Home Interview SOUND TRACK – The Nealions

SOUND TRACK – The Nealions

by Ann Cnockaert

The Nealions’ exotisch samenspel tussen gitaar en synthesizer, gedragen op steevaste bass en krachtige drums zorgt voor een sterk mengsel van post, stoner, psych. Je kan ze live aan het werk zien op 22 oktober in Muziekclub De Zwerver in Leffinge.

Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor!

The Nealions zijn Brecht Goeman (drum), Dries Vienne (keys), Olivier Lannoo (gitaar), Thomas Vandenhoeke (bas).

Oorspronkelijk speelde Thomas ook gitaar en speelde onze vriend Neal de bas. Met die bezetting hebben we onze eerste nummers geschreven. Nog voor we op de planken stonden, vertrok Neal naar Vietnam; mogelijks voorgoed. Om hem te eren, doopten we de band “The Nealions of Nam”. Uiteindelijk hebben we dat ingekort naar simpelweg “The Nealions”.
Onlangs heeft ook onze originele drummer Nicolas Vanden Berghe zijn eigen weg gekozen en kwam Brecht ons allen omverblazen met zijn inspiratie en skills. Deze keer veranderden we niet van naam.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?

We komen allemaal uit de Oostendse jam cultuur. Door onze diverse achtergronden brengen we een hoop invloeden samen: post-rock, psychedelic, reggae, jazz, funk en zelfs van klassiek tot metal/hardrock. Door onze toetsenist komt daar nog een scheut 80’s synths en retrowave bij. Om hieruit onze eigen sound te destilleren hebben we twee jaar incubatietijd nodig gehad. Ondertussen staan we al 3 jaar op de planken en hebben we een set kunnen samenbrengen die we binnenkort de wereld insturen onder de naam The Omnipotent Spacewhale, ons eerste studio album.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jullie passie is?

We koesteren allen al sinds kleins af aan een passie voor alles wat met muziek te maken heeft.
Thomas: vanaf het moment dat ik voor het eerst goeie muziek hoorde, was ik geïnspireerd om zelf muziek te maken.
Dries: ik speel al praktisch heel mijn leven muziek. Met viool als eerste instrument. Maar pas door het ontdekken van Chopin ben ik fervent piano beginnen spelen. Bowie zit daar waarschijnlijk ook voor iets tussen.
Olivier: sinds mijn tienerjaren ben ik constant bezig geweest met muziek; van het maken van hiphop beats tot klassieke gitaar. Luisteren naar muziek heb ik ook sinds jongs af meegekregen van mijn ouders.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven worden?

Inspiratie ligt bij ons zeer breed en we houden ons actief bezig met elkaars uiteenlopende invloeden samen te brengen. Naast voorbeelden in het genre: Elder, Explosions in the Sky, My Sleeping Karma, King Gizzard, Naxatras, … zijn er invloeden van overal zoals Vangelis, Dans Dans, Tool, Todd Terje, Dijf Sanders, Betamaxx, …
The Nealions brengt een exotisch samenspel tussen gitaar en synths, gedragen op standvaste bas en krachtige drums. Een atmosferisch mengsel van post, stoner en psych.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?

Door onze eclectische invloeden worden we dikwijls vergeleken met uiteenlopende bands. De vergelijking met Pink Floyd wordt dikwijls gemaakt. Hoewel het een zeer groot compliment is, suggereert dit een specifiek genre; terwijl we hard werken om onze eigen ervaring neer te zetten.

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?

Henge is fantastisch. Ze zetten een rijkelijke show neer. Het zou leuk zijn om daar deel van uit te maken. En als we dan echt mogen dromen: Pink Floyd. Because Pink Floyd.

Wat maakt jullie anders dan andere bands?

We zijn enorm in de ban van het verhalende en het fantastische. Inspiratie van media als Katsuhiro Ôtomo’s Akira, Alejandro Jodorowsky’s Holy Mountain of zelfs de absurditeit van Rick & Morty. Deze visioenen van een andere realiteit zijn verweven met wie we zijn.

Existentiële vragen moeten meer en meer wijken voor technologische antwoorden. Maar wat gebeurt er wanneer technologie samenkomt met het spirituele? Het digitale met het organische? Goddelijkheid met het algoritmische? Het Innerlijke en het Externe. Er is een plaats waar deze één en dezelfde worden. Er leeft een speciaal soort energie op de plaats waar de rust van een heldere geest danst met de eeuwig versnellende buitenwereld.
Die energie heeft ook een specifieke klank. De combinatie van 80’s synths met de scherpe exotische zinnen van de gitaar, meegevoerd op de stroom van bas en drum; dat is The Nealions.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?

We zijn druk bezig met het voorbereiden van de release van ons eerste studio album. Naast de plaat zijn we in vol enthousiasme videoclips beginnen maken. Het is een hele wereld die voor ons open gaat. Het maakt The Nealions meer dan enkel muziek. Door het toevoegen van beeld scheppen we ons eigen universum. We kunnen niet wachten om dit op de buitenwereld los te laten.

Maar absoluut ook Sound Track. We zijn heel trots om geselecteerd te zijn en kijken er enorm naar uit. We zien het als een kans om onze muziek verder te verspreiden.

En wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?

Het is natuurlijk absurd er maar één uit te kiezen.
Een grote kanshebber voor ons is Buena Vista Social Club. Je mag die opleggen waar en wanneer. Die plaat werkt altijd.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?

Bij het samenspelen zorgt de samenkomst van ieders invloed voor chemie, een capsule waar we in willen kruipen. Ook al is het maar voor even. Dat is het mooie maar ook het lastige aan muziek; dat het zo vluchtig is

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More