Home Belgisch VON DETTA

VON DETTA

by Didier Becu

Burn It Clean. Aan de hoes zou je het niet meteen zeggen, maar het is een plaat die klinkt als een genadeloze bom. Makers van het oorverdovend goedje: Von Detta. Deze Gentse band zat eventjes in een dipje toen hun oude zanger het voor bekeken hield, maar met de nieuwe zanger Manuel Remmerie erbij, klinkt de band beter en sterker dan ooit tevoren. Een babbel!

Burn It Clean ligt nu in de winkels. Ik veronderstel dat dit plaatje jullie trots maakt?
Manuel: Erg trots. Het valt niet te onderschatten hoeveel werk in zo’n album kruipt. Een jaar geleden werden de instrumenten opgenomen en in het voorjaar lag alles al vast. Voor of tijdens de zomer iets uitbrengen is niet zo nuttig voor een band van ons kaliber omdat er dan minder aandacht naartoe gaat. Vandaar dat alles dus vrij lang geduurd heeft. Dat maakt het enthousiasme er natuurlijk niet minder op wanneer die plaat dan effectief uitkomt.
Ief: Het was voor mij ook een zeer aangename verrassing om het uiteindelijke resultaat te horen. Je moet weten dat alle songs muzikaal al vast lagen toen Tom nog bij ons zong. Na zijn plotse vertrek wilde Manuel van scratch beginnen. Aan de structuren werd er weinig veranderd, maar Manuel heeft samen met producer Ian Clement schitterend werk geleverd voor de teksten, en de zangmelodieën. Omdat Koen, onze drummer, op het punt stond papa te worden, moest alles dan nog eens snel gaan ook. Manuel is bij ons begonnen rond augustus 2018, en in november zijn we al de studio in moeten gaan zodat Koen het vaderschap kon leren.

von detta

Een belangrijke plaat voor de band, want met Manuel hadden jullie plots een nieuwe zanger. Beschouwen jullie dat dan ook als een nieuwe start?
Ief: Eigenlijk wel, want ik vind dat we door Manuel een andere band zijn geworden. Minder agressief, meer catchy. Ik was ook de enige die twijfelde om zelfs van bandnaam te veranderen, en helemaal van nul te beginnen. Uiteindelijk hebben we beslist om dat niet te doen, en er gewoon een nieuw hoofdstuk van te maken. Manuel kampte in die beginperiode ook nog ‘ns met wat relationele problemen en andere shit, maar dit heeft hij wonderbaarlijk geventileerd op de plaat. Wij kwamen als het ware op het juiste moment voor de uitlaatklep waar hij naar op zoek was.

Hoe reageerden de fans op deze wissel?
Ief: Gemengd. De meesten reageerden uitermate positief, maar anderen missen de brulboei die Tom was. Het zij zo. De band bestaat nu ook nog niet zó lang dat er veel aandacht naar die wissel moet gaan, vind ik. Ik hoop dat we onze favoriete tracks van de eerste ep met Tom nog live kunnen brengen met Manuel. Maar dat is zijn keuze… En ook al gooide Tom de handdoek definitief in de ring tijdens onze releaseshow voor Burn It Clean in de Charlatan, blijf ik hopen dat er op gepaste tijden nog samenwerkingen komen op een podium met Tom erbij.

Nu Manuel bij Von Detta zit, hoe zit dat met Majestic Sun?
Manuel: Majestic Sun staat sowieso even on hold omwille van het feit dat drummer Gilles zijn geluk gaan beproeven is in Zuid-Amerika. We doen wel nog eens een show met Majestic Sun met de geweldige Gert Stals op de drums, maar nieuwe nummers maken houden we tot wanneer Gilles terug is, wat rond april zal zijn. Hopelijk staan we er volgende zomer terug met Majestic Sun en met genoeg motivatie en de juiste timing is het combineren van die bands goed te doen. Er komt trouwens nog een extra project bij binnenkort.

Jullie eerste plaat Exit Grand Piano werd steevast in het hokje geduwd van de stonerrock en bands als Kyuss. Vinden jullie dat je een 90’s-sound hebt?
Ief: Ja, en dat hebben we nooit ontkend. Behalve Manuel is de rest van de band allemaal een kind van de jaren negentig. Kyuss hoor ik niet meteen, maar we proberen, zij het onbewust, een soort eerbetoon aan onze favoriete bands te brengen. Ik ben fan van ‘songs’, en al dat moeilijke arty farty gedoe van de laatste jaren, werkt mij soms wat op de heupen. Ik hoor graag een vette groovy gitaarriff, een herkenbare strofe, en een meezingbaar refrein. Noem mij oud, maar net als iedereen zijn invloeden nu eenmaal terug te brengen naar de periode waarin je bent opgegroeid.

