Home Belgisch THE YUMMY MOUTHS

THE YUMMY MOUTHS

by Didier Becu

Met hun nieuwe single On The Verge Of Disaster hebben the Yummy Mouths voor de tweede keer op rij een kanjer van een garagerockpopnummer geschreven. En wie graag videootjes kijkt zal ook tevreden zijn. Een gesprek met het trio…

Omdat niet iedereen het weet, stel jullie zelf maar even voor….
Wij zijn the Yummy Mouths en wij zijn een Candy-Garage-band uit de Kempen (Noorderwijk). We bestaan nu een dik jaar en hebben net onze tweede single uitgebracht.

the Yummy Mouths. Fijne naam, hoe zijn jullie daar op gekomen?
Het duurde een hele tijd voor we een goede naam vonden. Na het overlopen van enkele opties hebben we onszelf enkele maanden “Dobberstad” genoemd, maar daar waren toch nog twijfels over. Toen uiteindelijk een vriendin op Pukkelpop 2018 met “the Yummy Mouths” afkwam, duurde het niet lang voor we deze naam alle drie omarmde. the Yummy Mouths is een vrije vertaling van de lekkerbekken, maar de betekenis is niet echt van belang. De naam klinkt gewoon leuk, vrolijk en vooral lekker. 

Deze zomer vielen jullie met de deur in huis met de fijne single You Forgot My Name. Hebben jullie hiervoor iets gedaan, of lagen wij gewoon te slapen?
We hadden hiervoor allemaal al strepen verdient bij andere bands. Cis en Klaas bij bands die ondertussen gestopt of aan het uitbollen zijn (respectievelijk No Guarantee en High Voltage). Jef maakte ook deel uit van No Guarantee en is tevens op dit moment ook nog bassist bij Motörboat en drummer bij CLCKWS.

Het is dus zeker niet zo dat we de afgelopen jaren hebben stil gezeten. Kort na het stopzetten van eerdere projecten vonden we het tijd om zelf een nieuw project op poten te zetten. Dit ging niet altijd vanzelfsprekend. Het duurde lang om de juiste bezetting te vinden en welke richting we exact wouden uitgaan. You Forgot My Name was een kantelpunt in die zoektocht. Het nummer voelde meteen juist, het klonk eerlijk en het is bovendien heel leuk om te spelen. Sindsdien ging alles voor ons net iets vlotter.  

En meteen met een opvallende video waarin jullie in een dierenpak de kuststreek op stelten hebben gezet. Opvallen is de boodschap?
We proberen op een DIY-manier wel wat aandacht te besteden aan het visuele aspect van onze songs. Al is opvallen niet onze voornaamste bedoeling. Bij You Forgot My Name wilden we vooral op de juiste sfeer inzetten en zo kwamen we bij onze setting: een zonnig dagje aan zee. Omdat niemand van ons drie een goede acteur is, hadden we een vermomming nodig. Dat bracht ons bij de dierenpakken. Als je zoiets doet is er maar één goede manier en dat zijn de 3 meest overdreven kostuums uit de winkel kiezen. Zo is de videoclip van You Forgot My Name uiteindelijk geboren! 

Ook voor de clip van On The Verge Of Disaster gingen jullie lekker tekeer. Gewoon de wereld naar de vaantjes schieten. Sarcasme of hadden jullie gewoon zin in een amateuristische rampenfilm?
Beide! De inspiratie van het nummer kwam van de Doomsday Clock. De Doomsday Clock is een symbolische klok bijgehouden door wetenschappers aan de universiteit van Chicago. De klok geeft aan hoe dicht de mensheid zich bij een door de mens zelf veroorzaakte wereldwijde ramp zou bevinden. In het nummer zit ook een duidelijk tijdsverloop, dit wilden we uitvergroten met onze eigen rampenfilm. De clip begint in het verleden en eindigt in de toekomst. Anderzijds was er de technische kant die de look & feel van de clip heeft bepaald. Alle beelden hebben we van YouTube geplukt, dus dit heeft zeker de visuele kant van onze clip in een bepaalde richting geduwd. Bij deze bedankt aan History Channel en BBC voor de beelden en special effects!

