Home Interview VINCENT-LAWRENCE

VINCENT-LAWRENCE

by Bart Verlent

De jonge singer-songwriter Vincent-Laurens Seys heeft net, onder de artiestennaam Vincent-Lawrence, de knappe single The Rising Sun uitgebracht. Wij waren benieuwd wat we nog van deze talentvolle kerel kunnen verwachten dus spraken we met hem, vanop afstand.

Je komt uit een zeer muzikale familie, zijn zij heel kritisch voor jouw songs?
Ik wou dat ze net kritisch waren! Voor mijn ouders is het altijd goed. Het positieve aan het feit dat ik ben opgegroeid in een muzikale familie is dat ik vroeg in contact gekomen ben met veel muziek en al vroeg geleerd heb hoe muziek te maken. Maar kritisch, nooit geweest!

Als kind acteerde je in diverse musicals en je was ook kandidaat bij Eurosong For Kids, heeft dat enige invloed gehad op de songs die je nu schrijft?
Eigenlijk niet, wat die ervaringen wel gedaan hebben is mij laten kennismaken met mijn zangstem. Ik zag mijzelf nooit als zanger. Ik schreef graag nummers, maar die bleven voordien instrumentaal, op de piano.

Waar gaat jouw nieuwe song The Rising Sun over?
Het gaat over het verlangen naar het onbekende. Naar een plaats waar je niks vanaf weet maar waarvan je toch voelt dat het de plek is waar je hoort te zijn. Er is de frustratie van er nog niet te zijn, maar ook de hoop en het vertrouwen dat je er wel zal geraken.

Voor de productie van je nieuwe single koos je voor Andris Barabas, hij is toch vooral gekend voor dansbare songs, waarom heb je voor hem gekozen?
Ik koos voor Andris omdat we zowel op vriendschappelijk als muzikaal vlak heel goed klikken. Hij weet precies waar ik naartoe wil. En het belangrijkste, hij weet hoe dat uit te voeren. Iets wat ik niet altijd weet. Het zal ook zeker niet bij deze song blijven wat onze samenwerking betreft!

Je bent beïnvloed door singer-songwriters als Bob Dylan en Jeff Buckley, wat raakt jou bij deze artiesten?
Het is bij mij eigenlijk allemaal begonnen met Elliott Smith. Toen ik zijn muziek hoorde, wist ik dat ik ook songs wou schrijven. De sound, de akkoordenprogressies, de teksten. Ze laten een zeer grote indruk op mij achter. Jeff Buckley heeft mij dan geleerd hoe met volledige vrijheid te zingen en te performen. Hij laat volgens mij niemand onberoerd. Bob Dylan en Leonard Cohen, dé songwriter iconen, blijven mij ook tot op de dag van vandaag inspireren. Want een song, moet een goede song blijven. Al is het alleen met een gitaar. Ik kan de lijst blijven aanvullen, zowel met oud als nieuw!

The Rising Sun heeft een straf eigen geluid, hoe is dit tot stand gekomen?
Ik probeer vooral altijd te zoeken naar een interessante akkoordenprogressie. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, helemaal niet. Maar interessant. Dan probeer ik te prullen met sounds. De piano die te horen is in de track, is een sample van mijn buffetpiano thuis. Maar wel maar van één toets, die verspreid is over het hele klavier. Synths toevoegen en wat spelen met een drumcomputer. En met mijn Telecaster probeer ik er dan nog leuke lijntjes over te spelen. Zo probeer ik te zoeken naar een organische sound.