Jullie zijn van het Gentse. Een opmerking die ik vaak hoor is dat er bijna te veel talent in deze stad zit om gehoord te worden. Klopt dat?
Manuel: In de eerste plaats is het volgens mij niet gepast om muziek te maken met het doel om gehoord te worden. We hebben bepaalde emoties op een muzikale manier kunnen uiten en we hebben dit mogen vastleggen met geweldige mensen en mogen uitbrengen bij een sympathiek label, Polderrecords. Uiteraard is het daarna de bedoeling om zo veel mogelijk mensen te bereiken en zo veel mogelijk optredens te spelen, maar als je vermengd geraakt met het gros van bands en niet kan strijden tegen het overaanbod, dan is je muziek misschien gewoon niet speciaal genoeg of raakt het niet genoeg mensen. Als band kan je in feite alleen maar hopen op het tegenovergestelde, want de muziek die je vastlegt kan maar zoveel zijn als het resultaat van een groep individuen. Wij hopen, net als alle andere bands die hun tijd steken in het maken van muziek, dat zo veel mogelijk mensen zich kunnen herkennen in wat wij hebben gemaakt. De rest volgt vanzelf.

von detta

Hoe zie je de toekomst van Von Detta?
Manuel: Ik kijk er enorm naar uit om nu ook eindelijk onze ep te gaan uitdragen bij het publiek en onze nummers live te spelen. Er staan enkele mooie optredens op het programma; kansen die we maar al te graag met beide handen zullen grijpen.
Ief: Ik sluit me daar volledig bij aan, maar aangezien Jonas, onze gitarist, een aangetrouwde connectie heeft met Griekenland, ben ik werk aan het maken om daar binnenkort wat optredens te gaan spelen. Daar kijk ik enorm naar uit. Thessaloniki, Athene, Patras,… En wie weet een eilandje meepikken onderweg. We zijn in contact met wat bands van daar om backline te delen, en samen te touren. Meer nieuws begin volgend jaar! En graag ook veel festivals volgende zomer uiteraard.

von detta

Een paar leuke vragen. Noem eens jullie Spinal Tap-moment!
Ief: Die keer dat Jeroen zijn haar vast zat tussen de snaren van zijn basgitaar. Lachen!

von detta

Led Zeppelin of The Who?
Manuel: Als puber lagen er van allebei deze bands cd’s te draaien in mijn hifi-, elektro-, multimedia-, stereo-installatie met plaats voor wel vijf cd’s. Beide zijn legendarische bands met muziek die me altijd geïnspireerd heeft. Niet in het minst omwille van de lekker luide gitaren.
Ief: Led Zeppelin, beste band ever!

von detta

Een romantisch etentje of een keivet concert?
Manuel: Waarom kiezen als het allebei kan? Gisteren ging ik nog met mijn lief gezellig eten om erna naar King Gizzard and The Lizard Wizard in de AB te gaan kijken. Topwijf.
Ief: Ik ben niet romantisch als ik eet. In een moshpit wel.

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Manuel: Ik kan hoegenaamd geen keuzes maken, dus zou mijn favoriete plaat aller tijden een zelfgemaakte compilatie moeten zijn. Ik hou van variatie en heb in zowat elk genre wel een favoriet of een aanrader. Daarom hou ik wel van progressievere muziek, waarbij ze meerdere genres zelf al combineren, zoals Between The Buried And Me en het eerdergenoemde King Gizzard and the Lizard Wizard dat fenomenaal kunnen. Maar op mijn compilatie zal je ook wel een popschijf, een beetje surf, veel funk, blues en wat black en death metal vinden.
Ief: Ik heb een vrij brede muzieksmaak, maar Aenima van Tool heeft me na 23 jaar nog steeds niet kunnen teleurstellen.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift mee te zitten en wat zou je dan doen ?
Manuel : Ik zou wel gerust een uur of 8 willen schilderen met de geest van Bob Ross.
Ief: Boring! Geef mij maar Jezus, dat worden leuke discussies.

Het laatste woord is aan jullie !
Manuel: Dat is sympathiek!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More