Home Belgisch HET MUZIKALE CORONADOSSIER : ILAYDA CICEK (ILA)

HET MUZIKALE CORONADOSSIER : ILAYDA CICEK (ILA)

by Didier Becu

De huidige coronacrisis hakt er overal lustig op in, ook in de culturele sector. Wat betekent dit voor jonge artiesten? We vroegen het aan Ilayda Cicek, frontvrouw van ILA.

Dag Ilayda. Samen met Cas en Sam maak jij deel uit van de jonge band ILA. Net zoals zovele anderen moest je toezien hoe door het coronavirus jouw geplande shows niet door konden gaan. Voor jonge artiesten is dat een harde domper neem ik aan? Ondanks het feit dat we graag hadden gespeeld komt de gezondheid boven alles. Beter gecancelde shows dan extra opgelopen besmettingen door een niet gecancelde show.

Hoe ga je daar mee om, per slot van rekening mag je ook niet bij de pakken blijven zitten.
Ik begrijp de beslissing, maar ik heb wel even gebaald natuurlijk. Uiteindelijk is het nu eenmaal zo voor iedereen, dus bij de pakken blijven zitten heeft geen zin. Ik ben nu vooral veel aan het schrijven zodat we op toekomstige shows nieuwe nummers kunnen spelen.

Is het voor een jonge band niet dubbel hard? Want vaak hebben zij het niet zo gemakkelijk om shows te scoren.
We hebben hard gewerkt aan onze ep Montage en zouden in het kader daarvan shows spelen dit voorjaar. We zijn nu op zoek naar nieuwe datums en aan het wachten tot het terug veilig is om te spelen.

Er waren nog nooit zoveel muzieksessies via het internet. Denk je dat het interessant is om dat soort dingen in de toekomst te behouden?
Ik heb er een paar gezien, maar meestal viel de verbinding weg. Het is leuk, maar ik blijf toch wel een grotere fan van optredens in een zaal of tent.

© Björn Comhaire

Er wordt gekeken naar de overheid voor hulp. Vind je dat een goed idee of moet de muzieksector het zelf zien te klaren?
In de cultuursector moeten we zeker niet rekenen op hulp van de regering. De eerste slag kwam al met de besparingen. Als ze de sector wouden helpen, hadden ze die in de eerste plaats niet ingevoerd.

We horen ook alsmaar vaker de roep voor meer aandacht voor Belgische muzikanten. Vind je dat een goede zaak of maak je hierdoor de muzikale leefwereld enger?
Gewoon blijven doen. Veel Belgische bands verdienen veel meer aandacht.

En als we iets kunnen doen om Belgische artiesten te helpen, hoe doen we dat dan? Mond-tot-mondreclame.

Ik gooi maar meteen een venster in, zelf vind ik dat er best een radiostation zou mogen bestaan dat volledig ten dienste staat van de Belgische muzikanten. Denk je dat dit nuttig is?
Gat in de markt!

Wat kunnen mensen doen om jonge bands te helpen, want muziek opnemen kost ook geld!
Naar optredens komen en in deze tijden vooral merch kopen.

Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown voorbij is?
Terrasjes en het repetitiekot induiken!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More