Het Limburgse label Goeie Jongens wil zich niet meten met de ‘majors’, maar ondersteunen talentontwikkeling vooral door een springplank te bieden aan nieuwe bands aan de start van hun muzikale carrière. Ontdek dit mooie label en hun Goeie Jongens in dit interview in de Week van de Belgische Muziek.
Wat was de drijfveer om met een label te starten?
Nadat het collectief in 2019 werd opgericht voor een eenmalig concert op Genk On Stage ter ere van 20 jaar Genkse hiphop, zagen we enorm veel potentieel in een verderzetting. Eerst als een live collectief, want kort daarna mochten we al op Pukkelpop spelen en in een uitverkochte Muziekodroom.
De versterkte band tussen alle artiesten zorgde voor een creatieve flow waardoor plots heel wat tracks werden ingeblikt. We besloten daarom om deze tracks te releasen onder de naam ‘Goeie Jongens’ en alle artiesten die in het live collectief zitten te ondersteunen in hun muzikale carrière.
Verder verzorgen we ook boekingen van artiesten binnen het collectief die dat wensen.
Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
Goeie Jongens brengt hoofdzakelijk Limburgse hiphop uit. Uitspattingen naar soul en r&b zien we in de toekomst ook zeker gebeuren.
Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
Artiesten die meededen aan de show van Genk On Stage worden sowieso al ondersteund (als ze dat willen natuurlijk).
Een belangrijk aspect bij Goeie Jongens is dat we artiesten alle vrijheid geven en eerder fungeren als een springplank in hun muzikale carrière. We hoeven ons niet te meten met de majors, want dat is niet het doel van de vzw.
Goeie Jongens hecht veel meer belang aan talentontwikkeling en zoekt voor komende releases vooral naar jongeren met talent die hun eerste stappen in de muziekwereld.
Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
We brengen vooral muziek uit via digitale kanalen. Op ons label hebben we wel inmiddels drie vinyl releases uitgebracht (Goeie Jongens – Vliegtuigmodus, Don Luca – C Mij Da en Don Luca & Djalu – DON & CAPO).
Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
In 2021 hebben we heel wat mooie projecten mogen uitbrengen waaronder drie albums van gevestigde waarden binnen het collectief (Aria – In Mijn Levensloop, Vol. 1, Ricca & Tiewai – RXT en Don Luca & Djalu – DON & CAPO). Toch zetten we graag ook de upcoming acts in de kijker zoals DE TWINS die in december de laatste release van 2021 mochten opstrijken met de single FASTLIFE.
Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
Goeie Jongens releaset enkel muziek uit Limburg, dus buitenlandse artiesten komen niet aan bod (maar zeg nooit nooit).
Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
Goeie Jongens zet in 2022 nog meer in op talentontwikkeling. Als label werken we enkel met kleine deals om de artiesten zoveel mogelijk vrijheid te geven. We proberen deze artiesten in de juiste richting te sturen.
De ambitie is om artiesten uit Limburg een platform aan te bieden waar ze terecht kunnen met hun muziek. Wij proberen er steeds voor te zorgen dat ze in Vlaanderen voet aan wal krijgen. Niet evident voor hiphop uit Limburg. Een fikse uitdaging dus, keer op keer.
Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
We hebben veel mooie verhalen. Tiewai bracht in 2020 een album uit via Warner Music met features van grote namen zoals Zwangere Guy. Inmiddels verzorgt Live Nation ook de boekingen. Als vzw die artiesten een springplank aanbiedt, zijn we dus erg blij dat artiesten op die manier kunnen blijven groeien.
De eerste officiële Goeie Jongens-vinyl release, C Mij Da van Don Luca, is compleet uitverkocht.
Tenslotte is het collectief-album Vliegtuigmodus zeker een mijlpaal voor de Genkse, en bij uitbreiding Limburgse, hiphop. Het is een album met maar liefst dertien rappers. Het plan om shows te spelen met dat album viel door corona helaas in het water, maar we blijven doorzetten.