Home Belgisch SOUND TRACK: ZEDIAM

SOUND TRACK: ZEDIAM

by Bart Verlent

De Mechelse Zediam is rapper, producer, songwriter, sound-engineer en workshopdocent. Hij maakte deel uit van het hiphopcollectief Soul’Art en sinds twee jaar zit hij ook bij de funkgroep Selder. Volgend jaar gaat hij mee op tour met het Brussels Jazz Orchestra met de We Orchestrate Words-tour. En als hij nog tijd over heeft is hij ook nog aan zijn eigen debuutalbum bezig wat dit najaar af zou zijn. Vorige week speelde hij op de Sound Track selectieronde in Turnhout.

Waar komt de naam vandaan en stel jullie maar eens voor!
Mijn naam begint met een Z en al sinds ik klein ben hebben mensen mij gewoon Z in alle mogelijke vormen genoemd, Zediam is dus gewoon “I am Zed” anders en aan elkaar geschreven. Mijn backing vocalist ‘Aime13″ heeft zijn naam ook van zijn echte naam die vaak werd afgekort tot “Trez”. 13 in’t Frans is Treize en klinkt als Trez, Aime, klinkt als de letter “M” dus “Aime13” is gewoon “Monsieur Trez”.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Toen ik 14/15 was begonnen ik en een vriend te experimenteren met zelf opnames maken en ik ben zo gecontacteerd door een jeugdhuis in Mechelen met een studio (Rojm). Daar heb ik de basics geleerd en ben ik ook met andere muzikanten in contact gekomen, samen met 4 daarvan hebben we een groep gestart “Soul’art”, met Soul’ hebben we een mixtape gedropt, rond België verscheidene shows kunnen geven, bij Top-Notch tekenen en uiteindelijk een ep uitgebracht. Doorheen die tijd heb ik persoonlijk mijn craft kunnen verbeteren om ook sterk te staan als producer, sound-engineer en solo-artiest, wat ik nu dus aan het doen ben.


Wanneer volgde het besef dat muziek spelen je passie is?
Toen ik eerst musicals keek en alles wou kunnen spelen op de piano als kind, vanaf mijn eerste moment in een opnamestudio, vanaf dan merkte ik dat ik er bijna dagelijks mee bezig was, vanaf de rush van het eerste keer op stage te staan voor een volle zaal en instinctief weten dat ik meer en groter wil… 


Wat maakt volgens jullie de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
België is nog een land waar er heel weinig ademruimte is voor acts die niet mainstream genoeg zijn, wie/wat dat bepaalt heb ik geen flauw idee over (Naast radio- en festival programmatoren).

Wie zijn jouw inspiratiebronnen en hoe zou jouw muziek het best omschreven moeten worden?
Ik heb te veel inspiratiebronnen om op te noemen, momenteel luister ik wel veel naar Sir maar Andre 3000, Childish Gambino en Frank Ocean zijn sowieso 3 van mijn meest beluisterde artiesten. Mijn muziek beschrijf ik meestal als “whatever/however I was feeling at the moment” maar qua genres zou ik mij denk ik meest plaatsen bij “Hip-hop/RnB” denk ik…

Met welke band of artiest worden je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet willen?
Geen idee eigenlijk, ooit vergeleek iemand me met Tiga en dat snapte ik absoluut niet, maar ik word eigenlijk niet vaak met mensen vergeleken en als het wel gebeurt zijn het namen waarvan ik het eigenlijk niet zo erg vind.

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Goh, Internationaal zou ik zeggen: “Van wie niet”. In België momenteel zou ik zeggen: Thecolorgrey, Krisy, Damso, Dvtch Norris…

Wat maakt jouw muziek anders dan andere bands?
Behalve dat ik mijn eigen ben heb ik geen idee eigenlijk, ik ken niet alle andere bands en ik spendeer ook niet veel tijd en moeite aan mijzelf met anderen te vergelijken (of uit te zoeken waar anderen mee bezig zijn), misschien is dat wel iets dat me anders maakt maar ik zou het dus niet weten.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de jou?
Singles blijven release tot mijn album op alle vlakken klaar is, naam heb ik al, meeste producties en lyrics ook, maar ik wil een beetje meer van alles erin steken, ik wil dat mijn eerste album (voor mij althans) speciaal wordt.

Welk album kunnen je ‘on repeat’ beluisteren?
Alles van Sir, Frank Ocean en Childish Gambino heb ik meermaals front to back op repeat afgespeeld, momenteel is het wel November en Chasing Summer van Sir die wat vaker opstaan.


En wat is jouw favoriete plaat aller tijden en waarom?
Hallelujah van Leonard Cohen is zonder twijfel mijn favoriete song aller tijden en zal waarschijnlijk ook zo blijven. Het is op zich een vrij eenvoudig nummer maar het is een nummer dat me echt raakt, ik link dat heel hard met de lyrics en ja, ik weet niet goed hoe ik het moet beschrijven maar voor mij is het in ieder geval een meesterwerk.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste aan muziek is dat het een stukje magie kan zijn, wat geluid met ons kan doen vind ik super fascinerend, een aaneenschakeling van bepaalde noten kan iemand door allerlei emoties laten gaan. Ook de vrijheid om exact te creëren wat je op het moment. Het minst mooie aan muziek is al de bureaucratie die erachter schuilt, de business kant waarbij enkel naar cijfers gekeken wordt in plaats van talent.

Met wie zouden jullie het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
My girlfriend, for the most obvious reasons, alhoewel dat niet zo slim zou zijn als we ervan uitgaan dat er een zuurstoflimiet is in een lift.

FACEBOOK/VI.BE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More