Home Interview SUNFLOWER

SUNFLOWER

by Didier Becu

Ordinary Feelings, zo heet de nieuwe single van Sunflower. Uitgebracht bij sentimental op heerlijk ouderwets vinyl of nog ouderwetser op tape met daarop extra live-tracks. Een band waar geen term op te plakken valt (ook al hebben we het zelf al eens over postpunk), maar vooral uitblinkt in authenticiteit. Een babbel met de Bruggelingen.

Het parcours dat Sunflower heeft afgelegd is ontzettend mooi. Jullie staan in de kijker, maar nooit of te nimmer hebben jullie toegevingen gedaan. Een band met een zeer eigen sound. Ik neem aan dat jullie zeer tevreden terugblikken op wat jullie tot nu toe hebben bereikt?
We zijn best tevreden inderdaad. Op Ordinary Feelings zijn we uitermate trots. Na onze debuut-ep The Spiders We Caught hadden we al snel het gevoel dat we beter konden. Dat hebben we nu totaal niet. Het ganse plaatje klopt, van artwork en clips tot de mixes en nummers. Als bandleden zijn we zeer kritisch voor elkaar, maar ook naar onszelf toe. Het is belangrijk dat we onszelf blijven uitdagen en steeds beter willen doen. Een vaak voorkomende vraag in onze repetities is: “Hebben we dit al eerder gedaan en heeft het nut het nu nog eens te doen?” Het betekent dus niet dat we zaken niet mogen herhalen, maar wel dat we steeds naar nieuwe insteken zoeken.

Sunflower is een band die vaak gelinkt wordt aan het woord postpunk. Vind je zelf dat Sunflower een postpunkband is, of niet? En in feite, naar wat luisteren jullie en wie zijn de inspiratiebronnen?
Het toffe aan postpunk is dat het zo’n brede term is. Voor ons is het muziek met veelal veel energie en emotie met avant-garde invloeden bij. Dat gezegd zijnde zijn we meer bezig met ‘is dit Sunflower’ dan ‘is dit postpunk’. Niemand van ons is diehard klassieke postpunk fan, de meesten van ons luisteren daar zelfs relatief weinig naar. We horen vaak dat er steeds meer 90’s in onze nummers sluipt. Om enkele fases van de afzonderlijke leden te overlopen: Bill Callahan, Radiohead, Gorillaz, Car Seat Headrest, Television, dEUS…

Qua gevoel primeert melancholie in jullie muziek. Zien jullie jezelf als mistroostige zielen of valt dat allemaal nog dik mee?
Dat we de emotioneel-stabielste band van België zijn gaan we nooit beweren, maar we zijn zeker ook niet de groep die zijn negatieve gevoelens moet gaan verwerken in #sadboi nummers. We proberen wel altijd eerlijk te zijn tegenover elkaar, al is dat vaak in weinig woorden.