Home Belgisch TEEN CREEPS

TEEN CREEPS

by Didier Becu

De sterren vliegen rond de hoofden van Bert, Joram en Ramses. Birthmarks, het debuut van Teen Creeps maakt duidelijk indruk en ook bij ons. Op een eenzame woensdagavond zaten wij met de drie in een Gents volkscafé en wat kan je meer doen dan het over de band te hebben…

Jullie debuut Birthmarks is er meteen één op PIAS, en dat is net geen major.
Bert: We zijn daar heel gelukkig mee. We waren verrast toen bleek dat zij het meest enthousiast waren, maar vooral heel blij natuurlijk.
Joram: Ze kenden ons al een tijdje, denk ik. Want ik herinner me dat we ooit in de Kinky Star een cd’tje verkocht hebben aan iemand van PIAS. Ik zeg niet dat het daardoor komt dat we nu een deal hebben (lacht), maar toen we onze de plaat stuurden bleken ze toch fan te zijn.

Het voordeel is ook dat PIAS een internationaal label is. Hoe zit dat met Teen Creeps?
Bert : Natuurlijk willen we dat. België is een klein land en je bent vlug rond. Sowieso is er Nederland waar we reeds vanaf het begin hebben gespeeld en nu is er ook persbelangstelling in de UK. Dat gebeurde vrij snel, en we hopen daar ook te kunnen spelen.
Joram: Maar we blijven realistisch genoeg. We weten ook wel dat je niet op één, twee, drie iets kan betekenen in het buitenland, maar waarom zou je stoppen aan de grens?
Ramses: Het is ook een kwestie van hoe de dingen mee zitten. In Nederland hebben we een booker, en we zouden er ook één willen voor de UK. Neem dat, wat promotie en een tour erbij, en je kunt “je markt” uitbreiden. (lacht). De dingen moeten samen komen, het is niet omdat je in wat cafés in Engeland speelt dat je het daarmee zal kunnen maken. Maar het is sowieso onze bedoeling, ook al zal het een werk van lange adem zijn, dat weten we.
Joram : Twee jaar geleden hebben we al eens een tour door Europa gedaan. Dat was fijn genoeg voor ons omdat nog eens te willen doen.

Jullie spelen allemaal in verschillende bands…
Joram : Ik niet (lacht).

Genoteerd, maar hoe combineren jullie twee dat? Er is Hypochristmutreefuzz en Sophia.
Bert: Het is gewoon een kwestie van goed plannen en zorgen dat de agenda’s van Sophia en Hypochristmutreefuzaz niet door elkaar lopen. Goede afspraken maken en Sophia toert sowieso zeer geconcentreerd.
Joram : En qua touren, de plaat van Hypochristmutreefuzz is nu een jaar oud en Teen Creeps heeft een gloednieuwe, dus dat valt voorlopig zeer goed mee.

Birthmarks dan. Een geboortevlek gaat nooit weg. Is dat de bedoeling?
Bert: Ja, ongeveer wel. De plaat gaat over frustraties, dingen waarmee ik zelf moet leren leven. Iets dat niet weggaat, er altijd zal zijn, niet meteen het negatieve. Dat vormde een mooi thema voor de teksten, niet dat die nu zo’n groot gewicht uitmaken van het geheel. Maar als je het woord Birthmarks leest dan weekt dat wat los.
Joram: Bert heeft veel geboortevlekken.
Bert: Ja, dat is waar.
Joram: We hebben nummer per nummer geschreven. Achteraf bekeken bleek dat vrij lang te duren. Sommige songs zijn al zo’n 3 jaar oud en toch merk je achteraf dat dit thema erin zit.
Bert: Het is een combinatie van oude en nieuwe songs, zo zitten er tracks bij die we pas drie of vier maanden hebben gemaakt voor we de studio introkken. Van die nieuwe composities zijn er drie op Birthmarks terecht gekomen.
Ramses: Het was op het moment dat er wat minder shows waren dat we dachten: dit is het moment om nieuwe nummers te gaan schrijven. Gebruik maken van de tijd en daardoor duurde de release wat langer.
Joram: Iedere stap gebeurde wat trager dan we hadden gehoopt. Maar kijk, lang wachten, maar we zitten nu wel op een niveau waarvan we niet hadden gehoopt of gedroomd dat we erop zitten.

Birthmarks klinkt rauw, het is bijna een liveplaat.
Bert: Merci. En klopt ook, want de plaat is bijna volledig live opgenomen.  Zonder metronoom of zo, gewoon zo veel mogelijk live gedaan. Soms wel paar keer herhaald tot dat het goed was.
Joram: Gewoon het doen zoals we de songs ook live spelen. De nummers zijn ook gegroeid door ze live te spelen. Het is zelfs geen bewuste keuze, dit is gewoon hoe de band functioneert.  Het enige verschil is dat de vorige release in een repetitiekot is opgenomen en dat we nu naar een studio zijn gegaan.

