Home Belgisch PATCHES

PATCHES

by Nel Mertens

Wij waren best onder de indruk van zowel het geluid als de ethiek van het nieuwe muzikale project Patches van Aram Santy en Lotte Lauwers, die we te horen kregen in hun eerste single Hot Enough. Onze nieuwsgierigheid naar meer was te groot om een interview met zangeres Lotte te laten liggen!

(c) Leen Hoogmartens

Jullie zijn een gloednieuwe band in het Belgische muzieklandschap! Stel jullie even voor. Wie zijn jullie? Hoe leerden jullie mekaar kennen?
Ja, Aram en ik zijn eigenlijk al een lange tijd aan het werken aan dit project dus voor ons is het niet meer zo gloednieuw. We zijn pas recent openbaar gegaan dus we zitten terug in een nieuwe fase en kijken zo hard uit naar wat er volgt. We hebben elkaar enkele jaren terug op PXL-Music leren kennen, waar we in hetzelfde jaar studeerden. Ik volgde de opleiding zang, Aram elektronica. Na binnen de richting in verschillende projecten samengewerkt te hebben, viel de keuze om Aram te betrekken in mijn nieuw project vrij snel. Hij kent mij goed en weet mooie dingen te maken uit de – soms heel vreemde – demo’s die ik hem voorleg. We werken nu al anderhalf jaar samen met Patches: de vriendschap en daarmee de samenwerking wordt naar mijn gevoel alleen maar beter, alles hangt sterk samen.

Wat betekent de bandnaam voor jullie?
We zaten eigenlijk lang zonder naam, tot het op een moment echt wel tijd werd om iets te vinden. Eén van de nummers die ik schreef, had als titel Patches. Aram kan de wanorde in mijn hoofd soms heel gemakkelijk tot de essentie terugbrengen en had het idee om dit als naam te gebruiken. Patches betekent iets van pleisters onder andere. Eigenlijk is heel het project, of toch alleszins de eerste nummers, pleisters op een wonde. Ze helpen met het helen van enkele gebeurtenissen, of zo. Anderzijds zijn Patches ook stukjes stof. Ik denk dat ik de nummers soms bekijk als brokstukken die ik aan elkaar gehangen heb.

Hoe gaan jullie als duo te werk om nummers te schrijven?
Oorspronkelijk zat ik met enkele demo’s en ging Aram daarmee aan de slag door het nummer uit te kleden tot de essentie en er dan zijn magie op los te laten. Zo zijn heel wat nummers helemaal anders uitgedraaid dan ik kon denken. In de eerste maanden was deze manier van werken echt nodig, we moesten op zoek naar de juiste sound. Vorige zomer zei Aram tijdens een sessie ineens dat hij twee nummers voor mij ging maken. We ontdekten zo dat samen schrijven ons best goed af gaat. Hij komt met een interessante beat of een akkoordenschema en daar ga ik mijn gang op. Soms heb ik een tekst liggen waarvan ik denk dat het een specifiek soort tempo/mood/sound nodig heeft en dan gaat hij daarmee aan de slag. We voelen vaak allebei aan welke sfeer het volgende lied moet hebben, dus het is leuk om in die samenwerking zo op dezelfde lijn te zitten.

Wat mag er niet ontbreken in een Patches-nummer?
Goh, het eerste dat in me opkomt en niet mag ontbreken is “ruimte”. Ruimte voor een persoonlijke invulling van het nummer. Ruimte om je fantasie de vrije loop te laten. Melancholie zit er ook altijd wel in verwerkt. Ik weet nog goed hoe we na een tijd gevonden hadden hoe Patches moest klinken, hoe we met muziek konden aanvullen wat de tekst zei en hoe ik mij voelde. Sindsdien proberen we dat gevoel te behouden als we aan nieuwe nummers werken.

Jullie eerste single Hot Enough trok meteen de aandacht. Niet alleen muzikaal, maar ook inhoudelijk een trigger. Willen jullie met jullie songs een boodschap meegeven, of is dat niet meteen de bedoeling?
Ik ben er mij zeker van bewust dat Hot Enough een boodschap draagt en uitstraalt, wat ik wel fijn vind. Als artiest is het natuurlijk altijd leuk als je werk vragen oproept en ruimte voor dialoog maakt. Maar dit was oorspronkelijk zeker niet mijn bedoeling. De meeste nummers gebruik ik om mijn eigen gedachten te ventileren en als mensen zich daarin kunnen vinden is dat mooi meegenomen. Misschien spreekt de muziek voor een groot publiek net omdat die zo individueel is.

Volgt er snel meer ? Hebben jullie plannen waarnaar we mogen uitkijken of worden die momenteel gedwarsboomd door het coronavirus?
In mei hadden we een volgende single gepland, maar die zullen we helaas moeten uitstellen naar september omwille van vanzelfsprekende redenen. Een ep staat ook op de agenda, die zal snel volgen na die tweede single. Het is een zeer jammere zaak dat wij onze start een beetje gemist hebben, we hadden enkele mooie shows en supports gepland die hopelijk een nieuwe plaats krijgen in het najaar. Ook waren we net gestart met onze eerste repetitie met full band. Daar kijk ik zo hard naar uit, een goeie live-set uitbouwen. Maar kijk, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Tijd om ons momentum opnieuw te proberen creëren volgende keer met nieuw materiaal. We hebben een hele hoop songs en er blijven er bijkomen, dus nieuw materiaal kunnen jullie zeker verwachten. Wat nu op de agenda staat zijn enkele livesessies opgenomen van thuis uit. Die komen er binnenkort aan!

Waar zou je Patches graag binnen een jaar zien staan?
Binnen een jaar… Zou ik graag onze festivalzomer van 2021 aan het plannen zijn, met enkele shows in een paar van onze buurlanden. Ik wil graag vooruit, nieuwe muziek, nieuwe samenwerkingen, nieuwe plaatsen om te spelen.

(c) Leen Hoogmartens

Wat is jullie doel / droom op muzikaal vlak?
Kunnen blijven schrijven en een fanbase opbouwen. Het moet een heerlijk gevoel zijn als mensen echt zitten te wachten op nieuwe muziek en ook getriggerd worden om ons live bezig te zien.

Met welke Belgische muzikant zou je graag enkele uren vast zitten in een lift?
Hangt ervan af wat er gebeurt in die lift… Nee, met Charlotte Adigéry zou ik graag eens een uitgebreide liftbabbel houden.

Bedankt voor dit fijne interview, Lotte!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More