Home Belgisch WALTHER

WALTHER

by Bart Verlent

Walther is ooit begonnen als het solo-project van Hannes Walther Cuyvers, waarmee hij wondermooie droompop maakt. Ondertussen is het een vijfkoppige band geworden die eind deze maand hun debuut-ep uitbrengt. Op 27 februari komen ze die voorstellen in Trefpunt in Gent. Wij gingen praten met frontman Hannes.

Deze maand verschijnt eindelijk jullie debuut-ep. Hoe komt het dat zo lang geduurd heeft voor die het licht zag?
Ik wou deze ep niet overhaasten. Je kan namelijk maar één debuut-ep maken. Door de drukte met Ramkot en RHEA, wou ik niet halsoverkop met Walther de ep droppen.

Jullie krijgen mooie vergelijkingen met Fleetwood Mac, Nick Drake en Big Star kunnen jullie zichzelf in de vergelijkingen vinden?
Ik kan me hier zeker in vinden en vat dit op als een groot compliment! Ik ben zelf een heel grote fan van Nick Drake en Fleetwood Mac en ik denk dat door de getokkelde gitaren en meerstemmigheid onze muziek snel hiermee vergeleken wordt.

In de loop van de jaren hebben jullie aan veel muziekwedstrijden deelgenomen, hoe kijken jullie daarop terug? Blij dat jullie deelnamen aan die wedstrijden?
We groeiden met elke live show en konden enkele prijzen in ontvangst nemen. Wie wint er nu niet graag iets?

Hoe komen jullie nummers tot stand?
Ik schrijf alle nummers, maar het productieproces verloopt telkens anders. Soms kom ik naar de repetitie met een idee voor een arrangement, wat we dan met de volledige band uitproberen en iedereen zijn eigen ding kan doen. Bij enkele nummers nam ik de productie volledig zelf voor mijn rekening, bij andere nummers werkte ik dan weer nauw samen met Joost Lambert en Brent Buckler.

Een van jullie troeven is de meerstemmigheid in de songs, de stemmen vullen elkaar perfect aan. Hebben jullie daar veel op geoefend of kwam de magie natuurlijk?
Lani Pellegrini en ik kennen mekaar ondertussen al een tijdje en zijn door de jaren (ook door andere projecten) goed op elkaar ingespeeld. Nu Amber Meert sinds kort bij de band is gekomen, moest de balans wat herbekeken worden, maar ook hier loopt de zoektocht naar meerstemmigheid heel vlot. Het feit dat Lani mijn vriendin is, speelt misschien ook mee haha.

Hannes jij speelt ook bij Ramkot, RHEA en Hulder, bands die wel anders klinken dan Walther. Hoe combineer je jouw kindje Walther met de andere bands?
Hulder ligt momenteel stil, maar met Ramkot en zeker ook RHEA was het het afgelopen anderhalf jaar best druk. We namen een ep op met Ramkot en een debuutplaat (in twee delen) met RHEA. Hierdoor legde ik Walther ook even wat stil. Nu de opnames van al die platen achter de rug zijn en we met RHEA onze pijlen richten op de zomer, geeft dit mij de ruimte om met Walther onze debuut-ep te lossen en mij hier ook op te focussen. Ik probeer gewoon al mijn tijd in mijn bands te steken. Ik heb nood aan de combinatie van rockmuziek en melancholische indiepop.

Jullie maken dromerige indiepop, niet een evident genre dat wordt geprogrammeerd op een feestavond, geraken jullie toch gemakkelijk aan optredens?
Walther moet je niet boeken als feestact, dat zal sowieso niet goed werken. We richten ons eerder op intiemere settings, waar de mensen komen voor de muziek. We geraken zeker aan onze shows, maar ik denk dat ik ook voor vele andere bands spreek dat we graag nog meer zouden spelen in nog mooiere en grotere zalen.

Jullie stellen de ep voor in jullie thuishaven Gent. Wanneer komen jullie de ep buiten Gent voorstellen?
Meer shows komen er binnenkort aan!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More