De Lightship 95 in Londen.
Joram : Inderdaad. Een zeer aparte locatie. Het was echt: opstaan, koffie drinken en naar het lichtschip gaan en daar dan tot ’s avonds blijven. Vijf dagen heeft het geduurd, goed doorgewerkt. Het was ook een studio die perfect in ons budget paste, en dus de ideale keuze. Heel wat platen die we goed vinden zijn daar opgenomen.
Ramses: Er was daar geen afleiding en dus konden we ons perfect focussen op de opnames.
Joram: Echt uniek. Weet je op een bepaald moment was er iemand op het dek aan het werken en je hoort een klinkend geluid.
Bert: Ja, dat zat in de oorspronkelijke mix, maar is er op het einde uitgetrokken.
Ramses: Het grappige was toen de loopbrug tegen de boot sloeg waardoor de boot volledig scheef ging.
Joram: Heel vreemd, aan de mengtafel was er een raam en terwijl we aan het spelen waren, zagen we hoe scheef we gingen.
Bert: Ik heb daar geen last van gehad. Zeebenen.

Heeft de studio de plaat beïnvloedt?
Bert: In feite niet. De nummers waren af en we wisten wat we gingen doen. Het was wel verschrikkelijk weer toen. Londen in december, weet je wel.
Ramses: Ik heb daar een vos gezien!
Bert: Dieren volgen Ramses.

Hoe zit het met jullie invloeden. Ik hoor daar veel 90’s in. Andere mensen ook.
Bert: Jaja. (lacht).
Joram: Als ik de band aan iemand moet omschrijven dan gebruik ik de term gemakshalve wel. Het is een invloed en we zijn fans van die periode, maar het is meer…
Bert: Er zijn ook goede 80’s- en hedendaagse bands.
Joram: Ik hoop dat het niet alleen dat is. Cloud Nothings is bijv. een hedendaagse band die zijn mosterd uit de 90s haalt, maar er meer mee doet.
Ramses: Alles heeft zijn invloeden, toch geloof ik dat er een eigenheid is omdat we alle drie elk onze eigen invloeden hebben. Er is een bepaalde frame die gemeenschappelijk is en waarin we werken, maar een rip off is het niet, want anders zou ik er niet meer bij spelen.
Joram: Elke band wordt met vroeger vergeleken en achteraf verandert dat. Kijk bijv. naar Teenage Fan Club. Eerst waren ze zogezegd een Beatles rip-off en nu is het een typische 90’s-band.

Ik vind Birthmarks poppy..
Bert: Meen je dat? Allez, pop dan maar. Ik vind dat niet, ik sta daar gewoon maar wat te brullen.
Joram: Langs de andere kant toen ik de plaat hoorde was het meer poppy dan ik had verwacht. Het is wel stevig, maar het is nu ook weer geen black metal of zo.
Bert: Wel, er staan wel duidelijke hooks of refreinen op, dat wel.
Joram: Maar dat hoor je ook in hardcore.
Bert: In ieder geval zal ik er niet beledigd door zijn als ze me zeggen dat het poppy is. Misschien zelfs blij, want het is meer dan luid lawaai, niet dat we de intentie hebben om de nieuwe ABBA te worden.

Poppy, maar met vrij zware teksten soms…
Bert: Waarschijnlijk wel. Ik bedoel ik heb geen zin om over iets banaals te gaan zingen. Je kan er tegelijkertijd veel insteken en er achteraf veel uithalen. Ik zou het zonde vinden moest ik er niet iets persoonlijks van hebben kunnen maken. Maar het was nu ook weer niet mijn bedoeling om er iets duisters van te maken, er zitten ook vrolijke momenten in.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Bert: Het feit dat het bestaat, want muziek is gewoon lucht die trilt. Je kan dat niet vast pakken, maar toch kan dat zoveel teweeg brengen.
Joram: Ik vind het mooiste wat het met mensen kan doen. Herinneringen oproepen of je blij maken.
Bert: En je kan dat altijd bij je hebben.
Joram: Sinds de I-pod toch.
Ramses: Muziek kan je volledig naar het verleden terug katapulteren. Een nummer kan je bijvoorbeeld terug voeren naar een bepaalde zomer. Dat vind ik cool.
Joram: Ik herinner mij nog hoe ik nummers naar mijn vriendin toestuurde.

Het minst mooie?
Ramses: Sting! Of Shaggy.
Joram:  Lol, die twee hebben nog samen een plaat gemaakt.
Bert: Of Machine Metal Music van Lou Reed.
Ramses : Pas op, ik ben met mijn vader naar The Police geweest en dat was goed.
Bert : Zet Sting maar al eerste (lacht).

Wat is de beste plaat aller tijden?
Bert: Pet Sounds van The Beach Boys.
Ramses : Ik ga mijn joker gebruiken, ik vind dat veel te moeilijk (lacht).
Joram: Je zou beter vragen wie de beste bands zijn…
Bert : Dat is ook al moeilijk. Zeker niet van die Sting (schiet in de lach).

Met wie zou je niet erg vinden om 8 uur alleen mee in een lift te zitten en wat zou je doen?
Ramses: Sowieso met mijn vriendin.
Joram: Dat is toch awkward om 8 uur in een lift vast te zitten?
Bert : Met mijn kat.

18/04 in Muziekodroom, Hasselt
19/04  Album release – Yugen, Gent
21/04 in De Club, Mechelen
26/04 in Ancienne Belgique, Brussels w/ Die Nerven04/05 in Costa, Antwerpen w/ Dieter Von Deurne
05/05 in De Zwerver, Leffinge w/ Metz

http://theteencreeps.tumblr.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More