Home Interview Week Van De Belgische… Labels! Babylon Doom Cult Records

Week Van De Belgische… Labels! Babylon Doom Cult Records

by Luminous Dash

Het Antwerpse label Babylon Doom Cult Records houdt niet van zachte deuntjes. Ze brengen bij voorkeur black metal uit. Ze wagen zich ook wel eens aan coldgaze, death metal, space rock, speed metal of iets niet- catalogeerbaar. Dát en veel meer kom je te weten in ons interview tijdens De Week Van De Belgische Muziek.

Wat was de drijfveer om met een label te starten?
Goeie vraag waar ik het precieze antwoord niet meer op ken. Toen ik zelfstandige werd (als software ontwikkelaar), heb ik in de statuten van de zaak laten zetten dat ik ook platen mocht uitbrengen etc. Daar is meer dan een jaar niets mee gedaan tot ik de zanger van Alkerdeel eens een lift gegeven heb en dit ter sprake kwam. We kwamen al snel op het idee om hun debuut De Speenzalvinge voor het eerst op vinyl uit te brengen en de bal ging aan het rollen.

Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
We brengen voornamelijk black metal uit. Er zijn enkele uitstapjes gemaakt naar bijvoorbeeld coldgaze (Wolves in the Condo), death metal (Vort), space rock (Kozmotron), speed metal (Speed Queen) en iets niet-catalogeerbaar (Willie Darktrousers & De Splinters).

Black metal draagt duidelijk onze voorkeur, al kunnen we persoonlijk van allerhande soorten muziek genieten.

Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
In het begin spraken we bevriende bands aan zoals Alkerdeel, Bütcher en Witch Trail. Dit gebeurde vaak gewoon op optredens.

Vandaag de dag krijgen we meer en meer aanbiedingen vanuit bands zelf. Ze contacteren ons via sociale media of sturen een mail naar het algemene email adres van het label. We merken ook dat bands zich aan ons label verbinden door hun nieuwe album of zijprojecten eveneens aan ons aan te bieden.

Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
We geven de voorkeur aan vinyl. Dat is wat we zelf het liefst opzetten en het meest verkopen. Nu, dat is waarschijnlijk ook een kip-/ei-verhaal aangezien het ook is wat we het meeste aanbieden in onze onlineshop.

Sinds kort heb ik mijn liefde voor cassettes herontdekt door een nieuw cassettedeck te kopen. Met de steeds langer wordende productietijd om vinyl te laten persen, zijn we geneigd al eens sneller een cassette uit te brengen.

We brengen ook cd’s uit in vaak wat kleinere oplages.

Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
Apovrasma. Het is een onbekende band die een zeer puike mix van black en death metal brengt met diverse invloeden zoals folk en zelfs krautrock.

We zouden natuurlijk ook Vort, Ihloosuhree of het ter ziele gegane Witch Trail kunnen opnoemen.

Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
We zijn op een of andere manier gespecialiseerd in Nederlandse bands. Meslamtaea, Shagor, Invunche, Witte Wieven, Reiziger, Gott, Wolves in the Condo, Nevel, Helleruin, De Gevreesde Ziekte.

Met PUS hebben we zowaar een band uit Peru en met St Barthelemy’s Temple een Franse. Het brein achter DSKNT komt dan weer uit Zwitserland. Verder hebben we anonieme bands waarvan niemand de afkomst weet zoals Bat Magic, Pisswitch, Sleepwalker of Koldovstvo.

Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
We streven er naar om van de naam Babylon Doom Cult Records een keurmerk te maken. Als muziekliefhebbers onze naam zien, moeten ze gelijk getriggerd worden om het te gaan beluisteren. De status van een label als Profound Lore zou mooi zijn. Geen strikte afbakening wat genres betreft maar wel altijd kwaliteit.

We pakken het allemaal professioneler aan dan pakweg een jaar geleden. Zo voorzien we degelijke promo voor elke release en we merken dat het werkt, al beseffen we dat het een moeilijke en lange weg is.

Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
Dat is tot vandaag nog steeds Bütcher met hun debuut album Bestial Fükkin’ Warmachine. Achter de schermen wordt aan een heruitgave gewerkt.

Koldovstvo is aan een inhaalbeweging bezig, daarvan is de derde persing in de maak.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More