Home Interview SOUND TRACK – Charlize

SOUND TRACK – Charlize

by Ann Cnockaert


Charlize is een opkomend muzikaal talent dat zowel pianomelodieën als krachtige gitaarnummers creëert. Haar debuut-demo You werd goed ontvangen, en ze scoorde zelfs met Oh God in de halve finale van de International Songwriting Competition. Charlize speelt op 7 oktober in jeugdhuis De Moeve in Lier.

© Charlize

Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor!
Charlize is mijn voornaam (Charlize Mols) dus dat spreekt natuurlijk voor zich. Maar we zijn eigenlijk nog volop op zoek naar een bandnaam. Dat zal iets worden met ‘Charlie’ erin. We zijn al enkele weken aan het brainstormen en hebben ondertussen een 200-tal potentiële namen waarvan we er een 10-tal gaan selecteren. Dan gaan we via onze socials eens polsen bij het publiek welke naam zij het beste vinden en dan kunnen we de definitieve bandnaam kiezen en voorstellen. Heel spannend dus! Wie nog graag voorstellen doet voor de bandnaam mag ons altijd een bericht of mailtje sturen. Het zou ook supercool zijn mocht de bandnaam op die manier gekozen worden.

Wij zijn een 4-koppige band met een old school rockbezetting. We maken in de eerste plaats samen muziek omdat we dat allemaal ontzettend plezant vinden. Repetities, optredens, opnames etc. zijn altijd iets waar we enorm hard naar uitkijken. Het begon allemaal tijdens de lessen singer-songwriter in de academie in Mol een 2-tal jaar geleden. Ludo, onze bassist, was toen mijn leerkracht. We hadden ons ingeschreven voor Humo’s Rock Rally en toen we geselecteerd werden hebben we enkele vreugdedansjes gedaan en zijn we een band beginnen samenstellen. Ondertussen werden we ook geselecteerd voor andere wedstrijden en speelkansen via vi.be. Na enkele omwegen is dan Jasper, tevens leerling aan de academie in Mol, achter de drums beland. Onze gitarist Hans speelde vroeger al samen met Ludo en in de zomer van 2022 zijn we in onze huidige vaste bezetting beginnen spelen. Het afgelopen anderhalf jaar hebben we een 40-tal gigs kunnen doen op zowel big stages als akoestisch in kleine bezetting. En dat smaakt naar veel meer.

Hoe ziet jullie muzikale geschiedenis er uit?
Ikzelf speel al van kinds af aan piano en sinds een jaar of 5 gitaar. Piano volgde ik op de academie in Mol en gitaar heb ik op mezelf geleerd. We zijn begonnen met enkele luisternummers te maken aan de  piano. Maar gaandeweg begon ik meer en meer gitaar te spelen en zijn we best wel wat stevigere muziek beginnen maken. We hebben op 2 jaar tijd een 15-tal nummers geschreven. De mix van luisternummers en stevige nummers ligt ons wel en dat willen we zeker blijven doen. Voor mezelf is dit nog maar het prille begin van mijn muzikale ontdekkingstocht, maar de andere bandleden hebben al wel veel ervaring in zowat alle stijlen die je kan bedenken.

Wanneer wist je dat muziek spelen je passie is?
Doorheen de jaren is dat eigenlijk gegroeid. Ik heb steeds een grote liefde voor muziek gehad. Maar toen ik op mezelf gitaar begon te spelen en mijn eigen ideetjes begon te verzinnen voelde ik iets speciaals. Dat was zo’n 4 à 5 jaar geleden en ik denk dat toen de echte passie is ontstaan. Ik spreek natuurlijk voor mij persoonlijk. De andere bandleden hebben uiteraard hun eigen verhaal over hun passie voor muziek.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven moeten worden?
Ik luister naar veel verschillende dingen, maar het is voornamelijk door Billie Eilish dat ik zelf ben beginnen te schrijven. Dus dat kan wel tellen als inspiratiebron. Verder luister ik voornamelijk naar authentieke rockbands. Ik vind het altijd een meerwaarde dat er veel echtheid zit in muziek. Echte gitaren, echte drums, echte bas, echte vocals. In mijn Spotify-playlists luister ik ook vaak naar oudere bands zoals Metallica, Judas Priest, Guns ‘n Roses, Sepultura, Megadeth… Maar evengoed spelen we soms covers van o.a. Noah Cyrus of Novastar.

