Home Belgisch SPILAR

SPILAR

by Bart Verlent

In april verschijnt het debuutalbum Stormweere van Spilar. De band brengt eigentijdse folk en bewerkt zowel eeuwenoude manuscripten als recentere songs die een West-Vlaams bad krijgen. Wij spraken met leadzanger Maarten Decombel over deze nagelnieuwe band met een kloppend hart voor folksongs.

Van waar de keuze om in het West-Vlaams te zingen?
Die keuze is eigenlijk heel organisch gegroeid. De songs die we spelen komen zo’n beetje uit alle hoeken aangewaaid: zowel nieuw materiaal als eeuwenoude muziek als covers van o.a. Jaques Brel en Willem Vermandere. We spelen bijvoorbeeld ook een song van Wannes Van de Velde, de enige manier om zoiets op een eerlijke manier te spelen als niet-Antwerpenaar is om die prachtige teksten om te buigen naar je eigen “moedertaal”. Voor ons was het erg belangrijk dat ons repertoire, de sound én de sfeer heel consistent en uitgepuurd waren. We wilden een plaat maken die je in één grote auditieve trip kunt uitluisteren, maar ook tekstueel leek ons de keuze voor het Oostends de meest rechtlijnige.

Jullie brengen folk met een eigentijdse toets, waar zijn jullie de invloeden gaan halen voor Spilar?
We zijn wel allemaal bezeten van folk en traditionele muziek, maar we staan natuurlijk met beide benen in de wereld van nu. Elke muzikant heeft zijn eigen referentiekader en het is fantastisch dat zich dat weerspiegelt in het resultaat van deze nieuwe band. Zo hoort het ook, folk is bij uitstek muziek waarbij je met een hedendaagse bril kijkt naar ons eigen muzikale erfgoed.

In de bio lazen we dat jullie eeuwenoude parels van onder het stof halen en een make-over geven. Hadden jullie geen zin om volledig nieuwe nummers te maken?
Ja hoor, er zit ook een eigen song in, Komt Er Een End. Voor mij zijn het de eerste stappen in de songschrijverij, een boeiende ontdekkingstocht. Het is onze tweede single en staat echt wel voor hetgeen we met Spilar willen doen: een uitgepuurd verhaal brengen, verrassende muzikale lijnen in een warm bad van snaren, keys en drums.

Elk lid van Spilar heeft ook al bij andere folkbands gespeeld, hebben jullie enkel een hart voor folkmuziek of staan jullie ook open voor andere genres?
Het feit dat we een gedeelde passie hebben voor folk, maar tegelijk elk uit een andere hoek komen is de grote sterkte van de band. Onze drummer komt uit de jazz en improvisatie-scene, zangeres Eva zingt al jaren in een fantastische old-time & swingband, ikzelf heb een klassieke achtergrond terwijl de gitarist en mandolinespeler een verleden hebben in blues- en singer-songwritermiddens. Hierdoor hebben we een extreem brede kijk en open blik op die oude songs en komen we snel tot die eigen unieke Spilar-sound.

Van waar komt jullie groepsnaam?
De naam Spilar is afgeleid van die van onze favoriete Oostendse schilder, Léon Spilliaert. De diepdonkere en warme pastelkleuren waarmee hij werkte zijn dezelfde als die waarmee wij onze muziek willen schilderen. De Oostendse connectie is mooi meegenomen en het is meteen ook een korte, krachtige en herkenbare naam voor een band.

Wat betekent muziek voor jullie?
Muziek is eten en drinken, hetgeen waar wij mee opstaan en gaan slapen. Wij zijn er bijna allen fulltime mee bezig en die toewijding hoor je gewoonweg in hetgeen we samen maken.

Eva en Maarten zijn broer en zus, hoe is dat om samen muziek te maken?
Het voelt heel fijn, ik kon me geen andere stem inbeelden dan die van Eva voor deze band. Zij heeft een grote naturel en een heel persoonlijke stijl van zingen. Het mag ergens verwonderen dat het zo lang geduurd heeft voor we de muzikale handen in elkaar sloegen. Ook qua idee zitten we steeds snel op dezelfde golflengte. Op een manier hebben we al een lange, gedeelde historie achter de rug, en komen we sneller tot de essentie.

Deze zomer staan jullie op Festival Dranouter, als beginnende band is dat al ineens een grote duw in de rug. Hoe voelt dat voor jullie?
Dat is absoluut een concert waar we keihard naar uitkijken. Festival Dranouter blijft “the place to be” voor wat reilt en zeilt in de folk en daarbuiten. We gingen er als kind al naartoe en het was toen al het hoogtepunt van de zomer. We spelen een hele serie concerten en festivals om de plaat voor te stellen, maar Dranouter wordt absoluut een bijzondere halte tijdens de tour.

Wat mogen we in de toekomst verwachten van Spilar?
In de eerste plaats willen we natuurlijk veel spelen met de nieuwe plaat. We zijn er heel trots op en willen ze voor zoveel mogelijk mensen brengen. Op een dieper niveau willen we natuurlijk als band nog harder werken aan die gecondenseerde sound. Lang vergeten songs en tunes vanonder het stof halen om een nieuw leven te geven. We voelen dat we nog maar aan het begin zijn van iets dat een lang verhaal kan worden.

FACEBOOK

SPILAR – STORMWEERE TOUR
04/07 – Bredene, Duynewake
10/07 – Leuven, Beleuvenissen
09/08 – Dranouter, Festival Dranouter
25/09 – Aalst, CC De Werf
18/11 – Izegem, CC De Leest
04/12 – Dranouter, Muziekcentrum

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More