Home ReviewsAlbum Reviews TEEN CREEPS – Birthmarks (PIAS)

TEEN CREEPS – Birthmarks (PIAS)

by SANDRA REGENT


Op 6 april ligt Birthmarks, het debuutalbum van het Belgische trio Teen Creeps in de rekken.  De groep serveert alternatieve lofi-gitaarrock met een knipoog naar de 90’s en de punkscène. Zelf geven ze oa. Sonic Youth, Dinosaur Jr., Cloud Nothings en No Age als invloeden op. De band bestaat uit zanger/ basgitarist Bert Vliegen, muzikant bij Sophia, maar zit ook achter de knoppen bij bijv. Fornet én is ook nog eens leadzanger van de Belgische folkpopgroep Horses. Op drums Ramses Van den Eede, ons welbekend als zanger van noiserockband Hypochristmutreefuzz en als drummer van Horses. Joram De Bock van de voormalige hardcore formatie Deadender vervolledigt het trio en neemt de gitaar voor zijn rekening.

Dit debuutalbum werd in slechts enkele dagen opgenomen. Voor de opnames verhuisden ze naar Lightship 95, de studio van producer Rory Atwell (The Vaccines, Palma Violets) waar ook albums van onder meer Cocaine Piss en Skepta het licht zagen. Daarna werd de plaat ook nog eens onder handen genomen door Jack Shirley (Oathbreaker, Deafhaven, Newmoon).  Het is volgens de Gentenaren een heel eerlijke en persoonlijke plaat geworden waaraan alle groepsleden meeschreven over frustraties, teleurstellingen,valse hoop en verwachtingen, die we net als een ‘moedervlek’ meedragen de rest van ons leven.

De ietwat bizarre albumhoes van Birthmarks, een jong meisje met weerwolvenmasker, is van de hand van It It Anita-frontman Damien Aresta. De foto weerspiegelt het contrast en de dubbelzinnigheid van de nummers op het album: van hard en stevig naar zacht en gevoelig en terug.

De Belgen openen met Sidenote, een stevig beuknummer met aggressieve drums, scheurende gitaren en de rauwe stem van zanger Bert. Perfect voor een rondje moshpitten. Goeie starter, doet ons goesting krijgen naar meer.  Hindsight gaat voort in datzelfde tempo maar is iets poppyer waarin de zanger af en toe de hoogte in gaat met zijn stem en voor de nodige afwisseling zorgt. ‘I don’t really wanna care…’ brullen we enthousiast mee. De opzwepende drums en baslijn in Mercury werken aanstekelijk. Gooi daar nog wat vuile gitaren bij en alles komt goed. De laatste anderhalve minuut van het nummer is instrumentaal; er wordt passioneel gemept op die drums en de gitaren worden bijna aan flarden gespeeld. Een mens zou van minder goesting krijgen om spontaan op dat podium te springen en te stagediven.

Will doet ons wat denken aan Weezer, tikkeltje ruiger en met een rauwere zangpartij weliswaar. Good Intentions toont dat het Gentse trio meer kan dan alleen ‘lawaai’ maken. Trager en minder hard maar daarom niet minder overtuigend, integendeel. Het nummer heeft een rustige intro maar je voelt de onrust opborrelen naarmate het nummer vordert om dan plots en explosief te eindigen. Dit is één van de betere nummers van het album. Met Thread  is het opnieuw de beuk erin met catchy refrein en gitaarhooks die je meesleuren en voor een ongelofelijke energieboost zorgen. Wie heeft er Red Bull nodig als je Teen Creeps hebt?!

De minder rauwe zang, zachtere melodieën en perfecte wisselwerking tussen drums en distorted gitaren van Hemispheres en Unravel  doen aan Cloud Nothings denken met op het einde een zalige gitaaroutro. Wij zijn misschien niet in de hemisfeer, maar wel in de zevende hemel!  In het catchy Forging Kindness drijven ze het tempo terug op, maar blijft de zang wat milder zoals in zijn twee voorgangers. Het doet met momenten zelfs denken aan Foo Fighters in hun beginjaren en is de perfecte afsluiter wat ons betreft.

Teen Creeps heeft duidelijk de mosterd gaan halen bij bands als Dinosaur Jr, Weezer en Cloud Nothings en geven dit ook gewoon eerlijk toe. Niet direct de meest vernieuwende sound, maar ze durven wel experimenteren en doen er hun eigen ding mee.  Het trio zorgt voor de nodige contrast in hun nummers, de passie en enthousiasme druipen eraf en ze beschikken over een geweldige live-reputatie. Het is duidelijk dat deze kerels geloven in wat ze doen en wij van onze kant geloven in hun potentieel en een mooie muzikale toekomst.  Warm aanbevolen dus voor wie graag een stevig feestje bouwt!

Teen Creeps kan je live aan het werk zien op:

05/04 in Het Bos, Antwerpen w/ No Age
18/04 in Muziekodroom, Hasselt
19/04  Album release – Yugen, Gent
21/04 in De Club, Mechelen
26/04 in Ancienne Belgique, Brussels w/ Die Nerven
04/05 in Costa, Antwerpen w/ Dieter Von Deurne
05/05 in De Zwerver, Leffinge w/ Metz

SANDRA REGENT

http://theteencreeps.tumblr.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More