Home Interview SOUND TRACK – 23CRW

SOUND TRACK – 23CRW

by Ann Cnockaert

Maak kennis met 23CRW een hiphopcollectief uit Asse. Je kan ze live aan het werk zien op 9 oktober in Jeugdhuis Ternat.

Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor!
Wij zijn 23CRW, een hiphopcollectief dat ontstaan is in Asse. Vijf vrienden die de hiphopcultuur in hart en ziel dragen. Samengebracht door onze passie en liefde voor de muziek en al zijn elementen (breaking, graffiti, dj’ing,…) en er dan ook samen onze lifestyle van hebben gemaakt.

23CRW bestaat uit 3 rappers (NII C, BJ Black Joe & Suli), producer/ dj K2H en sound engineer Needox. Gekenmerkt door onze diversiteit in flows, tweetalige (Nederlans en Frans) lyrics en beats, werken we hard om ons in België op de kaart te zetten. We zijn reeds enkele jaren actief, maar sinds kort pas echt muziek aan het uitbrengen.

© 23CRW

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?

Iedereen is al lang met muziek bezig en met het beluisteren van verschillende genres. NII C die ‘breakt’, Kenneth als dj en producer, Suli en BJ die al lang rappen. Ook Needox is al even bezig als sound engineer is. We hebben elkaar leren kennen door de liefde voor hiphop. Sommige leden kennen elkaar al van vroeger, zo speelden K2H en NII C in dezelfde voetbalclub. We hebben ook projecten met andere artiesten zoals met Jetroo, LZI FT,  HighHat, Jef, Glenn Devree, …

Wanneer kwam het besef dat muziek spelen jullie passie is?

De crew is eigenlijk begonnen met een deel andere leden, puur opgericht om frustraties en emoties te kunnen uiten in muziek. De crew werd echt gebruikt als een uitlaatklep, maar toen beseften we dat we eigenlijk meer konden doen met muziek. NII C heeft dan zijn eerste song gereleaset en we kregen er positieve reacties op, mensen wouden meer van ons horen. Vanaf dan wisten we wel dat we verder met muziek zouden gaan. Onze eerste show zou in Asse plaatsvinden, maar toen begon de lockdown en konden we niet optreden. In die periode van de lockdown zijn we wel veel beginnen schrijven aan nieuwe muzieknummers. Onze droom was al altijd om te kunnen performen en om zo onze boodschap te delen met de mensen en er dan ook van te kunnen leven.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven worden?

NII C: Wu Tang, Nas, Fresku, Nekfeu,… Ik inspireer mij op gebeurtenissen in de wereld, zowel van mij als van anderen.

K2H: ik haal mijn inspiratie uit veel zaken. Producers van vroeger en van nu. Ik denk aan 9th Wonder, J Dilla of een 808 Maffia en dergelijke. Ook uit verschillende subgenres binnen hiphop of gewoon andere genres zoals jazz, funk,… Maar ook YouTubers zoals Chris Punsalan, Kyle Beats, Chu, Ocean. Ook Belgische producers zoals de producers van Jeune Boss inspireren mij. Ik zou onze muziek omschrijven als heel divers en gevarieerd maar met invloeden van ‘populaire sounds’. Ik denk aan bv een vingtrilluminé dat toch een specialere sound is maar waar je in de beat toch kenmerken van een $keer&Boo$ kan vinden.

Suli: Eigen Makelijk en Pro Era. ‘You know what’s good.’ Maar ook mijn dagelijks leven, vrienden en familie, de ‘struggle’, de ‘joy’, het alledaagse man.

Needox: mijn  inspiratiebronnen komen van artiesten uit verschillende muziek genres. Zoals Wardruna, Danheim,  Scarlxrd, Ghostemane, Linkin Park, xxxtentacion, Roméo Elvis, Flatbush Zombies, Denzel Curry, Joey Bada$$, Rage Against The Machine, Token, …

BJ: Damso en Alpha wann, muziek met een boodschap.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?

Stikstof, want uiteindelijk: Stikstof is Stikstof en 23CRW is 23CRW. Dat is ‘nice’ dat mensen die vergelijking maken, dat is een zotte crew maar iedereen doet zijn eigen ding en we willen niet iemand anders zijn.

Voor welke band willen jullie graag het voorprogramma spelen en waarom?

NII C: Het voorprogramma van een bekende artiest zou dope zijn. Wij passen ons sowieso wel aan aan de situatie en de stijl. Een eer als het een voorprogramma van iemand is waar wij inspiratie uit halen.

