Home Belgisch THROATSNAPPER

THROATSNAPPER

by Nel Mertens

Laat je inpakken in een donkere aangetaste atmosfeer vol verpletterende zware klodders slib en de sound van Throatsnapper. Wij doken de duisternis in met enkele vragen. De geplande optredens in muziekcentrum Kinky Star (Gent) of Music City in Antwerpen gaan voorlopig niet door.

Wat schuilt er achter jullie bandnaam Throatsnapper? Wat betekent die voor jullie?
Jan heeft op zijn werk (Civiele Bescherming) ooit eens een lijk mee moeten gaan opkuisen dat helemaal was aangevreten door ratten. Na deze toch wel pittige ervaring, heeft hij er wat meer over aan het opzoeken geweest en in Brazilië komt het wel vaker voor dat mensen door ratten worden aangevallen (voedseltekort / overstromingen) en dan noemen ze die ratten op dat moment “throatsnappers”. Ook vonden we die term best goed klinken en willen we met onze muziek het gevoel geven dat de luisteraar bij de keel gegrepen wordt.

Hoe is de band ontstaan? Waar leerden jullie mekaar kennen?
Jan en Jannick speelden al samen in SLECHT (black metal), maar zochten ook iets anders om de zwaardere regionen op te zoeken. Toen Jan wou drummen zochten ze een bassist en zo is Wouter erbij gekomen. Hij nam dan ook ineens de zang op zich. Als trio hebben we nog een tijd gerepeteerd onder de naam BAGGER. Later heeft Jens ons vervoegd en zijn we onszelf wat serieuzer beginnen nemen. Voor de rest kennen we mekaar best al lang, hetzij als vrienden van in de jeugdbeweging, hetzij door mekaar tegen te komen op festivals en optredens.

Hoe ontstaat een nieuw nummer?
Op muzikaal vlak begint het meestal vanuit een riff waarop we verder bouwen. Het is vooral hoe de riff aanvoelt dat belangrijk is. We hebben ontdekt toen we met Dodenmars (traditional, vooral bekend van RUM) bezig waren dat het ons niet lukte om het perfect juist na te spelen en dat het dan ook nog eens paste bij ons gevoel dat we hebben bij Throatsnapper. We hebben dan alle structuur van het origineel overboord gesmeten en er echt ons eigen ding van gemaakt. Voor Jan is het althans het begin geweest om direct te weten of het iets is dat bij ons past of niet, hoe verschillend de riffs onderling ook zijn. 

Jullie muziek wordt als sludge-, doommetal omschreven, maar hoe omschrijven jullie je muziek zelf het liefst? Wat zijn de elementen die kenmerkend zijn voor jullie geluid?
Labelen is nooit leuk maar het helpt natuurlijk om gemakkelijk te weten te komen of het je al dan niet ligt. Maar doom-, sludge- en postmetal zijn goede referenties. Zelf vinden we dat Throatsnapper de optelsom is van ons gevieren. Elk van ons heeft best wel een specifieke smaak maar ergens overlappen we mekaar ook wel. Als je het mij vraagt (Jan) vind ik dat we doom combineren met doom-death-metal (My Dying Bride) en in een onderlaag ga je zeker invloeden vinden van black metal. Als je bij ons in de tourbus zou zitten kan het van kleinkunst, black metal, sludge, ABBA tot Angerfist gaan. Afhankelijk hoe snel de fles rondgaat… (lacht)

Waar zouden jullie de band graag zien staan binnen enkele jaren?
Wij hebben niet de intentie om de grootste band in het genre te worden, maar het zou al zeker leuk zijn om op enkele festivals te kunnen staan en coole voorprogramma’s af te kunnen vinken. Momenteel zijn we al aan enkele nummers aan het schrijven die we hopelijk ergens volgend jaar gaan opnemen.

Wat is jullie eerste muzikale herinnering?
Jan: Als het over het zwaarder werk gaat is dat Nirvana en Sepultura (Morbid Visions).
Wouter: Bij mij is het begonnen met Sepultura en Pantera, daarna Korn en heel het nu-metal gebeuren.
Jannick: Sepultura’s Chaos AD, mijn eerste zelf gekochte cassette. Daarna Rage Against The Machine als ik mij niet vergis.

Wat is jullie muzikale natte droom?
Jan: Regelmatige eens deftige tours kunnen doen.
Wouter: De droom is altijd van uw hobby uw job te maken en op grote festivals te staan.
Jannick: Niet meer met ons gerief moeten sleuren (lacht). Goh, er zijn tal van artiesten waar ik graag mee op het podium zou staan, maar zien dat je een hele zaal/wei kan laten bewegen op je muziek is voor mij het belangrijkste.

Dank je wel, Jan Wouter en Jannick! Wij kijken alvast uit naar jullie tweede videoclip die binnenkort verschijnt bij het nummer From Wood To Gallows.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More