The Shadow Machine is het geesteskind van songschrijver Jo Geboers, en zijn muziek belicht de duistere kanten van het leven met een creatieve flair, maar biedt tegelijkertijd ruimte voor hoop en kleur. In zijn emotionele nummers weet Jo Geboers op een poëtische manier zijn innerlijke demonen te bezweren en omarmt hij zijn eigen kwetsbaarheden met intense muzikaliteit. Op 7 oktober kun je The Shadow Machine live ervaren in de N9 in Eeklo.
Waar komt de naam vandaan en stel je eens voor!
The Shadow Machine is mijn soloproject (Jo Geboers). De aanzet van de nummers vertrekt vanuit mezelf, maar samen met mijn band Dennis Mahieu (drums), Wannes Nimmegeers (bas) en sinds kort Jess Jacob (gitaar) en Eden De Wit (backings), werken we die songs verder uit. De inspiratie voor de naam haalde ik uit een songtekst van Big Thief. Gezien ik donkere muziek schrijf maar ook zoek naar een streepje licht erin, vond ik de naam heel toepasselijk.
Hoe ziet jou muzikale geschiedenis er uit?
Eerst was ik actief als bandlid in oa. Astronaute en Bearskin. Later richtte ik de band Low Land Home op, tot ik in 2020 The Shadow Machine ben gestart om me nog meer op mijn eigen donkere, intieme en kwetsbare muziek te kunnen focussen.
Wanneer wist je dat muziek spelen je passie is?
Dat zat er bij mij al in als kind. Ik volgde pianoles en speelde in verschillende bandjes tijdens mijn tienerjaren.
Wie zijn je inspiratiebronnen en hoe zou jouw muziek het best omschreven worden?
Qua muziek zijn bands en artiesten als The National, Nick Cave, Big Thief, Strand Of Oaks,… belangrijke inspiratiebronnen. Algemeen heb ik veel bewondering voor artiesten die hun eigen kwetsbaarheid als persoon durven tonen.
De muziek van The Shadow Machine omschrijven is moeilijk, maar ik doe hierbij een poging: muziek waarin ik een ode breng aan de mens in al zijn facetten. De muziek klinkt vaak donker en melancholisch, maar is tegelijk ook erg breekbaar en hoopvol.
Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
We worden vaak vergeleken met mijn idolen (The National, Nick Cave) dus dat is zeker niet erg.
Maar ik word niet graag in hokjes geplaatst, dus luister en oordeel vooral zelf!
Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Een show openen voor Bon Iver zou een droom zijn die uit komt. Een artiest die doorheen al zijn platen, van akoestisch tot semi-elektronische indie, blijft verrassen, maar altijd oprecht lijkt te blijven aan zichzelf en vooral zijn eigen universum qua visie en authenticiteit.
Wat maakt jullie anders dan andere bands?
Ik denk onze focus op mijn eigen kwetsbaarheid in de muziek. En het feit dat ik me niet geneer om mijn eigen moeilijkheden aan te kaarten in mijn muziek, in de hoop een vorm van verbinding te vinden met mijn publiek.
Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Momenteel zitten we volop in de voorbereiding voor de release van nieuwe muziek.
Onze nieuwe single Reappear komt uit op 10 oktober. Erna volgen nog enkele singles die in het voorjaar van 2024 tot een nieuwe ep zullen leiden.
Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Ik ben niet zo’n liefhebber van lijstjes, dus het is moeilijk een favoriete plaat aller tijden te noemen. Muziek indelen volgens rangen of volgordes, vind ik wat raar. Goeie muziek moet altijd naast elkaar kunnen bestaan en elke plaat waar ik fan van ben, heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Als ik dan écht één eruit moet pikken, dan zou ik bijvoorbeeld gaan voor Unknown Pleasures van Joy Division.
Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste vind ik dat je je ei kwijt kunt en verbinding kunt opzoeken of vinden met andere mensen. De minder mooie kanten zijn het hokjesdenken en, toch zeker in Vlaanderen, de ‘ons kent ons’ mentaliteit.