnaar je kunt zappen. Ik vind het leuk dat we zo een zeer breed publiek kunnen aanspreken.

Jakob: Ik ben vooral ook positief verrast van de hoeveelheid nieuwe fans die we hebben kunnen bereiken. Op Spotify zien we veel interesse uit verre landen en ook op onze webshop krijgen we bestellingen van over de hele wereld. Qua adressen en postzegels is het wat minder handig, maar het is ongelofelijk om te zien hoe snel onze muziek zich aan het verspreiden is.

Wout: Nooit verwacht dat we aan de post zouden moeten vragen hoe we een pakket van 20 cd’s naar Japan moeten sturen omdat we het niet wisten hoe hun adres genoteerd moest worden en wat voor douaneformulieren we moesten invullen.

Voor deze release deden jullie al een beroep op de fans door een crowdfunding op te starten. Jullie hadden zoveel reacties dat jullie het doel ruimschoots haalden. Hoe blikken jullie terug op de start van het hele project?
Valerie: Ik vond dit een spannende periode. We hadden nog nooit een crowdfunding opgezet en wisten ook niet hoe die zou lopen. Bovendien waren we nog niet echt bekend en hadden we relatief weinig volgers op sociale media. Zouden we op tijd ons doel halen? Gelukkig hebben we ons weinig zorgen hoeven te maken en konden we inderdaad rekenen op de steun van heel veel mensen! Het was ook wel leerzaam om dit hele proces te doorlopen want er komt veel meer bij kijken dan gedacht: filmpjes maken en monteren, de logistiek achter onze financiën moest in orde gemaakt worden, welke producten zouden we aanbieden, waar kunnen we deze laten maken, op welke manier verwerken we alle gegevens, …

Jakob: De timing van deze hele campagne kon eigenlijk niet veel beter zijn. Gedurende de eerste lockdown waren repetities niet toegelaten, dus hadden we veel tijd om online te vergaderen en een heuse campagne op poten te zetten. We hadden ook nog veel werk aan de productie van de muziek en het regelen van de artwork, het persen van de cd, de distributie enzovoort. Als we daarmee klaar waren, konden we brainstormen over de videoclips. Tijdens de zomervakantie konden we wel afspreken, dus dan hebben we alle opnames kunnen doen. Daar waren we net klaar mee toen de tweede lockdown inging. Ideaal dus voor het monteren.

Wat was jullie reactie bij het halen en overschrijden van de doelen?
Tijmen: Voornamelijk opluchting. Door de crowdfunding was het percentage van de albumproductie dat we met eigen geld moesten bekostigen eerder beperkt.

Robbe: Ik was aangenaam verrast dat er zoveel mensen ons steunden en geloofden in onze muziek. Het halen van het eerste doel was een zeer grote mijlpaal en ik had nooit durven verwachten dat we daar nog zoveel boven gingen uitsteken.

Zijn er door al de positieve geluiden en reacties al aanbiedingen van labels, managers?
Tijmen: Er zijn enkele aanbiedingen geweest, maar die waren tot nu toe geen meerwaarde op onze eigen DIY aanpak. We zijn er trots op dat we de productie en release van ons album in eigen beheer konden uitvoeren met een degelijk resultaat. Uiteraard staan we wel open voor eventuele verdere aanbiedingen.

Welke doelen hebben jullie je al gesteld voor de komende tijd? Want helaas heeft de plaat nog niet de promotie gekregen die ze verdiende.
Valerie: Onze grootste wens voor de toekomst is om onze muziek terug live te kunnen spelen. Sinds vorige lente werd het ene na het andere optreden gecanceld en hebben we onze afgewerkte plaat nog niet kunnen brengen voor een publiek.

Robbe: We hebben nog een vierde videoclip die we willen uitbrengen, maar daarvoor moeten we nog alle opnames doen, dus dat moet nog even wachten. Eens het hele corona-gedoe gedaan is, is het ongetwijfeld het allerbelangrijkste dat we onze muziek live laten horen.

Welke dromen hebben jullie als groeiende band?
Ewoud: Ik wil op Werchter staan!

Valerie: Zoveel mogelijk optredens meepikken en een nog betere tweede plaat uitbrengen. Optreden op Alcatraz of Graspop mag er ook al eens tussen zitten natuurlijk.

Robbe: Een tour in het buitenland zou wel fantastisch zijn, maar op een Belgisch festival spelen zie ik ook wel helemaal zitten.

Wout: Ik hoop vooral dat we eens een echte tour kunnen organiseren. Vooral spreken met bands die mee op het podium staan, de backstage gesprekken, de vriendschap “on the road”. Dit alles is iets waar ik echt van durf dromen.

Jakob: Ik ben zelf heel erg benieuwd naar wat ons nog te wachten staat. Dit is een hele nieuwe wereld die voor ons opengaat.

