“Als we de luisterervaring toch zouden moeten beschrijven, zouden we dat doen als volgt: het is muziek die vaak nogal belachelijk of overdreven klinkt, maar die gewoon heel onbeschaamd rechtstreeks en amateuristisch is.” Ze zijn jong en hebben lef, want dit nieuwe Kempische muziekcollectief laat met hun zeer experimenteel project Webstek Jihad bijzondere dingen op ons los en richtte meteen ook hun eigen label Heibel op. Wat deze band doet en betekent is te gek voor woorden, maar ongelofelijk om te ontdekken. Bovendien hebben ze net hun debuut-ep Hart- & Vaatziekten uit. Laat je bij deze volledig gaan, ontdek deze jongelingen en vooral hun geluid!
Wie zijn jullie? Stel jullie even kort voor. Hoe is de band ontstaan?
WEBSTEK JIHAD is een groep van 4 muzikanten: mijn naam is haas, Chilly Mili, Toes en Roeb. We kennen elkaar omdat we tot vorig jaar op dezelfde middelbare school zaten, het Maris Stella Instituut in Oostmalle. mijn naam is haas bracht in die tijd al regelmatig experimentele muziek uit als solo artiest en Chilly Mili maakte muziek met TPSW. Toes, mijn naam is haas en Chilly Mili brachten in januari 2019 samen het nummer boksdooɹn uit, waarvoor we ook een videoclip maakten op het schoolterrein. In maart van dat jaar namen we het nummer eet geen bloems van de stoep done op, tijdens een bezinningsweekend met de school in de Abdij van Averbode, samen met twee andere vrienden (Lamme Felix en Bobadonna) onder de naam PÆTER ATTAQUE. Deze heel prille experimenten legden de basis voor WEBSTEK JIHAD, onze band die iets minder dan een jaar nadien ontstond op een koude regenachtige winteravond in februari (toen het nog kon en mocht). We hokten alle vier samen op het kot van Toes in Gent. Hij had daar een gitaar staan omdat hij ook in een ander bandje gitarist is. We maakten samen croque monsieurs maar wilden ook eens samen jammen en een nummer maken. We geloven ook heel hard in het visuele dat bij muziek hoort, dus nam Chilly Mili alles op met zijn camera. Dit werd later de videoclip. Ondertussen is ons ledenbestand aangevuld met ROESTIG, vuurst00f en Poet.
Waar komt de bandnaam vandaan en wat betekent deze voor jullie ?
Onze naam heeft twee betekenissen. Het woord ‘webstek’ verwijst naar het internet. De plek waar wij, als kinderen geboren in het begin van deze eeuw, zijn opgegroeid. We brengen onze muziek daar uit, maar al onze inspiratie komt ook via het internet naar ons. ‘Jihad’ betekent in het Arabisch een inspanning of strijd gericht op het realiseren van een bepaald doel. Je zou kunnen zeggen dat wij met onze muziek en attitude een strijd voeren tegen de conventionele regels die gelden in het muzieklandschap. We willen het op zijn kop zetten door dingen uit te vergroten of uit hun context te halen. Met het jihadisme van de webstek willen de grens opzoeken van wat mogelijk is op het wereldwijde web.
De andere betekenis heeft te maken met de letters waaruit het woord gevormd is.
W: wijsheid (dat willen we graag hebben)
E: Endeldarm (ons favoriete onderdeel van de spijsvertering)
B: Blinde darm (ons minst favoriete onderdeel van de spijsvertering)
S: Sekte (op zaterdagavond komen we samen om bepaalde mystieke rituelen uit te voeren)
T: Telenet (de provider van de wifi waarmee we onze videoclip op het internet plaatsten)
E: Elzas-Lotharingen (de geboorteregio van mijn naam is Haas)
K: Karrewiet (onze grootste inspiratie uit onze jeugd)
J: Jezus (altijd in ons hart)
I: Muziek (dat maken we)
H: Hollandaisesaus (eten we graag)
A: ADHD (een stoornis die zich wel uit in onze muziek en gedrag)
D: Dolfijnen (we zijn dol-fijn)
Het contrast tussen de energie van het woord ‘webstek’ en ‘jihad’ is gewoon heel erg groot en dat maakt het een krachtige naam. ‘Webstek’ is een stoffig woord dat doet denken aan het internet van 2007, en ‘jihad’ is juist een heel stoer woord dat heel extreem klinkt. Dat contrast komt ook voor in onze muziek, bijvoorbeeld in het nummer Jebstek Wihad. Daarin stelen we een waanzinnig slechte slogan van Jong CD&V, die zelfs een beetje triestig overkomt (eat, sleep, tsjeef, repeat) en scanderen we het heel lang en heel intens.
We krijgen ‘iets’ heel experimenteels te horen. Hoe zouden jullie je muziek omschrijven aan iemand die nog niets beluisterde van Webstek Jihad?
Dit is een moeilijke vraag. Het beste antwoord op de vraag is denk ik “luister eens en zeg me hoe je je erbij voelt”. We denken nogal hard ‘out of the box’ en proberen ook altijd met leuke nieuwe ideeën af te komen. Mensen moeten zelf een mening vormen door het te luisteren. Op voorhand het proberen uit te leggen kan alleen maar voor meer verwarring zorgen. Daarom zeggen we tegen alle mensen: “Zet het eens op, zet je geest helemaal open, en probeer er in te komen.”
