Home Belgisch TEN LUMINOUS QUESTIONS: GUNTHER LIKET (VANDAL X)

TEN LUMINOUS QUESTIONS: GUNTHER LIKET (VANDAL X)

by Didier Becu

De moeder van alle Belgische noiserockbands? Geen twijfel dat dit Vandal X is. In 1995 opgericht door zanger/gitarist Bart Timmermans en drummer Jo Boes. Toen Jo wegging, werd zijn plaats ingenomen door David Schroyen, maar tegenwoordig is het Gunther Liket die voor de meppen zorgt. Dit jaar zie je ze nog drie keer (25 september in Afsnis-Gent, 11 oktober in La Zone-Luik en op 9 november in Magasin 4, Brussel). Tijd voor onze tien vragen aan Gunther.

Gunther Liket/Vandal X (c) Trees Rommelaere

Wat betekent muziek voor je en kan je een leven inbeelden zonder muziek?
​Muziek is een vlucht, een uitlaatklep, een trip weg van de realiteit, muziek is als een drug die je emoties uitvergroot, de dingen mooier maakt maar ook je meest intense “lows” erger kan maken. Er zonder leven? Ik ben verslaafd en ik ga er nooit mee stoppen.

Wat is de eerste plaat die je in je leven kocht, en weet je nog hoe dat kwam?
Ik was 12 toen ik Pop Art van Transvision Vamp kocht omdat ik nogal warm werd van de zangeres. Mijn eerste aankoop was ook meteen mijn slechtste aankoop.

Welke artiest of band heeft jou op het podium meest geïmponeerd?
Moet Helmet geweest zijn op Werchter 1994 denk ik. Ik heb met open mond staan kijken, die snare! Atari Teenage Riot op Rock Herk ’98 nadat ik Vandal X voor het eerst gezien heb, was alsof ik speed had gepakt.

Wie heb je ooit als kind voor de spiegel staan imiteren?
Axl Rose, inclusief bandana!

Welke platenhoes vind jij de meest iconische?
Voor mij is dat Exit Stage Left van Rush omdat dat de eerste plaat was die ik als kind leerde kennen, ik kon uren naar de hoes staren met mijn koptelefoon op. Velen zullen dit fout vinden maar die surrealistische/sciencefiction sfeer van die dagen zie ik nergens meer terug.

Met welk nummer kunnen we je doen wenen?
Er zijn er een paar, maar het meest recente zou Crack The Skye zijn van Mastodon. In het begin van dit jaar gaan kijken in AB, ik kende het nummer niet maar wanneer ze het inzetten voelde ik al, wow, toen kwam Scott Kelly van Neurosis op…. en ik was vertrokken. Die band ademde gewoon emotie. Maar even goed Hotel California hoor!

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat, en welke de meest overgewaardeerde?
Meest ondergewaardeerde: Tres Hombres van ZZ Top. Mensen kennen enkel de baarden en de draaiende gitaren, maar die plaat is fantastisch van begin tot einde, Billy Gibbons toont op die plaat aan iedereen hoe het moet.
Overgewaardeerd: ik ga me niet populair maken maar Nevermind van Nirvana snap ik echt niet.

Wat is jouw mooiste muzikale moment in je leven?
Met Vandal X naar Oppikoppi in Zuid Afrika, de coolste week van mijn leven.

Vandal X op Roadkill (c) Trees Rommelaere

Als je moet optreden, wat doe je de vijf minuten daarvoor?
Toilet, bier, sigaret, in die volgorde!

Noem eens het meest gênante moment uit je artiestenleven!  
Eerste optreden met Vandal X, een drumstok kapot spelen bij het eerste nummer om er dan achter te komen dat de rest van mijn stokken nog in de camionette liggen, pijnlijk om voor een volle zaal de autosleutels te vragen!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More