Home Interview SOUND TRACK – Trio Pletenitsa

SOUND TRACK – Trio Pletenitsa

by Ann Cnockaert

Soms kan muziek je raken zonder dat je de tekst begrijpt. Dat is ook het geval bij de prachtige muziek van Trio Pletenitsa. De drie dames spelen op 15 oktober in De Casino in Sint-Niklaas.

Wanneer kwam het besef dat muziek spelen jullie passie is?
Muziek spelen begon bij ons alledrie van jongs af aan. Bij Sophia gebeurde dat in Nederland, bij Jolien in België en bij Gergana in Bulgarije. Het conservatorium van Gent bracht ons samen en Gergana nam de prachtige Bulgaarse traditie mee en stelde die aan de andere twee voor. We geloofden alle drie dat deze muziek gehoord moest worden buiten Bulgarije en zochten naar de beste manier om dat te doen. Daaruit ontstond Trio Pletenitsa.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven moeten worden?

Onze inspiratiebronnen zijn eeuwenoude melodieën uit de Bulgaarse en Balkan folklore, dus jammer genoeg kunnen we daar geen specifieke personen credits voor geven. Onze harmonieën zijn geïnspireerd door o.a. Ivan Spasov en Peter Lyondev. Wij zingen dus oude melodieën die we arrangeren voor ons drie, en dat brengen we dan op onze eigen, modernere manier zonder de traditie te schaden. Onze naam betekent dan ook ‘vlecht’. Zo proberen wij net als drie lokken haar, onze stemmen in elkaar te weven tot een mooi geheel.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?

We worden heel vaak vergeleken met Laïs, omdat dat ook drie meisjes zijn die… zingen? We vinden die vergelijking nogal omslachtig maar begrijpen ook dat mensen iets herkenbaars zoeken in iets nieuws. Uiteindelijk proberen wij onze muziek zo toegankelijk mogelijk te maken voor een breed publiek, dus als vergelijken met Laïs daarbij helpt is dat voor ons geen probleem.

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?

Het zou voor de hand liggend zijn als we op deze vraag antwoorden met een andere folk- of Balkanband, maar aangezien we ook een publiek willen aantrekken met een andere muzikale achtergrond of voorkeur zou het misschien juist leuk zijn om iets helemaal anders te kiezen. We merken op onze optredens dat mensen vaak niet hadden verwacht dat ze onze muziek zo zouden appreciëren, omdat ze nooit naar ons genre luisteren. Dus misschien een artiest die we alle drie erg bewonderen, Bon Iver bijvoorbeeld.

Wat maakt jullie anders dan andere bands?

Alles zo’n beetje: de taal, de stijl, dat we alles a capella brengen. Dat maakt het ons soms ook net moeilijk om onze weg te vinden in de Vlaamse muziekindustrie. Sound Track is daarom voor ons de ideale kans om dat allemaal te gaan uitzoeken en zou ons hier enorm bij kunnen helpen.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?

Onze tweede ep uitbrengen in het voorjaar van 2022!

En wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?

Gergana’s favoriete plaat is Origin van Jordan Rakei, die van Sophia Hadestown van Anaïs Mitchell en die van Jolien Is your love big enough? van Lianne La Havas. Onze persoonlijke muzieksmaak loopt soms ver uiteen, maar we vinden elkaar in traditionele folklore en proberen onze diverse smaken daarin te vermengen.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?

Het mooiste aan muziek is voor ons uiteraard (niet-westerse) harmonieën en daarmee een verhaal vertellen.  Samen zingen en dat delen met anderen is iets waar wij nooit genoeg van zullen krijgen. Bestaat er iets minder mooi aan muziek? Niet echt, denken wij.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More