Home Interview SOUND TRACK – RAPHA

SOUND TRACK – RAPHA

by Ann Cnockaert

RAPHA had al op jonge leeftijd een sterke affiniteit met muziek en heeft haar talent gekoesterd om een succesvolle carrière in de muziek op te bouwen. Na twijfels over een professionele muziekcarrière, sloot ze zich in 2019 aan bij Fabric Magic, waar ze in een koor zong en haar vaardigheden verbeterde. In oktober 2020 won ze de MNM Rising Star-competitie, wat haar de moed gaf om solo te gaan in de muziekwereld. In de zomer van 2021 begon ze haar eigen nummers te schrijven op een ukelele. Mis haar live-optreden niet op 30 september in Concertzaak in Mechelen.

Waar komt de naam vandaan en stel je maar eens voor!

Mijn artiestennaam RAPHA komt van mijn volledige naam Raphaera. Ik heb die naam gekozen omdat iedereen mij zo noemt in het dagelijks leven. Ik ben 21 jaar en ik woon in Antwerpen. Mijn beide ouders zijn afkomstig van Congo en ik ben hier geboren.

©Rapha

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?

Ik zing eigenlijk al sinds ik kon praten, maar ik was nog niet bewust van mijn zangtalent. Ik volgde van mijn 11 tot en met mijn 14 jaar een musicalopleiding genaamd Move vzw op zaterdagen. Er werd altijd in koor gezongen, maar in het tweede jaar dat ik daar zat werden er solo’s uitgedeeld. Ik kreeg 1 zin als solo en daar is alles begonnen. Mijn leerkrachten waren erg onder de indruk en elk jaar opnieuw kreeg ik meerdere solo’s en ook de vraag waarom ik geen audities ging doen. Ik heb 2 keer auditie gedaan voor The Voice, 1 keer voor Ketnet Musical en dat allemaal zonder succes. In 2019 schreef ik me in voor de musicalopleiding bij Fabric Magic en ik was erdoor. Dit heb ik 1,5 jaar gedaan en daar heb ik heel veel plezier gehad en ik voelde dat mijn zangtalent wel werd gewaardeerd. In 2020 had ik me ingeschreven voor MNM Rising Star zonder enig benul van wat het inhield. Ik kreeg na 3 weken een mail dat ik 1 van 7 mensen was die mocht langskomen bij MNM. Ik was intussen vergeten dat ik mij had ingeschreven dus dit was een hele leuke verrassing. Uiteindelijk heb ik de wedstrijd gewonnen en daar ben ik nog steeds super fier op. Nu doe ik mee met Soundtrack en dit voelt echt als een nieuwe stap in mijn carrière. Ik ben zo benieuwd en ik ga vooral gewoon genieten van deze mooie ervaring.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jouw passie is?

Toen ik een ukelele had gekocht in zomer 2021. Dat is het eerste instrument dat ik ooit heb gekocht en heb leren spelen. Hierdoor ben ik zelf liedjes beginnen schrijven en creëerde ik mijn eigen melodieën. Ik had hier zoveel plezier in dat ik besefte dat muziek mijn passie is en ik niks anders zou willen doen dan artiest zijn.

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen en hoe zou jouw muziek het best omschreven moeten worden?

Ik heb heel veel inspiratiebronnen eigenlijk en de verzameling wordt telkens groter omdat ik mij enorm hard verdiep in de muziek en hoe artiesten alles aanpakken. Alessia Cara, Lexi Jayde, Dua Lipa, Mimi Webb, Tate Mcrae, Lauren Spencer Smith, Gracie Abrams, Olivia Dean en Angèle zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Ik kijk heel hard naar hen op en droom ervan om eens met hen samen te werken.

Ikzelf heb mijn sound nog niet gevonden, maar ik ben er wel naar op zoek. Ik weet al welke richting ik wil opgaan, maar dat kan ik pas uitwerken als ik daar heel de tijd mee bezig ben. Ik zoek vooral mensen uit Engeland en Amerika om mee samen te werken omdat ik voel dat zij mijn visie meer gaan kunnen begrijpen en meer gaan kunnen zien naar waar ik naartoe wil. Ik maak vooral popmuziek en wil zo uniek mogelijk proberen zijn.

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?

Ik word vooral vergeleken met Alessia Cara. Veel mensen zeggen dat we dezelfde stem hebben. Ik begrijp dat ergens wel en ik vind dat niet super erg. Ik wil naar later toe wel echt een unieke sound hebben waardoor mensen niet te snel linken gaan leggen met andere artiesten. Eigen zijn is superbelangrijk voor mij, dus is mijn focus om daar naartoe te werken erg hoog nu.

Voor welke artiest wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?

Het voorprogramma spelen van Mimi Webb, Tate McRae of Lexi Jayde zou superleuk zijn omdat zij qua vibe en muziek het meeste matchen met mij. Ik zou denk ik een logisch voorprogramma zijn voor hen. Ook wil ik ze echt eens leren kennen van dichtbij, want hun parcours interesseert mij enorm.

Wat maakt jou anders dan andere artiesten?

Ik denk dat mijn aanwezigheid en humor mij anders maakt. Het is echt vaak zo dat ik mensen leer kennen die zeggen hoe uniek mijn vibe is. Anderzijds is er ook iets speciaals aan mijn stem. Mijn praatstem is vele malen anders dan mijn zangstem en ik denk dat die dynamiek wel leuk kan zijn.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor jou?

Mijn eigen sound vinden, optreden, voorprogramma’s spelen, een EP uitbrengen, werken met nieuwe mensen en in het buitenland muziek maken. Ik ben er echt helemaal klaar voor om er volledig in te vliegen.

En wat is jouw favoriete plaat aller tijden en waarom?

Momenteel staat making the bed van Olivia Rodrigo on repeat bij mij. Dat nummer beschrijft letterlijk helemaal hoe ik mij voel op dit moment, maar ook omwille van het muziekaspect. De tekst is zo goed doordacht waardoor alles tien keer meer relatable is.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?

Het mooiste vind ik dat je veel gevoelens of gedachten kunt vinden daarin. Artiesten kunnen mensen helpen in het plaatsen van hoe ze zich voelen. Het is heel therapeutisch op alle vlakken.

Het minst mooie kan ik niet zeggen, maar ik kan wel zeggen dat de ervaringen als artiest heel pittig kunnen zijn.

Facebook InstagramVi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More