Home Belgisch MASDA

MASDA

by Stef Van Chaze

Het Oost-Vlaamse Masda viert dit jaar zijn 10-jarig bestaan. Dat zetten wij graag in de verf met een interview!

Jullie bestaan dit jaar 10 jaar, maar voor diegenen die jullie nog niet kennen. Hoe en waar is de band ontstaan?
Mathias en ik (Tuur Delodder) spelen samen muziek sinds ons vijftiende. Aanvankelijk was dat met enkele vrienden in de Tieltse band Sheeft. Tien jaar geleden begonnen we dan met MASDA als instrumentaal gitaar/drum duo. Eerst was dat als zijproject maar dat werd later al snel onze muzikale hoofdbezigheid. Na een tijdje ontdekte Mathias de zanger in zichzelf en daarmee ook het plezier van het tekstschrijven. Na enkele jaren als duo op te treden ontmoetten we Jan. We huurden een repetitieruimte bij zijn geesteskind RMS-studio’s en sindsdien is hij ook onze bassist.

Hoe komen jullie aan de naam MASDA?
Het woord MASDA vinden we kort en krachtig. Klinkt vertrouwd maar is het toch niet echt. Bovendien zijn de letters zeer dankbaar voor het artwork. Commercieel gezien is de naam MASDA misschien niet zo’n sterke zet. Je moet er elke digitale zoekmachine steevast van overtuigen dat je niet op zoek bent naar een automerk met een gelijkklinkende naam.

Wat zijn jullie muzikale invloeden? En verschillen deze tussen de leden?
Dit zou een erg lang antwoord kunnen worden. Doorgaans zitten we vrijwel op dezelfde golflengte. Met enkele gezonde verschillen. Grofweg komt het hier op neer…
Het lijkt me duidelijk dat we vertrouwd zijn met de alternatieve gitaarmuziek uit jaren 90’. Denk bijvoorbeeld aan Afghan Whigs of Sonic Youth. Daarna had je de lo-fi met onder andere Will Oldham en Bill Callahan, plus postrock met bijvoorbeeld Slint & Karate had een grote invloed op ons. De laatste jaren is het akoestische gitaarwerk van virtuozen als John Fahey, Glenn Jones of bijvoorbeeld ook Six Organs of Admittance vrij bepalend geweest. Gelukkig zijn er verschillen…
Mathias heeft van thuis uit Franse chansonniers en folkmuziek meegekregen. Jan is vertrouwd met klassieke muziek en Latijns-Amerikaanse muziek. Zelf drumde ik vroeger in een hardcore band.

Hoe verloopt het schrijfproces van de nummers?
Mathias speelt dagelijks akoestische gitaar en legt zich de laatste jaren toe op de fingerpicking-techniek. Meestal komt hij naar de repetitie met lange, melodische tokkels die dan samen met Jan en ik uitgeklaard en ontleed worden. Vaak betekent dat die tokkels reduceren om zo ruimte te scheppen voor bas en drum. De zangmelodieën ontwikkelen zich in de repetitieruimte en zoeken zich een weg rond de gitaar -en baspartijen. Sinds een jaar kiezen we voor een zekere eenvoud. De set-up is bas, drum, gitaar en stem. Ook de nummers houden we eenvoudig. Een aantal jaar geleden waren we meer met elektronica in de weer. Die nummers zijn toen digitaal uitgebracht bij Kinky Star en zijn online terug te vinden.

Vanwaar de inspiratie voor de videoclip van jullie nieuwste release Being Close?
Het nummer op zich is al vrij beladen. Die teneur wilden we ook met beelden proberen over te brengen. Dan zijn we beginnen zoeken naar waar we dat soort beelden konden vinden. Al snel stelden we vast dat er in de natuur extreme taferelen zijn. Zo bijvoorbeeld een storm en een strijd tussen dezelfde diersoorten.  

Stratocaster of Les Paul? 
Mathias: Les Paul <> Jan: Stratocaster.

Welke Belgische muziek act is volgens jullie het meest ondergewaardeerd? 
Tuur : embers
Mathias: I Do I Do

Moesten jullie één album kunnen kiezen om de rest van jullie leven naar te luisteren, dewelke zou dat zijn? 
Tuur: White Album van The Beatles.
Mathias: Visions Of The Country van Robbie Basho.
Jan: Shag Tobacco van Gavin Friday.

Hoe brengen jullie je dagen door in tijden van het coronavirus? 
De best mogelijke zorg voor onszelf en naasten. Als band wordt er even niet gerepeteerd. Ondertussen zal het aantal tokkels voor nieuwe nummers aanzienlijk groeien, en hopelijk kunnen we een nieuwe videoclip afgewerkt krijgen.  

Wat zit er nog in het verschiet voor de toekomst? Komt er nog een single? Of een misschien een ep/album? 
Van zodra dat weer kan willen we graag zoveel mogelijk optreden. We hebben nieuwe nummers klaar die we willen spelen. Een aantal daarvan hebben we eind vorig jaar live opgenomen bij Jan in de RMS-studio. Veel kans dat daaruit nog singles online komen. Voor een ep of album hebben we nu niet de middelen, maar de nummers moeten sowieso eerst live nog verder groeien.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More