K2H: Ik ben iemand die de Belgische scene al lang volgt en ik zou graag openen voor bv iets bekendere namen zoals Zwangere Guy, Damso, Frenetik, Hamza, Yung Mavu, … maar ook voor iets minder bekende namen zoals Vinci zou ik graag voor openen omdat ik opkijk naar deze artiesten.
Dit puur qua Belgische namen. Kevin, Hef, … zijn Nederlandse artiesten waar ik naar opkijk en voor zou willen openen. Wat helemaal gek zou zijn moesten we groter gaan voor Franse of zelf UK of VS artiesten.

Needox: Roméo Elvis, Stikstof, Zwangere Guy en Pepe.

BJ: als band misschien Het Verzet of ja misschien alles om eerlijk te zijn, shows zijn shows.

Suli: Eigen Makelijk of Stikstof. Deze mannen zijn in mijn ogen grondleggers van Vlaamse rap op groter niveau. ‘You gotta respect the OG’s!!’

Wat maakt jullie anders dan andere bands?

We zijn heel gevarieerd in de hiphopscene. We doen: slam poetry, break, graffiti, dj en mc’ing. Binnen de muziek zijn we heel gevarieerd. Van r&b tot drill tot new school tot old school tot consciousness rap enz… Bijvoorbeeld: BJ Black Joe’s songEn d’autres mots is een heel andere stijl dan Vingtrilluminé. We houden ervan om in onze muziek verschillende subgenres te gebruiken. Van rock tot metal tot house tot disco tot jazz,… echt van alles!

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?

Momenteel is Sound Track onze grootste focus. Buiten Sound Track hebben we nog tal van andere projecten. Er komen nog veel ‘features’ aan met andere artiesten. De ep van Suli die in december uitkomt, een grote mixtape met iedereen van de crew (een 23CRW EP, geen aparte ep’s), en het uitbrengen van muziek in het algemeen!

En wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?

NII C: Favo plaat is Busta Rhymes en Method Man – Whats happening want dat is gewoon mijn definitie van hiphopvibe.

Needox: Wardruna – Rotlaust Tre Fell. Is een nummer waar ik in elke ‘mood’ naar kan luisteren.

K2H: goh, moeilijk te zeggen. Ik luister naar zoveel genres en ik beluister deze vooral in periodes.
Moest ik één plaat moeten kiezen dan is het is het denk ik Sofiane Pamart – San Francisco.
Ook al is deze nog totaal niet zo lang uit, brengt deze track zoveel emoties, gevoelens, visualisaties in mij naar boven zoals ik nog nooit heb gehad of toch niet elke keer opnieuw.
Leuke ‘inside’: door hem ben ik eindelijk begonnen met muziek theorie en pianolessen te volgen.

Suli: Joey Bada$$ – The Light (als ik echt moet kiezen). Omdat deze plaat zoveel zegt over hoe ge uw eigen ding moet vinden ondanks alle ‘struggle’. Succes en geluk haalt ge vanbinnen in, niet van buiten.

BJ: goeie vraag! Om eerlijk te zijn heb ik niet echt een favoriete plaat.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?

NII C: de saturatie… Er zijn veel rappers zonder echt deftig achtergrondwerk en respect naar het verleden en de cultuur.. Ik kan mij niet uitspreken over andere stijlen. Wat mooi is aan muziek is dat het mensen samenbrengt en een vibe creëert!

Needox: Muziek brengt je tot ‘inner peace’. Maar om ver te geraken in je carrière heb je veel connecties nodig in de muziekwereld.

K2H: het mooiste is voor mij dat je soms geen woorden hebt om iets te uiten maar gewoon een song of in mijn geval vaak ook gewoon een ‘instrumental’ kan zoveel meer zeggen.
Het minst mooie is volgens mij soms de invloed van sommige iconen die mensen beïnvloeden op een slechte manier. En de opschepperij die voor ‘beef’ zorgt terwijl je eigenlijk mensen positief wil beïnvloeden of je verhaal vertellen. Dat de focus dan verlegt wordt naar iets anders vind ik spijtig.

Suli: Funny, ik kan mij beter uiten in muziek dan dat ik doe met praten en dat is het mooie. Muziek is een wereldtaal die iedereen begrijpt zonder het te spreken. Het minst mooie? ‘It’s aaallll about the money’, waardoor mensen gewoon snel iets maken zonder enige boodschap. Maar hey, iedereen zijn ding.

BJ: Dat het iedereen kan raken maar niet iedereen het soms kan horen.

FACEBOOKINSTAGRAM YOUTUBE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More