Als we de luisterervaring toch zouden moeten beschrijven zouden we dat doen als volgt: het is muziek die vaak nogal belachelijk of overdreven klinkt, maar die gewoon heel onbeschaamd rechtstreeks en amateuristisch is. We zullen ook nooit een nummer in het Engels maken, omdat dat zou voelen alsof we te hard proberen om iets moois, plezierig of beluisterbaar te maken.
Willen jullie een bepaalde boodschap meegeven met de tracks die je maakt?
De boodschap die wij willen meegeven is denk ik: “Pak muziek niet te serieus en probeer te doen wat je voelt.” Uiteindelijk blijft muziek maken iets doen wat je voor jezelf doet. Je moet trots kunnen zijn op wat je maakt en er zelf een connectie mee voelen. We moeten zorgen dat we niet teveel rekening houden met wat veel mensen graag zouden willen horen, maar juist dingen maken die ons zelf gelukkig maken.
Wat maakt jullie anders dan andere bands? Wat mag niet ontbreken in jullie sound?
Vooral onze instelling. Met elk nummer vertrekken we vanuit een absurd idee dat we willen omzetten in een ‘tastbaar’ muzikaal iets. Wat ons ook anders maakt is onze complete loskoppeling van de rest van de muziekindustrie. We zijn niet verbonden aan labels of managers maar zijn volledig onze eigen baas en dat willen we ook zo houden in de toekomst. Daarom dat we al ons eigen label, HEIBEL, hebben opgericht. Met HEIBEL willen we graag een platform geven voor gelijkgezinden en kansen geven voor complete absurde, experimentele of soms ‘slechte’ muziek.
Hoe komt een nummer tot stand?
Het eerste nummer dat we maakten was Jebstek Wihad. Dit nummer kwam organisch tot stand door een avond door te brengen op het kot van Thijs Serrien die als Toes binnenkort ook solo muziek gaat uitbrengen. Alle vier de bandleden hadden al een muzikale achtergrond of waren reeds betrokken in een muzikaal project. De leden die te horen zijn op dit nummer zijn Chilly Mili, Toes, mijn naam is haas en Roeb. Dit nummer kwam tot stand door te experimenteren met de instrumenten die we ter beschikking hadden maar ook andere willekeurige objecten in het kot. Over heel de ep kan gezegd worden dat er niet echt gepland wordt hoe een nummer gemaakt zal worden of hoe het er moet uitzien. Ze zijn alle 5 producten van het moment.
Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooie aan muziek is de vrijheid die men er in heeft maar ook de toegankelijkheid. Als je tikt op wat pannen maak je al muziek, als je neuriet in de douche maak je ook muziek. Daarop willen we met WEBSTEK JIHAD en bij uitbreiding de andere leden van HEIBEL inspelen. Tegenwoordig zijn er veel goede goedkope DAW’s waarmee je al heel veel kan bereiken. Muziek is de ideale expressievorm omdat je zowel met het verbale zit als het instrumentale. Het minst mooie aan muziek is dat men zowel heel snel in hokjes wordt gestoken als vergeleken wordt met al bestaande artiesten. Elke nieuwe artiest moet beschouwd worden als iets nieuws. Het vergelijken of categoriseren van artiesten, en zeker experimentele artiesten, kan hun groei of vrijheid beknotten. Met WEBSTEK JIHAD proberen we heel hard out of the box te denken omdat we geloven in een kruisbestuiving tussen alle genres, instrumenten en concepten die er in de muziek zijn.
Wat is jullie muzikale natte droom / wens / doel?
Ik denk dat we allemaal wel iets willen bereiken in de zin van een volle tent op groot festival zoals Dour of Pukkelpop. Op die festivals komen er ook veel artiesten die zelf ook de kantjes van wat mogelijk is proberen eraf te rijden. Het meest haalbare doel op dit moment is het winnen van de cultuurprijs van de gemeente Malle.
Met wie zouden jullie het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Er zijn veel personen die ons erg inspireren zoals John Cage die heeft aangetoond dat alles muziek is of kunstenaars zoals Yves Klein. Maar de persoon die ons het meeste inspireert is de Belgische kunstenaar Dennis Tyfus. Die man doet alles. Hij maakt kunst maar brengt ook experimentele muziek uit. Veel projecten van Dennis Tyfus zoals ultra eczema inspireren ons heel erg. Dus het lijkt ons heel interessant om eens met hem 8 uur in een lift te zitten. Wat daar uitkomt moet heel mooi zijn. Het is een soort van 8 uur gratis brainstormtijd. Anderzijds lijkt Rik Torfs ook wel leuk, niet om met hem te brainstormen maar om hem uit te dagen tot een 8 uur durend fysiek gevecht waarbij de winnaar wordt bepaald door wie levend uit de lift komt.
Dank je wel, Toes, Roeb, Chilly Milly en Haas voor dit – euh – toch verhelderende interview! Veel succes met Webstek Jihad en Heibel!