Home Interview LORANA

LORANA

by Bart Verlent

De bijna 23-jarige Lorana Leclère maakt volwassen electropop met sfeervolle synths en organische drums. Twee jaar geleden debuteerde ze met haar sublieme ep Nuïna en binnenkort verschijnt haar tweede ep Here In Between waar net de catchy single Am I? uit verscheen. Normaal zou de singer-songwriter nu in Londen moeten zitten, maar door het coronavirus zit ze nu terug in Alken. We hadden een gesprek met dit opkomende talent.

Je hebt Alken ingeruild voor Londen. Denk je dat deze verhuis het makkelijker zal maken om je muziek te promoten en om door te breken?
De verhuis naar Londen maakte ik aanvankelijk om daar mijn muziekstudies af te werken met een Master in Songwriting. In de tijd dat ik daar studeerde ontdekte ik de mogelijkheden van de stad en zo ben ik er eigenlijk gewoon blijven plakken. Een vergelijking met de Belgische muziekscene is nogal moeilijk, want ze zijn beide erg verschillend. Wel weet ik dat ik mijn geboortedorp Alken niet de juiste plaats was en is om een muzikale droom na te jagen. 

In je nieuwe single Am I? vraag je je af of je liefde voor de muziek misschien niet te groot is, heb je al een antwoord op deze vraag gevonden?
Op het moment dat ik mezelf die vraag stelde, kwam ook meteen het antwoord naar boven. Ik werd oprecht misselijk van het idee om muziek los te laten en voor mij was dat nog eens een bevestiging dat dit is wat ik wil. Maar hoewel muziek mijn leven is, probeer ik steeds meer naar een balans te zoeken. Anders zou ik erin verdrinken.

Hoe is de samenwerking met Gill Princen (Portland) tot stand gekomen?
Gill is één van mijn beste vrienden. We studeerden alle twee aan PXL Music, maar leerden elkaar ervoor al kennen. Hij is ook de partner in crime van mijn vriend, Arthur Coppens, ze runnen samen het label IF HI. Toen ik voor mijn ep op productioneel vlak mijn eigen limieten bereikt had, maar hoorde dat er nog meer in zat, was Gill mijn go-to producer omdat ik nood had aan die veiligheid van onze vriendschap om creatief te experimenten.

Je bent beïnvloed door Bon Iver, Lorde en Maggie Rogers, hebben deze artiesten je geleid naar jouw eigen geluid?
Zeker en vast, in combinatie met andere inspiraties zoals Orla Gartland, Sigrid, FINNEAS met Billie (Eilish) en de Nederlandse Naaz. Ik probeer altijd op zoek te gaan naar wat mij precies inspireert aan bepaalde artiesten en hoe ik dat op mijn manier kan interpreteren en implementeren.

Hoe ga je om met de coronatijd? Geeft deze periode jou inspiratie?
Ik merk dat ik vooral moeite heb met het vatten van de hele situatie. Het voelt allemaal heel surreëel aan. Momenteel ben ik in quarantaine met mijn ouders in Alken, terwijl het leven in Londen ook stil ligt. Op zich ben ik wel blij dat ik even wat meer tijd met hun kan doorbrengen en blijf ik gewoon schrijven en actief werken aan die connectie met de buitenwereld, zij het dan vooral via sociale media dezer dagen.

Zijn jouw teksten even belangrijk als jouw muziek?
Ja! Mijn teksten staan altijd voorop in het schrijfproces. Ik hou enorm van concepten en verhalen, en die komen bij mij nu eenmaal eerst tot stand in woorden. Het is pas later dat de melodieën, akkoorden en productie volgen.

Van wie zou je graag het voorprogramma verzorgen en waarom? 
Van een heleboel muzikanten! Maar de absolute droom blijft toch wel Bon Iver of Lorde. Gewoon omdat zij de eerste waren die me in de richting van mijn huidige sound duwden en ik ontzettend geboeid blijf door hun artistieke kwaliteiten.

Is het de bedoeling dat je altijd solo blijft werken of sluit je niet uit dat je in de toekomst met een band op het podium gaat staan?
Een band sluit ik zeker niet uit, maar voorlopig ligt de focus op solo. Ik geniet momenteel erg hard van het ontdekken van alles. Van een live show creëren tot management en digitale marketing. Het zoeken naar antwoorden zowel op creatief vlak als in de business kant van de muziekindustrie boeien me heel erg. Ik heb zo het idee dat hoe meer ik nu absorbeer, hoe beter ik dat in de toekomst kan gebruiken om een team rond me te creëren. Een band zie ik dan zeker ook in de picture komen, gewoon omdat ik hou van dat samenhorigheidsgevoel op het podium. Het is altijd leuker om ervaringen te kunnen delen.

Wat zijn jouw muzikale toekomstplannen? 
Dat is een moeilijke vraag omdat ik door de coronacrisis niet heel ver vooruit durf te kijken. Die onzekerheid zit er dus wel in, maar ik blijf positief. Ik focus nu op de verdere release van mijn Here In Between ep en ik hoop dat er binnenkort ook terug optredens bij kunnen komen natuurlijk. Ondertussen denk ik alvast na over nieuwe muziek. Stilzitten doe ik dus zeker niet, daar ben ik te gedreven voor.

BANDCAMP

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More