De andere bandleden hebben dan weer hun eigen invloeden en inspiratiebronnen en het is ook leuk dat we nieuwe muziek van elkaar leren kennen. Hans heeft vroeger veel punkrock gespeeld, Jasper heeft veel jazz gedrumd, Ludo heeft veel klassiek gespeeld maar ook als dj o.a. techno gedraaid. Dus we hebben een enorm brede waaier aan invloeden en inspiratiebronnen. Onze stijl valt dan ook moeilijk te omschrijven. Wij gebruiken graag het woord neo-grunge maar daar doen we sommige van onze nummers dan ook weer mee tekort. Maar misschien moet er ook niet altijd een stempel op muziek geplakt worden.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
We hebben eigenlijk nog nooit een vergelijking gekregen waarvan we onze wenkbrauwen hebben moeten fronsen. Vaak komen de stevige 90’s-bands wel eens ter sprake maar dat vinden we helemaal niet erg. We vinden het steeds een eer als we vergeleken worden met gevestigde waarden uit de muziekwereld.

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?
Dat is wel een heel moeilijke vraag. Doe dan maar een voorprogramma van Hole. De energie die zij in haar muziek en performance steekt is van een andere planeet. Het publiek al wat kunnen opwarmen voor een dergelijke band is een hele uitdaging. Jammer genoeg zal dat waarschijnlijk niet meer gebeuren want zij staan al een tijdje op non-actief.

Wat maakt jullie anders dan andere bands?
Onze mix van generaties zorgt voor een unieke crossover van stijlen. Ikzelf ben 19, Ludo is 44 en Jasper en Hans zitten daartussen. Hoewel dit misschien een gekke combinatie van leeftijden lijkt, stoort ons dat helemaal niet. We proberen ons altijd als band te amuseren op en naast het podium en die generatie-mix heeft daar geen enkele invloed op. Dat speelplezier is voor ons het allerbelangrijkst en dat straalt ook af naar het publiek. We zijn eigenlijk gewoon 4 muzikanten die geweldig goed samenklikken. Maar door die enorme brede bagage van de ganse band ontstaat er iets dat best wel uniek is.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Eerst en vooral onze voorronde voor Sound Track natuurlijk. Maar we hebben net de opnames van onze debuutep achter de rug. Voor de drums, bas en ritme-gitaar zijn we naar Galaxy Studios in Mol geweest waar Wes Maebe zich achter de knoppen heeft gezet. Voor de leadgitaar, piano en vocals zijn we naar Hightime Studio in Herk-de-Stad gegaan. Dat is de studio van Thomas Valkiers die voor deze ep onze producer van dienst is. Voor de drums is ook Niels Meukens komen helpen – een meester in het stemmen van drums. Voor de gitaarsound hebben we Cedric Maes kunnen inschakelen – een meester in het tweaken van amps, pedals,… Dat was uiteraard een enorme ervaring en we kunnen niet wachten tot alles af is.

We hebben gekozen voor een old school aanpak en geprobeerd zoveel mogelijk met integrale takes te werken. Daardoor krijg je een zeer organische sound met de nodige live-feel. Een eerste single hopen we nog dit jaar uit te brengen, maar de volledige ep-release zal waarschijnlijk pas voor februari-maart zijn. Maar de ruwe versies zouden al wat sneller tot bij ons komen. Daar gaan we ook mee inschrijven voor De Nieuwe Lichting en Humo’s Rock Rally. Hopelijk krijgen we ook daar nog kansen.

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Ik spreek weer voor mezelf want de andere bandleden zullen andere favoriete platen hebben, maar voor mij is When we all fall asleep, where do we go?  van Billie Eilish de beste plaat. Een geweldig album met geweldige nummers en geweldige lyrics. Dit is voor mij een soort comfort-album. Hiernaar luisteren voelt een beetje als thuiskomen. Wat zetten we op na het sporten? Na het studeren? Na eender wat? Die plaat past altijd. Ik word die ook nooit beu, ik kan daar naar blijven luisteren. En het laatste nummer Goodbye is eigenlijk een soort compilatie van alle andere nummers en dat is op zich ook wel heel cool.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Dat muziek mensen enorm goed kan verbinden is iets wondermoois. Waar je ook gaat, wat je ook doet: muziek mag er altijd bij. Praten over muziek, samen luisteren naar muziek, samen dansen op muziek… Heerlijk! En het minst leuke aan muziek? Dat dat ook een einde heeft.

FacebookInstagramVi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More