Home Belgisch WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Ashtoreth & Onsturicheit

WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Ashtoreth & Onsturicheit

by Patsker Omaer Beguin

De absurde vrijheidsbeperkingen van de covid periode creëerden (gelukkig) onverwachte gedwongen inspiratiegolven en nieuwe samenwerkingen met verschillende ‘slaapkamerartiesten’. Tussen oppersjamaan Peter Verwimp (Ashtoreth) en modulaire synthesizer tovenaar Peter Moorkens (Onsturicheit) ontstond er toen een merkwaardige collaboratie. Eind 2020 zag hun gezamenlijke werk Svartur dat op Belgian NeuMusik is uitgebracht, het levenslicht. Een klein jaar later werd The Svartur Variations Live op Sonic Emissions II (2021) digitaal uitgebracht. De chemie tussen de rituele dark ambient van Ashtoreth en het experimentele psychedelische gebliep van Onsturicheit blijft verder borrelen en krijgt een vervolg. We sloegen Moorkens en Verwimp aan de haak voor de lens en voor een face to face gesprek over hun samenwerking.

Met onder de neuzen een lekker streekbiertje kregen we een cascade aan interessante informatie. Het was Moorkens die het vuur tussen de twee artiesten aanwakkerde. Ashtoreth had een gig eind 2019 voor 24 Hours Of Deep Listening festival in de duizendjarige Sint-Baafsabdij in Gent. Onder de aanwezigen was de zwaar onder de indruk geraakte Moorkens na het optreden aan de praat geraakt met Verwimp over een mogelijke samenwerking.

Ashtoreth heeft al heel wat samenwerkingservaringen met andere artiesten (No One, Grey Malkin) en neemt graag een uitdaging aan. Het bleek ook nog te klikken, er werden bestanden heen en weer gestuurd die langzaam in de schaduw van de algemene corona lockdown uitgroeiden tot Svartur. Het sonisch avontuur bleek zo sterk dat er in (2021) een Ashtoreth & Onsturicheit optreden plaatsvond. Zonder enige repetitie was er een perfecte klik tussen de heren die door hun opstelling op het kleine podium eigenlijk achter elkaar stonden te spelen en geen oogcontact hadden. De opnames bleken van zulk een goede kwaliteit dat er volgens Moorkens bijna telepathisch besloten werd de improvisatie set uit te brengen.

De weg naar het vervolg op Svartur voelde voor beide artiesten eerder therapeutisch aan. De covid-leegte, duistere gedachten, de besmetting door het longvirus en ziekte noopten tot nadenken. Moorkens spuwde zijn geïnfecteerde zielenroerselen uit in vier modulair gestuurde geluidsopnames van samen ongeveer zeventig minuten elektronische chaos.

Verwimp werd getriggerd door de elektronische weefsels van zijn partner en gebruikte deze als een basiscanvas om dieper mee te gaan werken. Het ging er volgens hem uitdagend en soms extreem aan toe. Verwimp construeerde en deconstrueerde songs en fragmenten in een bad van experimentele chaos en duisternis. Niettegenstaande er ook melodieuze stukken en stiltes in verwerkt werden, zal er volgens het duo een zware luisterinvestering van het Svartur– vervolg gevraagd worden.

Verwimp vond de samenwerking met Moorkens nog gewaagder en dieper in het experiment gedrenkt dan de samenwerkingen met Stratosphere en Marco Neuman (Dark Buddha Rising, Sum Of R). De rituele sjamanistische Ashtoreth touch bleef natuurlijk doorheen de nummers dwalen. Moorkens noemt hun creatie een reis doorheen emoties en gevoelens die gevoed wordt door angst, stress, hoop, wanhoop en escapisme.

Op de vraag naar toekomstige live gigs antwoordden Moorkens en Verwimp uitermate enthousiast positief. Het duo heeft al ideeën, maar de sets worden vanzelfsprekend vrije improvisaties met minimale onderlinge afspraken waar mogelijk ook nog andere artiesten bij betrokken kunnen worden.

Op het ogenblik van het gesprek was er nog geen duidelijkheid over een label om de covid-geluidsontwerpen mee uit te brengen. Er werd een extra track voor een mini cd op Reverb Worship voorzien. Het label was danig onder de indruk dat ze een volledig album willen uitbrengen ergens in maart 2023.

Ashtoreth en Onsturicheit knutselden na ons gesprek nog verder om twee lange tracks af te leveren voor de Reverb Worship uitgave. Voor de release van het zeventig minuten durende Svartur-vervolg wordt het geduld nog even op de proef gesteld. Moorkens benadrukte voor alle duidelijkheid en met een kwinkslag dat deze releases zeker geen dansmuziek zullen bevatten.

Bandcamp Onsturicheit / Bandcamp Ashtoreth
Facebook Onsturicheit / Facebook Ashtoreth

https://www.reverbworship.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More