Home Interview SHIVERBURN

SHIVERBURN

by Didier Becu

Luminous Dash had een leuk gesprekje met de Nederlandse band Shiverburn die lekker tussen female fronted metal en alternatieve rock balanceert.

Hallo, in België zijn we nog niet zo vertrouwd met de naam Shiverburn. Ik zou zeggen grijp je kans en stel jullie voor aan onze lezers. In jullie thuisland Nederland doen jullie het wel meer dan aardig goed. Jullie stonden al op grote podia, hoe populair is Shiverburn daar?
We laten stapje voor stapje zien dat we geen band zijn die een tijdelijke hit willen scoren, maar eentje voor de langere termijn. Bijkomstigheden zijn daarbij dat we ons niet blind focussen op bijv. radiopromotie, maar juist het realiseren van een groter groeiende aanhang! Het is voor ons elke keer weer een privilege om mensen te verblijden met onze muziek/performance.

Jullie hebben net jullie debuut Road To Somewhere uit, een plaat die meteen de veelzijdigheid van de band toont. Jullie willen duidelijk niet in een hokje belanden.
Onze band heeft een duidelijk beeld van de muziek die we willen maken, de zogenaamde ‘American Rock’. We zijn uiteraard niet te beroerd en vinden het erg leuk om binnen dit spectrum verschillende uitersten op te zoeken. Bij elk gevoel hoort een andere melodie en verschillende teksten vragen om verschillende songs.

Straalt de titel van de cd positivisme uit? Ik bedoel heel wat bands zouden opteren voor Road To Nowhere als nergens te opteren, maar bij jullie leidt de weg wel ergens naar toe….
Toen we met Shiverburn begonnen was er al meteen een duidelijk beeld van waar we naartoe willen, iets wat alleen te bereiken valt met hard werk en toewijding. De teksten in de nummers zijn erg persoonlijk en bleken achteraf allemaal een gelijke boodschap te hebben, namelijk ‘You can’t change who you are’. Hetgeen wat we daarmee proberen te zeggen, iets wat we allemaal ervaren hebben, is dat ondanks dat de maatschappij iedereen een sticker probeert op te plakken (een masker voorhouden) dat je niet bang moet zijn om jezelf te zijn. Iedereen is mooi van zichzelf, dus wees niet bang om je dromen achterna te gaan!

Laten we maar een kat een kat noemen, de hoofdattractie van de band is zonder meer de stem van Sanne Heuyerjans. Ik veronderstel dat haar geluid ervoor gezorgd heeft dat Shiverburn regelmatig als female fronted goth metal wordt beschouwd, niet?
Wanneer je eigen muziek maakt wil men maar al te graag je vergelijken met andere (gevestigde) bands. De vergelijkingen die men vaak treft zijn onder andere bands als Delain, Within Temptation en Anneke van Giersbergen, wat er vaak voor zorgt dat men neigt naar het female fronted (goth) metal genre. We vergelijken onszelf daarentegen eerder met bands als Halestorm, Paramore en 3 Doors Down.

Over goth metal gesproken. Op Mistake speelt Ruud Jolie van Within Temptation mee, hoe hebben jullie die kunnen strikken?
Tijdens het opnameproces met Robin van Loenen hebben we veel nagedacht over het mogelijk werken met een gastartiest op ons album. Er waren een heel aantal kandidaten, maar geen die zo geschikt was om een vingerlikkende solo in te spelen als Ruud. Het geluk was dat we zelf al redelijk kort lijntje naar Ruud hadden, waardoor het alleen even wachten was op het (snel aanwezige) enthousiasme van Ruud, wat dubbel en dik beloond werd!

Natuurlijk hebben jullie ook dromen, vertel ons jouw ultieme droom op muzikaal vlak...
De droom van de band is om in de loop der jaren een gevestigde band te worden binnen en buiten Nederland (en zelfs Europa), zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen inspireren en vermaken. We maken onze muziek met de grootste plezier en overtuiging, iets wat we hopen dat andere mensen ook oppakken.

Het is geen mooie vraag, maar zouden jullie zelf in een situatie als Within Temptation terecht willen komen. Ik bedoel de band is megapopulair, en dat brengt zonder meer dagelijkse stress met zich mee.
Op het moment dat je dromen zoals de onze uit durft te spreken weet je wat er te wachten staat als deze verwerkelijkt worden. Er zijn altijd keerzijdes aan bekendheid, maar deze zijn met de juiste aanpak om te buigen tot positieve elementen. Het voordeel van bekender worden is dat hoe bekender je wordt, hoe meer mensen je kunt bereiken en hoe meer mensen je dus ook kan meenemen in je droom.

Als ik het goed begrepen heb, hebben jullie ook al een Europese toer achter d