Home Belgisch SOUND TRACK: KLOOTZAKKEN ZIJN KUT

SOUND TRACK: KLOOTZAKKEN ZIJN KUT

by Liesbet Willems

Op 4 oktober zullen de Klootzakken Zijn Kut , of KZK voor de gevoelige oren en ogen, zoals ze zelf verwoorden, meedoen aan de selecties van Soundtrack in de Volta te Anderlecht. Stilstaan tijdens hun Nederlandstalig optreden is geen optie. Dansen zullen we!

Waar komt de naam vandaan en stel jullie maar eens voor!
Vroeger waren we met twee en heetten we De Klootzakken. Maar, de toevoeging van een derde bandlid heeft ons wijzer gemaakt en sindsdien spreken we enkel nog in waarheden. Of is er iemand die wil tegenspreken, dat klootzakken kut zijn? Change our minds!

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Voor elk van ons geldt in ieder geval een liefde voor de dansvloer. In 2004 hebben we een mini-CDr uitgebracht om te zien of we ermee weg konden komen. Dat lukte aardig en dan hebben we 10 jaar niks gedaan. De mensen, die destijds die ep in huis hebben gehaald, zitten in ieder geval op een goudmijn!

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jullie passie is?
Dankzij de technologische ontwikkelingen van de late 20ste eeuw werd het steeds makkelijker om muziek te maken. Software is alomtegenwoordig. En eens je voor het eerst buitenaardse klanken uit een synth kan halen en dat die dan ook nog eens achter elkaar kan passen… Opeens is de kosmos te klein voor de klinkende ambities van de hongerige Brusselaar!

Wat maakt volgens jullie de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
Wat is dat, de Belgische muziekscene? Is die bepaald door de landsgrenzen? Muziekmakers in dit land hebben af en toe wel eens iets buitengewoons aangeboord. Een sound of een beleving, die nergens anders had kunnen voorkomen. Ik kan iedereen aanraden om de documentaire The Sound of Belgium eens te bekijken. Jammer genoeg, is de meeste muziek in ons koninkrijk angstwekkend middelmatig en slagen heel wat bands er bovendien niet in om zich van het Engels te bevrijden.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven moeten worden?
Geïnspireerd zijn we hoe dan ook door dansmuziek. Disco, electro, EBM, new wave, … En als het even kan ook door rockbands die graag buiten lijnen kleuren. Heel lang geleden waagde iemand zich eraan om ons te benoemen als kleinkunst op speed. We zijn redelijk pop, gemixt met een finke schep nederlandstalig gefermenteerde teksten en mikken erop de zaal dansend te krijgen. Is het techno? Is het hiphop? Is het parodie? Cabaret? Zelfbewust? Naief? De wetenschap vergadert nog over een consensus, terwijl we alvast met plezier danslust en performance met de aardbol delen.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
Aanvankelijk werden we vergeleken met Arbeid Adelt! Dat we een Arbeid Adelt! van de 21ste eeuw zouden zijn. Wij zeggen graag dat Arbeid Adelt! een KZK van de 20ste eeuw is. Vooruitgang moet er wezen, niet?

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Voor Lindsay. Koningin van het Vlaamse lied en bezitster van de mooiste benen in schlagerland!

Wat maakt jullie anders dan andere muzikanten?
We zouden onszelf niet muzikanten noemen. Toch niet in de traditionele zin. We begrijpen onze instrumenten, maar virtuositeit is iets anders. In onze directe omgeving zijn er al snel tien mensen op te noemen, die betere muzikanten zijn dan wij. In pakweg The Voice wordt er steevast gezocht naar heldere, virtuoze en zuivere stemmen. Maar, wat boeit dat eigenlijk? Het is boeiender te luisteren naar iemand, die niet kan zingen en er toch iets oprechts mee doet. David Bowie is bezwaarlijk als vocalist groot geworden.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor jullie?
Naast de algemene wereldheerschappij, zou het fijn zijn om een album uit te brengen. Ondanks verwoede pogingen heeft het noodlot ons wat dat betreft al huppelend stokken in de spaken gestoken.

Welk album kan je ‘on repeat’ beluisteren?
Violator van Depeche Mode, Verkleed Als Sukkel van De Huilende Rappers, Cérémonie Vaudou en Haïti opgenomen door Maurice Bitter

En wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Wie een favoriete plaat heeft, houdt niet van muziek. Het is onmogelijk te beweren, dat je van muziek houdt zonder vervolgens alle facetten ervan te kunnen appreciëren. Hoe kan je ooit kiezen uit zoveel uiteenlopende genieën? Dat gezegd zijnde, is het perfect mogelijk van muziek te houden en een specifieke plaat doodvermoeiend te vinden.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste aan muziek is dat het in staat is om taal en landsgrenzen te overstijgen. Muziek zou ons kunnen leren hoe onverdeeld we eigenlijk allen zijn als mensensoort. Hoe verbonden we zelfs zijn met planten, dieren en het getij. Vibraties zijn kosmisch, niet? Het minst mooie is, dat teveel muziek als product gezien wordt. Terwijl het ook prima mogelijk is om iets diep te willen communiceren met platte muziek. Al te vaak, als de radio opstaat, blijkt muziek eerder iets dat we gebruiken om ons van de wereld weg te trekken in plaats van ermee geconfronteerd te worden.

Met wie zouden jullie het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Graag zouden we Lindsay zeggen, maar we maken ons geen illusies en waarschijnlijk zijn we na een half uurtje wel uitgepraat. Nee, doe dan maar Pamela Anderson, die dit jaar meermaals bewezen heeft hoe intelligent ze is en hoe hard ze door de waan van de wereld kan kijken.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More