Home Belgisch SOUND TRACK: Chaz & Djalu

SOUND TRACK: Chaz & Djalu

by Bjorge Meulemeester

Chaz & Djalu zijn een rapduo ontstaan in 2012 uit de zwarte kolen van Genk. Hun sound is fris met invloeden uit de Amerikaanse trap , R&B en straatpoëzie. TIjdens de voorrondes van Sound Track kan je ze live aan het werk zien in Jeugdhuis Plug-in in Leopoldsburg op 27 september, 19u. Hieronder lees je alvast wat ze allemaal te vertellen hebben.

Waar komt de naam vandaan en stel jullie maar eens voor!
Chaz & Djalu is letterlijk het samenbrengen van onze beiden artiestennamen die we al hebben sinds we pas begonnen met rappen, onze echte namen zijn Jonas Thys (Chaz) en Gianluca Anastasi (Djalu). We waren beiden al langer bezig met muziek maar zijn samen beginnen te rappen in 2012.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
We zijn gestart in 2012 zonder kennis en zonder het nodige materiaal, maar wel met de nodige passie. We namen nummers op boven op onze kamer en zette deze dan de dag zelf nog online om er feedback op te krijgen. Doorheen de jaren hebben we sterk aan onze skills gewerkt en momenteel doen we de volledige productie, mixing en mastering, promo van onze muziek in eigen beheer.
We zijn gegaan van kleine shows in lokale cafés, naar voorprogramma’s van lokale bekende artiesten, tot Genk on Stage en Pukkelpop als kers op de taart in 2019. In januari 2019 hebben we dan ook nog ons eerste album uitgebracht genaamd Eclips.

Wanneer besefte je dat muziek spelen je passie is?
We zijn beiden opgegroeid met rap en hiphopmuziek in onze jeugdjaren en daar is onze liefde voor muziek begonnen. Later wouden we nog een stapje verder gaan en zijn dan uiteindelijk zelf beats beginnen te producen en teksten beginnen schrijven. Door als groep verder te gaan hebben we ook elkaar steeds weten te motiveren om het onderste uit de kan te halen.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
De Belgische muziekscene is uniek omdat het luisterpubliek in België erg verdeeld is. Er zijn geen genres die er sterk uitspringen of typisch Belgisch zijn. Wanneer we spreken over de rap en hiphopscene in België staan we nog steeds in onze kinderschoenen tegenover ons buurland Nederland. Hier domineert rap muziek de hitlijsten momenteel ondersteunt door grote platforms zoals FunX, Topnotch, Noah’s ark… In België zal dit nog wat tijd nodig hebben, maar artiesten zoals Tourist, Zwangere Guy en Coely tonen wel dat alles mogelijk is.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
Onze inspiratiebronnen zijn zowel Amerikaanse artiesten als artiesten uit Nederland.
Voor Amerika is dit vooral Kanye West, Drake, Kendrick Lamar… In Nederland zijn we dan weer grote fan van Opgezwolle, Ronnie Flex, Dopebwoy, Yung Nnelg. In België is dat voor ons Pasi, Cloos en Zwangere Guy. Het verschilt dus wel per regio. Onze muziek is vaak de ruimte of de grens zoeken tussen kunst en uniek zijn tot het maken van makkelijk beluisterbare deuntjes. We merken ook dat onze muziek vaak ook wat donkerder is maar steeds met een positieve eindnoot. Die dualiteit is wel altijd aanwezig doorheen ons werk.

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
Tot nu toe zijn we nog niet echt met andere artiesten of bands vergeleken, dit is ook ergens wel leuk omdat het aantoont dat we iets anders willen doen dan de rest.

Voor welke band zou je wel eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
We zouden al te graag een voorprogramma spelen van de inspiratiebronnen die we hierboven hebben aangehaald.

Wat maakt jullie anders dan andere bands denk je?
Het komt niet zo vaak voor dat artiesten alles volledig in eigen beheer hebben geproducet, opgenomen en gemixt en gemastered. Hierin kunnen we ons zeker al onderscheiden denken we. Verder proberen we ook inhoudelijk steeds met concepten te komen voor nummers die nog nooit eerder zijn gebruikt om ook tekstueel het verschil te kunnen maken.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Uit de grenzen van onze provincie proberen breken om zo ook het grote publiek kennis te kunnen laten maken met onze muziek.

Welk album kunnen jullie op repeat beluisteren?
Drake – Take Care
Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy

En wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
We hebben beiden niet echt een favoriete plaat maar als we dan toch moeten kiezen gaan we beiden voor iets anders. Voor Djalu is dat Drake – Wu Tang Forever en voor Chaz is dat Drake – Fire & Desire. Beiden nummers hebben een sterke productie met een cool concept erachter, het totaalpakket van deze nummers klopt gewoon.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste aan muziek is voor ons de weg die we tot nu toe hebben afgelegd. We hebben zoveel mooie momenten al beleefd met en door onze muziek. We hebben banden gecreëerd met mensen die we nu beschouwen als onze familie erdoor. Het is ook mooi om je eigen progressie achteraf te kunnen aanschouwen. Het minst mooie aan muziek is alles wat erbij komt kijken nadien, het zakelijke, het promotionele, het financiële enzovoort. Het is moeilijk om in al deze facetten expert te zijn en jezelf de beste kansen te geven.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
We zouden het niet erg vinden om 8 uur lang met Kanye in een lift te zitten, hij is een ware ‘genius’ voor ons. Hij is niet alleen een geniale producer en artiest maar denkt ook altijd aan zoveel andere elementen om het plaatje echt compleet te maken zoals kleding, decors, attributen, … Hij is een artiest in elke betekenis van het woord en hecht op alle vlakken veel belang aan het esthetische om zijn show te verbeteren. Hier willen wij dan ook een voorbeeld aan nemen.

Meer informatie over Sound Track vind je hier.
vi.be / Facebook / Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More