Home Interview SOUND TRACK: Early Pedestrian

SOUND TRACK: Early Pedestrian

by Ann Cnockaert

Furieus, energiek, ruw en ongeslepen. Zo klinken de heren van Early Pedestrian uit Vlaams-Brabant. De 3-koppige alternatieve punk/rock-‘n-roll garageband speelt op 07/10 in jeugdhuis Nijdrop

© Early Pedestrian

Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor!
Wij zijn Early Pedestrian een 3-koppige alternatieve punk/rock-‘n-roll garage band uit Londerzeel. De naam Early Pedestrian heeft wel een belangrijke dubbele betekenis voor ons. Onze vorige drummer en zeer nauwe vriend Julian heeft deze naam gekozen. Hij was heel zeker dat hij een naam wou met “pedestrian” in. Omdat hij dat een tof woord vond. Zo heeft hij zich van zijn meest creatieve kant laten zien en heeft hij Band Name Generator een naam laten kiezen met het woord “pedestrian”. En zo: onze naam!

Julian is in 2015 overleden. Op een korte periode is hij heel ziek geworden. Hij was de meest enthousiaste drijfveer van de band toen. Hij zal voor ons en voor iedereen altijd de enige echte Early Pedestrian zijn!

En daarnaast vinden wij Early Pedestrian zelf ook een de max naam! Wij, dat zijn Ward De Ridder op basgitaar, Vincent Janssens drums & mode icoon, en Niels De Ridder voor gitaar en zang.

Hoe ziet jullie muzikale geschiedenis er uit?
Na onze eerste cd Still doing fine? in april 2020 hebben zich wel heel mooie kansen voorgedaan. De timing toen deze uitkwam was wel vrij ongelukkig zoals we allemaal ondertussen al weten. Maar we werden kort opgepikt door radio Willy, zijn opgenomen in de “Ruig en Riffs” playlist op Spotify, hebben de finale van de Zennetour gespeeld en nu Sound Track! Het kan slechter.
Daarnaast hebben we nu ook het genoegen om voor onze nieuwe nummers samen te werken met Arno van het geweldige SONS! Fuck yeah!

Wanneer wisten jullie dat muziek spelen jullie passie is?
Vrij vroeg. Van zodra Ward en mezelf (Niels) al enkele akkoorden konden spelen (we waren toen 9 à 10 jaar), was onze eerste band al opgericht. We zijn dan ook broers waardoor we vaak samen muziek maakten op onze kamer. Vincent begon ook al op jonge leeftijd met drumlessen en kort daarachter met zijn eerste band. De passie voor muziek is er dus al lang.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven moeten worden?
The Stooges, The Hives, The Bronx, IDLES, Frank Carter, Fontaines D.C. en nog duizend andere bands die we nu vergeten opnoemen.

Muzikaal kan je ons omschrijven als een alternative garagebased punk rock-‘n-roll band, om er toch maar iets op te plakken. We doen gewoon ons ding en wat het wordt, wordt het.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
We zijn al een paar keer vergeleken geweest met Nirvana ten tijde van Bleach. Niet dat dit slecht is, integendeel maar het is soms wat een gemakkelijke vergelijking vinden we.

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Dat zijn er wel heel, veel zie onze inspiratiebronnen. Concreet lijkt SONS ons wel een heel leuke (en haalbare) naam. Niet alleen omdat we nu samen met Arno aan nieuwe nummers werken, maar ook omdat zij live bij de meest intense Belgische acts horen. Die energie mogen opwarmen lijkt ons een hele eer.

Wat maakt jullie anders dan andere bands?
Gezien het huidige muzieklandschap zijn we ons er heel van bewust dat het moeilijk is om er bovenuit te steken. Dat is ook absoluut niet onze intentie. Wij maken gewoon muziek met een boodschap en een gigantische brok energie, zonder enige druk om ons te bewijzen tegenover andere bands. Dat maakt het voor ons oprecht, eerlijk en vooral leuk. Want daar draait het om!

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Nieuwe nummers uitbrengen, veel spelen en hopelijk nog wat mooie kansen te pakken krijgen.

En wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Onmogelijke keuze. Maar dan toch een poging.

Niels: Fun house – The Stooges. Van de eerste tot de laatste minuut een meesterwerk. Er kan nooit genoeg Iggy Pop in je leven zijn.

Ward: Ziggy Stardust and the Spiders From Mars – David Bowie. Ik ben eigenlijk verplicht dit album te kiezen. Want telkens als ik ernaar luister, zeg ik wel tegen iemand in de buurt: “Godverdomme da’s toch een goei album”

Vincent: Led Zeppelin I. De puurheid en essentie van rock-‘n-roll druipt van dit album af. Omdat dit het begin is van een nieuw muzikaal tijdperk waar we nog altijd de vruchten van plukken, en “den John” mij nog dagelijks blijft inspireren tot extravagante nieuwe fills.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het minst mooie is dat het in sommige gevallen een zuiver businessmodel is om geld te verdienen zonder enige vorm van geloofwaardigheid en eerlijkheid.

Het mooie, en dat is het belangrijkste, is dat het een manier is om liefde, woede, oprechtheid, onrecht en zoveel meer emoties te uiten. Bovenal: muziek is leven en leven is muziek. Dit is dé manier om uw stem te laten horen.

Facebook Instagram Vi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More