Home Belgisch SOUND TRACK: TSUGI

SOUND TRACK: TSUGI

by Bart Verlent

Tsugi is een Brusselse dj en producer die songs maakt rond bass, heavy trap en grime. Hij blijft altijd maar switchen tussen diverse genres om de vibe of het geluid te vinden waar hij enthousiast van wordt en dat ook nieuw aanvoelt. Op 28 september speelt hij tijdens de Sound Track voorrondes in Jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren.

Waar komt de naam vandaan en stel je maar eens voor!
Tsugi betekent letterlijk “next up” in het Japans. Naast de betekenis vond ik het woord ook visueel aantrekkelijk, het is kort maar krachtig.

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Opgegroeid in een omgeving waar jazzplaten constant aan het draaien waren. Rond mijn 10 jaar nam ik een vrij logische stap naar hiphop en dat was vrijwel het enige dat ik kende tot mijn twaalfde. De drie jaren daarop (tussen 2012 – 2015) stonden future beats groepen als TNGHT of HUCCI in de kijker. Omdat dit beatsgewijs zo samenhangt met de structuur van hiphop was de stap niet zo moeilijk. Door Soundcloud dagelijks te verkennen heb ik zo heel veel verschillende genres ontdekt. Met de opkomst van grime kwam ik in contact met garage en jungle wat uiteindelijke heeft geleden tot drum & bass en breakbeat. Tegelijkertijd begon ik meer uit te gaan in Brussel en kwam zo via collectieven als Heartbroken, Slagwerk, Perron Zes, Dar, etc… in contact met een breed spectrum aan niet alleen clubmuziek maar ook visual arts. Bij het afstuderen in het zesde middelbaar had ik al 3 jaar lang met producties zitten knoeien, meer als een hobby. Ik besloot toen om dit verder te zetten aan het SAE Instituut aan Flagey en tegelijk ook grafisch design te beginnen aan Syntra. Daar begon het idee voor mijn eerste lp genaamd Dreamstate. Het wordt een soort audiovisuele introductie van mezelf waar ik zowel de liedjes, cover art, videoclips & mixing hanteer. Dit ben ik momenteel in Hasselt aan het afwerken als muzikant elektronica aan het PXL-instituut.

Wanneer volgde het besef dat muziek maken je passie is?
De eerste keer dat ik een volledig idee in mijn hoofd digitaal heb kunnen verwezenlijken.

Wat maakt volgens jou de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
Ik geloof dat de mannen van het Leuvense label Tangram Records heel eye-opening waren voor mijn tocht in de elektronische muziek. Allemaal een heel eigen stijl die hun apart haalt, iets waar ik zeker op kick.

Wie of wat zijn jou inspiratiebronnen en hoe zou jouw muziek het best omschreven moeten worden?
James Blake, Justice, Sam Gellaitry, Cavalier, Soda Plains, Kaytranada. Mijn muziek is moeilijk om te beschrijven omdat het een fusion is van allerlei genres. Ik kan er niet echt direct een naam op plakken. Het is alleszins zeer spacey met de kern gevestigd in bass, heavy beats met percussieve elementen genomen vanuit grime en garage. Daarnaast durft het zeker af en toe de club richting op te gaan. Midden of eind oktober komt mijn lp uit, die zal wat opklaring brengen rond “mijn” genre.

Voor welke band willen je graag het voorprogramma spelen en waarom?
Ik treed momenteel live als dj op maar wil zeker meer beginnen doen on stage. Wanneer ik daar op voorbereid ben zou ik graag voor James Blake willen spelen.

Met welke band of artiest worden jouw muziek vergeleken, hoewel je dat absoluut niet willen?
Misschien Cid Rim?

Wat maakt jouw muziek anders dan andere bands?
Mijn sound.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de jou?
Een 6-track lp releasen met wat videoclips. En daarna mijn tweede project Gaiko releasen met een videoclip. Dit is een meer club gerichte project (dus drum & bass, garage, afro, grime, ..) gewikkeld in mijn spacey sound

Welk album kunnen je ‘on repeat’ beluisteren?
The colour In Anything – James Blake

En wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Cross – Justice

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste: het brengt een enorm grote emotionele waarde met zich mee. Iets dat ik niet even overtuigend kan terugvinden in andere kunstvormen.
Het minste: geen vrije tijd

Met wie zouden je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Lucid Monday. Een label uit LA opgericht door jongeren met dezelfde leeftijd als ik. Eens polsen naar tips.

FACEBOOK/VI.BE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More