Wie heeft de meeste touwtjes in handen? Hoe ziet jullie rolverdeling naast het podium eruit?
Ewoud: Hahahaha. Ik!

Jakob: De enige macht die Ewoud heeft is dat hij de zetel kan claimen voor de repetities. Daarbuiten is zijn invloed nihil.

Valerie: Tijmen en Wout nemen veel taken op binnen de band. Tijmen schrijft de muziek, maar alle creaties worden democratisch besproken. Feedback is steeds welkom, wat ik wel een fijn samenwerken vind. Daarnaast heeft Wout in het verleden al veel kennis opgedaan met zijn andere band, Lucid Dream. We konden hierdoor al veel rekenen op zijn technische kennis. Daarnaast is hij geweldig met het maken van ontwerpen op de computer, weet hij graag veel over hoe bands gemanaged worden en is zijn bandcave (waar veel optredens gegeven worden) onze uitvalsbasis. 

Wout: Ik denk dat we als band zeker en vast democratisch te werk gaan. Alles wordt besproken met de band (misschien zelfs soms wat te veel), maar iedereen heeft zijn stem en zijn mening die mag uitgesproken worden. Het gevoel dat iemand de touwtjes in handen heeft, zou ik niet durven zeggen. Iedereen is vrij om de rollen op te nemen die hij zelf kan dragen. Maar als puntje bij paaltje komt vind ik toch dat degene die de muziek schrijft het belangrijkste touwtje in handen neemt.

Met welke ‘package’ zouden jullie wel eens op tour willen gaan?
Valerie: Voor Epica maak ik mijn hele agenda vrij! Within Temptation en Nightwish mogen natuurlijk ook altijd bellen ;-). Maar mochten we terug kunnen gaan in de tijd denk ik dat we een leuke ‘package’ hadden kunnen vormen met Tristania, Midnattsol, The Sins Of Thy Beloved en Theatre Of Tragedy.

Ewoud: Met K3 op tour gaan zou een kinderdroom zijn die waar wordt!

Wout: Momenteel zijn ze nog op zoek naar iemand Ewoud. Misschien kan die droom snel werkelijkheid worden en zijn wij een zetel rijker! (lachband)

Jullie hebben ook al wel enkele live-optredens achter de kiezen. Wat was jullie grootste spinal tap moment tot dusver? Of andere grappige anekdotes?
Ewoud: Dat moet de gebroken snaar van Tijmen midden in een liedje zijn.

Tijmen: Haha, inderdaad. Op één van onze eerste optredens sprong een snaar midden in een liedje. Mijn gitaar heeft een ‘foating bridge’, en zoals de gitaristen onder de lezers wel al zullen weten betekent dit dat de andere 5 snaren meteen ‘kattenvals’ stonden. De band heeft dan het nummer uitgespeeld zonder gitaar, terwijl ik heel gestresseerd de snaar aan het vervangen was en Jakob en Valerie een geïmproviseerd liedje begonnen om de tijd te vullen. Sindsdien hebben we iets meer plan-B opties achter de hand.

Valerie: Als grap hadden Tijmen en Robbe voor een optreden allemaal dingen ingesproken die enkel de leden met in-ear monitoring konden horen. Ik wist hier niets van tot we effectief aan het spelen waren. Dan is het een delicaat evenwicht zoeken tussen serieus blijven, verder spelen en binnenpretjes beleven.

Tijmen: Dat draaide eigenlijk zeer goed uit. De sfeer zat extra goed aangezien er af en toe eens een bandlid schijnbaar uit het niets moest lachen. Je zag het publiek dan ook opleven.

Welk Belgisch nummer wensten jullie zelf geschreven te hebben?
Valerie: Fleddy Melculy – Pinker

Ewoud: Ik ga ook voor Fleddy Melculy, met T-shirt Van Metallica

Welke vraag hebben jullie nog nooit moeten beantwoorden in een interview, maar zou je wel graag krijgen? En je mag ze gelijk beantwoorden!
Ewoud: “Hoe reageer je erop als alle meisjes op de eerste rij in zwijm vallen als je het podium op komt?” Mijn antwoord is dat ik het de eerste keer wel raar vond, ik wist niet of ik het Rode Kruis moest laten komen, maar uiteindelijk went het wel, en weten de stewards wanneer ze moeten klaarstaan.

Valerie: Voor de lezers die ook serieuze antwoorden willen: vaak wordt er gevraagd naar wat onze inspiratiebron is, maar er wordt nooit gevraagd naar wat onze favoriete muziek is. Veel van ons hebben naast symphonic metal ook wel verschillende andere muzikale interesses. Momenteel ben ikzelf wild van Cytotoxin!

Wie nog meer info wenst over Worlds Beyond kan best een kijkje nemen, of luisteren via deze kanalen…

Worlds Beyond / Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More