Home Interview Week Van De Belgische … Labels! HEIBEL

Week Van De Belgische … Labels! HEIBEL

by Luminous Dash

Een label waarbij artiesten die bij een ander label ‘hun draai’ niet vinden, wél vinden. Dat moet HEIBEL zijn! Op eigenWIJZE wijze en rechtstreeks uit de Kempen lanceren ze vooral K-pop en K-wave of voluit ‘kempenpop’ en ‘kempwave’.

Wat was de drijfveer om met een label te starten?
“We hebben ons eigen label”, klinkt gewoon heel erg stoer. Wij willen graag een platform bieden aan gelijkgestemde artiesten die hun draai bij een ‘gewoon’ label misschien niet helemaal kunnen vinden. Heibel is dan ook oorspronkelijk begonnen als een groep vrienden die met allerlei muzikale projectjes bezig was en we zochten een manier om dit op onze eigen manier te kunnen doen en bijkomend dat ook voor gelijkgestemden te kunnen doen. Het is nu wel groter aan het worden, mede dankzij de steun en begeleiding die we van de Kinky Star krijgen, maar dat idee willen we graag blijven behouden.

Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
K-pop (kempenpop) en kempwave. De focus ligt op Nederlandstalige DIY-projecten met een hoek af. Vaak zit er een hoop improvisatie en geknutsel bij, maar onconventionele kamerprojecten (die dan soms wel weer in de studio worden opgenomen) zijn wel wat ons verbindt.

Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
De meeste artiesten zijn vrienden of wijzelf (de zeven oprichters) onder verschillende vermommingen. Het zijn verschillende combinaties van de zeven leden, vrienden van vrienden, mensen die we kennen. Daardoor zijn het veel verschillende projectjes die op een manier samen één platform vormen. We zijn wel steeds op zoek naar gelijkgestemden die mee aan ons idee willen werken.

Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
Tot nog toe hebben we enkel digitale uitgaven gedaan, omdat dat het goedkoopst is. We willen in 2022 graag richting fysieke releases (waarvoor we een budget uitbouwen) werken, waarbij onze voorkeur uitgaat naar USB-sticks.

Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
Mijn Naam Is Haas – Haastige Refreintjes Voor Hazen En Konijntjes (Haastige-Refreintjes-Voor-Hazen-En-Konijntjes). Dit kleine album is ons favoriete Heibelproduct. Het is een ode aan onze Kempense roots vol met cryptische verwijzingen naar de lokale landbouwgrond.

Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
Er zijn verschillende Nederlandse projecten aan het borrelen met hopelijk enkele uitgaven binnenkort.

Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
Als een groter platform met gelijkgestemde artiesten met een DIY-aanpak, een grote liefde voor de eigen taal en een eigenwijs kantje. Ook willen we een grote Heibelavond organiseren dit jaar, de artiesten meer podiumkansen bieden en werk maken van fysieke releases. Momenteel zijn er veel projecten en nummers zich aan het ontpoppen en we hopen er natuurlijk op dat we meer muziek van meerdere artiesten zullen kunnen uitbrengen.

Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
De ondertussen fanfavoriet Zoomcrush van WEBSTEK. Deze single gaat de band in het voorjaar voorstellen tijdens hun minitour door de lage landen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More