Home Interview SOUND TRACK – KING RICHIE

SOUND TRACK – KING RICHIE

by Ann Cnockaert

Richmond Banahene aka Richie is een rapper uit Turnhout. In 2008 begon hij te rappen om een overleden vriend te eren. Samen met de groep GSD kreeg hij meer succes vanaf 2012, met optredens voor artiesten als Gers Pardoel en Boef. In 2014 stopte hij tijdelijk om te studeren, maar keerde in 2017 terug met de ep Wacht Op Ons. In 2020, na deelname aan Humo’s Rock Rally, zocht hij een nieuwe muzikale richting en verhuisde naar Antwerpen. Op 5 oktober lanceert hij zijn debuutsingle Late Night, gevolgd door een optreden op 6 oktober in JH Wollewei in Turnhout.

© King Richie

Waar komt de naam vandaan en stel je eens voor!
Mijn artiestennaam is eigenlijk gewoon ‘Richie’. Het is een afkorting van mijn echte naam en het representeert mij het beste. Simpel en straight to the point.

Het is King Richie geworden omdat ik me niet kon inschrijven op vi.be als Richie en de King staat averechts op mijn persoonlijkheid. Ik ben alles behalve een king in real life maar op podium voel ik me toch wel zo.

Hoe ziet je muzikale geschiedenis eruit?
Mijn beste vriend overleed in 2008. Daarvoor kwamen we vaak samen en dan rapten we mee op de cd’s die we toen hadden. Denk maar aan 50 Cent, Tupac, Eminem en nog vele anderen. Om hem te eren besloot ik in 2012 een rapgroep, GSD, op te richten. Lokaal hadden we enkele successen maar ik besloot om te stoppen met de groep om mijn studies af te maken. De liefde voor muziek kwam echter terug in 2017. Ik ging solo en ontdekte een volledig nieuwe sound bij mezelf. Veel persoonlijker en dieper. Sindsdien ben ik bezig met muziek uit te brengen onder de naam ‘Richie’ of ‘King Richie’

Wanneer kwam het besef dat muziek spelen je passie is?
Na mijn eerste optreden wist ik dat muziek mijn hele leven zou worden. De energie die ik toen kreeg is een high die nog altijd nastreef als ik op het podium sta.

Wie is voor jou een inspiratiebron en hoe zou je muziek het best omschreven worden?
Inspiratie vind ik bij verschillende artiesten maar ik denk dat Eminem, Tupac en Kendrick Lamar mijn grootste inspiratiebronnen zijn. Ik speel graag met woorden en melodieën. Als ik dat allemaal ook in een verhaal kan steken, is een track meer dan perfect voor mij. Rond mij heb ik veel creatieve vrienden die bezig zijn met muziek of andere kunstdisciplines. Ik denk aan Armin Mola, Amir Motaffaf, Merel Moors, Daniel Marïen om enkele namen te noemen. Als ik hen bezig zie, dan wil ik hetzelfde of zelfs meer bereiken!

Mijn muziek gaat alle kanten op maar één ding komt altijd terug naar voren: persoonlijk. Ik wil graag dat mijn muziek een verhaal vertelt en dat het duidelijk weergeeft wat voor persoon ik ben/niet ben. Ik wil mijn gevoel en gedachten neerschrijven en hoop zoveel mogelijk mensen te raken.  

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
Ik heb het geluk/ongeluk dat ik niet echt vergeleken wordt met andere artiesten. Ik zou het ook niet willen. Laat mij maar mezelf zijn.

Voor welke band wil je graag het voorprogramma spelen en waarom?
Buiten mijn inspiratiebronnen zou ik ook het voorprogramma willen spelen van The Opposites. Ik heb de eer gehad om hun optreden te zien in De Warande in Turnhout en het was spec-ta-cu-lair! Graag zou ik enkele tips willen om mijn liveshows nog beter te maken en hoe ik mijn muziek poëtischer kan maken. 

Wat maakt je anders dan andere bands?
Dat is een zeer moeilijke vraag. Ik denk dat ik anders ben omdat ik verschillende stijlen rap aankan. Ik ben een mengeling tussen de old school en de new wave. Daarnaast breng ik altijd een persoonlijke approach in mijn teksten om het ‘relatable’ te maken.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor je?
Eindelijk mijn eerste ep uitbrengen! Het Zielige Verhaal Van Een Onzekere Jongen is een titel waar ik al langer mee speel. Het vertelt een verhaal van een onzekere jongen die zijn verhaal zieliger maakt dan het echt is. Wanneer ik het zal uitbrengen? Time will tell, maar eerst Soundtrack winnen!

Daarnaast wil ik nog samenwerken met veel verschillende artiesten in België. Zowel bekend als onbekend.

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Good Kid, M.A.A.D. City van Kendrick Lamar is, in mijn ogen, hét perfecte album. Het is een combinatie van storytelling en pure rap die nog nooit eerder is gedaan. Er zijn geen ‘skips’ op dat album. Elke track is perfect op zichzelf maar in cohesie met elkaar. Elke rapper kan alleen maar dromen om zo’n album te maken.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste aan muziek is het delen van emoties en ervaringen.
Het minst mooie? Het is allemaal zo zakelijk is, but it is what it is.

FacebookVi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More