Home Belgisch ONIONFUZZ

ONIONFUZZ

by Jonas Van Laere

Vier heren uit het Leuvense waarvan de naam meer gelaagd is dan ze lijkt en waarbij Ariane Grande de heetste ajuin aller tijden genoemd wordt. Hoe dat komt legt Onionfuzz zelf uit!

Waar komt jullie naam vandaan en stel jullie maar eens voor!
Arjan: Uien zijn lekker, fuzz is episch.
Jasper: Wij zijn het topje van de ajuin. Het stukje dat je sowieso niet gebruikt in het kookgebeuren.
Stan: Wij zijn Onionfuzz, een band uit het Leuvense. We zijn met vier leden: Jasper op drums, Roemer op lead gitaar, Arjan op rythm gitaar en af en toe zang, en Stan op basgitaar. Sinds de release van ons album You Require More Storage heet onze band Onionfuzz. Daarvoor was de bandnaam JARS. Dit was een akroniem en afkorting van de zin “Jazeker, auto’s rijden snel!”, maar we vonden dat na een tijd niet meer goed klinken. Dan zijn we beginnen denken aan een nieuwe naam, en zijn we eerst op “Onionfuzz and the botanical boys” gekomen. Na wat geknip werd dit dan “Onionfuzz”, een naam die de stijl van onze muziek weergeeft. We zijn echter nu al niet meer tevreden met onze keuze, maar ja het moet ooit gekozen worden… Alternatieven voor akroniem?
Juan Antonio Rodriguez: Spaniool (misschien racistisch?) Jasper’s Anus ruikt slecht.…
Roemer : De essentie van de ajuin ligt in haar gelaagdheid. Deze lagen trachten wij te vangen in onze muziek.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Arjan: In het begin schreef ik alles en dat leidde tot eentonige muziek. Ondertussen is onze sound een hele mengeling van allerlei verschillende smaken en dat brengen wij in jamsessies samen. Af en toe gaat dit wat ver en dan proberen we er toch een klein beetje lijn in te brengen, maar muziek is op zijn puurst wanneer hij op dat moment gemaakt wordt.
Jasper: Ons eerste optreden bestond uit covers, maar sindsdien zijn we onze eigen muziek beginnen schrijven. Eerst vrij simpele muziek, maar hoe beter we doorheen de jaren op elkaar ingespeeld geraakten, des te meer ons schrijfproces uitgroeide tot complexe jamsessies die we dan raffineren tot volwaardige nummers waar wij zelf trots op kunnen zijn.
Stan: We kennen elkaar allemaal van de middelbare school. Daar werden concerten georganiseerd, en zo is de band dan ook ontstaan. Dit was ongeveer 5 jaar geleden. Sindsdien zijn we blijven spelen en hebben we onder andere meegedaan aan de IFR en Faculty Stars. In de zomer van 2018 hebben we ons eerste album uitgebracht, en vrijwel meteen erna zijn Roemer en Arjan een jaar op Erasmus vertrokken. Hierdoor hebben we meer dan een jaar niet meer samen muziek gespeeld.
Roemer: Tijdens de middelbare school moesten wij zwoegen in de riff-mijnen van meneer Danny van MO. Daar hebben wij voor het eerst onze muzikale vaardigheden aaneen gesmeed. Zoals bij vele jonge bandjes bestond dit voornamelijk uit het na-apen van bestaande artiesten. Pas vele jamsessies later veranderde dit meer en meer in een eigen sound, en hebben we ontdekt wat we allemaal interessant vinden aan samen muziek maken.

Wanneer beseften jullie dat muziek spelen jullie passie is?
Arjan: Ik kan mij mijn leven niet zonder muziek herinneren, dus geen idee.
Jasper: Sinds ik merkte dat je ook muziek kan maken door te slaan. Van het moment dat we als band de gezamenlijke taal van de muziek vloeiend konden spreken.
Stan: We vinden het allemaal leuk om te jammen en veel na te denken over muziek, maar om nu te zeggen wanneer dat juist is begonnen is heel moeilijk.
Roemer: Nadat ik mijn eerste