Home Interview Week Van De Belgische… Labels! HOPVIL RECORDS

Week Van De Belgische… Labels! HOPVIL RECORDS

by Luminous Dash

De Kortrijkse punkband Freddie & The Vangrails riep Hopvil Records in het leven om zelf hun plaatjes te kunnen uitbrengen. Dat smaakte zo lekker dat er nog Hopvil brouwsels volgden. Ontdek meer over Hopvil Records in dit interview voor De Week van de Belgische muziek.

Wat was de drijfveer om met een label te starten?
We hadden met onze band Freddie & The Vangrails nieuwe nummers opgenomen die we wilden releasen. DIY is sinds de begindagen van de punk (en van onze band) altijd belangrijk geweest. In plaats van te zitten wachten tot er iemand aanbiedt om je plaat uit te brengen, kan je het ook net zo goed zelf doen. Enter Hopvil Records!

Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
We moeten het vooral zelf goed vinden, de rest is bijkomstig. Maar punk en rauwe rock-’n-roll genieten toch onze voorkeur.

Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
Voor de split 7”s van Freddie & The Vangrails gaan we op zoek naar een band die we zelf goed en  sympathiek vinden. Een band waar we anders ook platen van zouden kopen. Met de Chiff Chaffs hebben we de debuut 7” uitgebracht van een nieuwe, lokale band. De diverse leden kennen we al enkele decennia, maar dat alleen is onvoldoende om een plaat van hen uit te brengen. Als de muziek ons niet boeit, stoppen we er geen tijd, moeite en centen in.

Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
We zijn allemaal vinyl freaks, dus die keuze was voor de hand liggend.

Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
Er zitten nog maar twee Belgische bands op het label, dus beide. Never Really Cared is de tweede lp van Freddie & The Vangrails, 15 nummers old school punk die je een paar ferme blauwe plekken bezorgen, op rood of zwart vinyl. De Chiffs Chaffs graven in de donkere kelders van de rauwe 50’s en 60’s rock-’n-roll en spuwen op hun debuut 7” drie gemene stompers op de straatstenen.

Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
Duitslands gemeenste punk assholes Drugstop hebben een split 7” met Freddie & The Vangrails op Hopvil Records. Ruw, hard en snel zoals Zeke, Action Swingers of oude Dwarves!

https://hopvilrecords.bandcamp.com/album/split

Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
Klein en ondergronds. Voor ons is dit pure hobby. We brengen de platen uit van onze eigen band en af en toe een bevriende band. Meer hoeft niet. We hebben allemaal een fulltime job en andere bezigheden, dus het moet allemaal te combineren zijn. We brengen alle platen uit in een beperkte oplage van 200 exemplaren, de helft op zwart vinyl, de andere helft op gekleurd vinyl.

Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
Freddie & The Vangrails doet het goed in Duitsland, de band heeft daar dan ook al regelmatig opgetreden. De interesse voor het debuut van de Chiff Chaffs was ook prima, vooral uit Groot-Brittannië kwamen er opvallend veel bestellingen.

https://hopvilrecords.bandcamp.com/music

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More