En er is uiteraard ook de muziek. Garagerock, maar jullie houden ook wel van een poppy inslag, niet?
Zeker en vast! Naast garage zijn we geïnteresseerd in andere alternatieve genres, maar zeker ook in wat hedendaags en poppy klinkt. De term “pop” klinkt misschien niet stoer genoeg voor sommige, maar wij zien het zeker niet als iets negatiefs. We laten ons dus graag ook beïnvloeden door de betere popmuziek. 

Ga je bij het componeren op zoek naar de ideale popsong (zo klinken de singles tot nu toe toch!), of is dat allemaal louter toeval.
Klopt! the Yummy Mouths is voor ons een project waar we al onze underground invloeden in kwijt kunnen. Van bedroom-pop en surf tot post-punk en vuile garagerock. Maar altijd door een poppy/catchy filter!

Er zijn tegenwoordig enorm veel garagerockbands in dit land en ze lijken allemaal elkaar te helpen. Hoe verklaar je dat
Gitaarmuziek in het algemeen is vandaag niet meer de populaire standaard die door grote labels gefinancierd wordt, maar eerder terug underground muziek. Gesteund door kleine labels en gesteund door elkaar, is zowat het gevoel ontstaan van elkaar te supporten, gokken wij.

De trend wordt zeker ook beïnvloed door zijn succesverhalen, denk bijvoorbeeld aan Thee Oh Sees, Ty Segall, FIDLAR en vele anderen. Ook in België heeft het recente succes van bands als Equal Idiots en SONS zeker een effect gehad op de populariteit van het genre.

Soms hoor je bands wel eens klagen dat ze het allemaal zelf moeten doen om gehoord te worden, wat vind je daar zelf van?
We denken dat we als band moeten beseffen dat er nog veel andere bands zijn, die allemaal gehoord willen worden. We proberen ons daarom niet teveel te focussen op een ‘doorbraak’. Desalniettemin werken we er zelf wel graag voor: nummers schrijven, luisteren, repeteren, opnemen, het visuele aspect, live ervaring opdoen, het is onze gezamenlijke passie. Daarom doen we het allemaal, we amuseren ons. Goede nummers schrijven en al de rest vloeit hier hopelijk vanzelf uit voort.

Tot nu toe hebben jullie twee singles uit, wat is de volgende stap?
Wereldvrede! 

Als de wereld toch vergaat, naar welke plaat moeten we dan luisteren als die vergaat?
De Doden Hebben Het Goed III van Wiegedood.

Geloven jullie in buitenaardse wezens?
Absoluut! Het tegendeel is statistisch gezien zeer onwaarschijnlijk. Op deze manier heeft het voor ons weinig met geloof te maken! Of we ooit iets of iemand zullen vinden, is dan weer wel een groot vraagteken. 

Wat betekent rock-’n-roll voor jullie?
Rock-‘n-roll betekent voor ons: een vettig jeugdhuis of festival, 1000 pinten en alles kapot moshen. Dit bij voorkeur op de Kempische deuntjes van bijvoorbeeld Double Veterans, CRACKUPS of Captain Kaiser.

Aangezien jullie van de Kempen zijn, wat is het meest rock ’n roll-achtige wat je de dagtoerist zou aanraden?
Wij kunnen altijd wel een BOB gebruiken. Kandidaten mogen zich dan ook altijd aanmelden! Samen met the Yummy Mouths on the road gaan is rock ‘n roll gegarandeerd. Nadien kunnen we afsluiten in onze stamkroeg Café Welkom in Noorderwijk, waar de lokale jeugd op een gemiddelde vrijdagavond na middernacht al eens op stoelen en banken durft te dansen.

Jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Klaas: Parquet Courts en hun Wide Awake. Welbespraakte punk met fantastische grooves!
Jef: The Microphones – The Glow, Pt. 2 Ambitieuze indie-folk met een lo-fi en noisy sound. Super interessante en gevarieerde plaat, vol imperferfecties en verrassingen. Emotioneel, diep en gewoonweg super mooi!
Cis: The Strokes – Is This It. Simpel. Moderne tijdloze gitaarplaat!

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur alleen mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Met de heren van Poppel. Wat zouden we doen? Gezellig een pint drinken.. Of 20.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More