Home Interview Week Van De Belgische… Labels! ICARUS

Week Van De Belgische… Labels! ICARUS

by Luminous Dash

Bij Urgent.Fm was Icarus de radioshow waar alles wat niet in vakjes paste wél aan bod kwam. Hoe dat radioprogramma uitgroeide tot het Gentse label, ontdek je hier.

Wat was de drijfveer om met een label te starten?
Icarus startte als radioshow op Urgent.Fm. Het was één van de eerste programma’s die aandacht besteedde aan modern klassiek, experimentele elektronica en alles wat niet binnen vakjes paste. We begonnen ook livesessies te houden in de studio. Onze eerste gasten waren Echo Beatty, die toen al lang op zoek waren naar een label die hun plaat wou uitbrengen. Toen opperde ik om het zelf te gaan doen, onder de noemer Icarus Records.

Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
In het begin was dat vooral alles wat niet binnen vakjes paste. Pop Noir (So Far, Echo Beatty), ambient en elektronica (Ecila, Kevin Verwijmeren, Stray Dogs)… Zonder geweldig veel beperkingen. Nu is dat toch langzaam aan meer muziek die zich bevindt op het kruispunt van elektronica, modern klassiek, impro en eventueel jazz, zoals Bow, Mirek Coutigny, Theodore Wild Ride en Otto Lindholm.

Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
Meestal via demo’s die ons toegestuurd worden; wij selecteren echter super streng. Het moet ons in de eerste plaats ook volledig ‘pakken’. De reden daarvoor is dat we niet zoveel uitbrengen per jaar en 300% achter een release moeten kunnen staan als we ons willen engageren om tijd, geld en nog meer tijd in een release te stoppen.

Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
Tot hier toe hoofdzakelijk vinyl. Bow was een tape maar we sluiten digitaal en cd niet langer uit. De vinylprijzen én wachttijden zijn zodanig hoog geworden, het wordt helaas bijna niet meer werkbaar als klein label.

Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
Mirek Coutigny – wiens plaat uitkwam nét voor de lockdown en bijgevolg iets te onopgemerkt voorbij ging – Otto Lindholm en Bow. Die laatste, met oa Otto Lindholm & Margaret Hermant in de rangen improviseerden in onze radiostudio een onwaarschijnlijk straffe set bij mekaar. Zo goed, dat we deze uitbrachten op cassette.

Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
Het Franse en behoorlijk fantastische Theodore Wild Ride (met Christine Ott in de rangen) en Kevin Verwijmeren.

Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
Sinds 2021 werken we nauw samen met Consouling Sounds. We willen samen nog vele mooie releases uitbrengen, er komt alvast een nieuwe, uitstekende release aan in de loop van 2022 die ons kwaliteitsmerk verder moet benadrukken.

Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
Echo Beatty, hun debuut Tidal Motions was onze best verkopende release tot nu toe.

Icarus Records

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More