Home Belgisch SAVOIR-VIVRE

SAVOIR-VIVRE

by Bart Verlent

Het Desselse trio Savoir-Vivre heeft lak aan genres en focust zich enkel op de essentie: goeie songs, aanstekelijke grooves en heel veel speelplezier. Op 25 maart komt hun nieuwe ep uit en we gingen eens polsen bij zanger/gitarist Kristiaan Deruytter wat we mogen verwachten van de nieuwe songs.

(c) Lizzy Deruytter Visions

Waar komt de groepsnaam vandaan?
Enkele jaren geleden in de les Nederlands, op het Sint-Jan Berchmans College in Mol waar Pjotr en Kristiaan samen op school zaten. De les ging over de term savoir-vivre en Pjotr vond dat het misschien wel een leuke naam voor een band zou kunnen zijn. Savoir-Vivre: weten hoe te leven, de zoektocht van het leven, daarom zo mooi!

Hebben jullie een Franse naam om ook bij onze zuiderburen door te breken?
Neen, daar hebben we totaal niet bij nagedacht toen de bandnaam is ontstaan. Mocht er ooit een doorbraak komen in Frankrijk, zouden we daar uiteraard heel blij mee zijn.

Savoir-Vivre heeft een crossover sound waarbij jullie funk combineren met indierock, was dat een evidente keuze?
Neen, absoluut niet. Ik schrijf meestal de nummers, en focus dan enkel op wat ik op dat moment denk en voel. Ik hou daarbij nooit rekening met genres of pin mij nooit vast op vooraf bepaalde ideeën, want dat belemmert alleen maar de creativiteit. We houden heel erg van die crossover sound waarin alles kan en alles mag. Het combineren van funk, pop, rock, jazz, blues en zelfs disco is iets waar we enorm van genieten, en het houdt het ook allemaal spannend. Wij denken niet in genres of tempo’s. We willen gewoon muziek maken waar we ons goed bij voelen en staan open voor alles.

Schrijven jullie de nummers samen of neemt één iemand altijd de leiding?
Kristiaan (zanger/gitarist) komt meestal met de basis voor een nummer of een songtekst, en nadien wordt daar dan met z’n drieën een echte Savoir-Vivre song van gemaakt. Vaak ontstaan er ook nieuwe nummers tijdens het jammen, soms ontstaan er zelfs nummers wanneer we improviseren tijdens een show. Nadien worden die ideeën dan verder uitgewerkt in het repetitiekot.

Als jullie zelf zouden mogen kiezen om voor een artiest het voorprogramma te verzorgen, wie zou dat zijn en waarom?
Wat Belgische artiesten betreft: Trixie Whitley. Haar muziek is zo puur en dat spreekt ons enorm aan. Verder ook Prince en David Bowie, absolute helden, maar dat zal helaas niet meer lukken. Of Bootsy Collins en George Clinton, een grote P-Funk party, maar ook gewoon straffe songs.

Funk is niet echt een hip muziekgenre tegenwoordig, snappen jullie dat?
Ook weer iets waar we totaal niet bij stilstaan. We hebben de indruk dat iedereen tegenwoordig liever met de kudde meeloopt in plaats van volledig hun eigen ding te doen. Mede door de digitale maatschappij en de zogezegde prestatiedruk worden we meer en meer gebrainwasht waardoor de authenticiteit en oprechtheid vaak bijzaak is geworden. Muziek of kunst in het algemeen hoeft niet hip te zijn, en je moet als artiest geen compromissen sluiten omdat het nu even goed uitkomt. Ongeacht of een bepaald genre hip is of niet, doe vooral waar je zin in hebt en zorg vooral dat je meent wat je brengt.

Jullie komen uit Dessel, de gemeente wordt altijd verbonden met Graspop, hebben jullie daar enige binding mee?
We hebben niet echt een band met Graspop, noch op muzikaal gebied, noch op persoonlijk vlak. Maar ook daar vinden we het supertof dat een festival als Graspop zoveel mensen bij elkaar kan brengen.

Eind deze maand verschijnt jullie nieuwe ep, wat mogen we ervan verwachten en zijn er al plannen voor een album?
We denken dat mensen met de nieuwe ep wel een mooi beeld krijgen van waar Savoir-Vivre momenteel voor staat. De ene keer eerder ingetogen en puur, dan weer opzwepend en funky. Het moet allemaal kunnen, zolang het maar eerlijk en oprecht is. We houden van die vrijheid, dat tegendraadse karakter en zelfs een beetje die anarchie. Als iedereen braaf binnen de lijntjes blijft kleuren wordt het na een tijd toch ook maar saai niet?
We maken constant nieuwe muziek en als band blijven we voortdurend evolueren. Het idee van een album is er zeker maar concreet zijn die plannen nog niet. We willen onszelf zeker geen druk opleggen, en vooral genieten, veel spelen en muziek blijven maken waar we voor de volle 100% achter staan of die nu hip is of niet.

FACEBOOK / VI.BE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More