Home Interview LEFWERK

LEFWERK

by Bart Verlent

Vinnie (Tjons) en Niels (Swieso) François brachten onlangs de fijne debuutsingle Stadslandtaboes uit, de voorloper van de debuut-ep van Lefwerk die volgend jaar het licht zal zien. Wij hadden een gesprekje met deze gemotiveerde rappers.

Kunnen jullie de band eens voorstellen en vertellen hoe Lefwerk ontstaan is? Swieso: De band bestaat uit mijn broer, Vinnie aka Tjons en mezelf (Niels aka Swieso).Tjons zorgt voor de beats, instrumentals en productie. Ik schrijf de teksten en rap ze. Het idee om enkel met ons twee iets muzikaals te doen leeft al een tijdje.We spelen beiden in verschillende bands, met bezettingen van een viertal bandleden, ééntje zelfs met twaalf, waar ik rapper ben en Tjons drummer. Heel uitdagend en gevarieerd maar we hadden goesting in iets nieuw. We besloten dus een duo te vormen en onze eigen weg in te slaan.

Leeft hip-hop in Wetteren of is daar geen echte hip-hop scene? Niet echt, al proberen we deze levende te houden met onze andere band The Grassroots Movement en nu dus ook met Lefwerk. Maar er is een muziekscène in Wetteren! Denk maar aan Delta Crash, Gairy Humball, The Leslies, Lil Dix, The Karma Collective, PD Martin, Ledrebel, Young Foxes, … en ik kan zo nog even doorgaan. Veel variaties in genres, maar laat dat net hetgene zijn wat onze ‘scene’ zo close maakt. We doen niets liever dan naar elkaars optredens af te zakken en nadien samen aan de toog te hangen.

Waar halen jullie de inspiratie vandaan voor nummers te schrijven? Swieso: Tekstueel is de rode draad doorheen de ep het feit dat het vandaag enorm moeilijk is om je muziek aan de man te brengen en hier succes mee te boeken. Er zijn heel wat mogelijkheden om je muziek te verspreiden en te delen (denk maar aan de stream- en downloadkanalen die hierin een belangrijke rol spelen), en net daarom is het nog zo moeilijk om er uit te springen.
Het overaanbod aan muziek zorgt ervoor dat je nummer al snel ‘verzuipt’ tussen al de andere creaties. Vanuit deze gedachte zijn de meeste ideeën voor de teksten. Als je goed luistert zul je merken dat ik mezelf al snel afbreek in m’n teksten. Ik vind het moeilijk om mezelf op te hemelen, en als ik dat dan doe, dan zorg ik ervoor dat ik me nadien terug met de voetjes op de grond rap.“’k zit in de lift van de flat, ma ‘k omlaag, ‘k verzet ne steen, en die ligt weer op de maag”, uit Stadslandtaboes. Gelijkaardige lijnen zal je nog tegenkomen op de ep. Dit gevoel was ook de insteek voor onze eerste videoclip van Ruis. De emmer staat voor ons nummer, de zee staat voor het www. Een nummer de wereld insturen is zoals water naar de zee dragen. Misschien drijft dit naar een mooie haven, misschien naar een mestpoel. O ja, en bovendien zijn er in steden zoveel meer locaties om live naar buiten te komen met je muziek.
Bericht vanop den buiten: wij hebben ook liedjes!

Tjons: De inspiratie voor de muziek kan van overal komen en vaak ook uit onverwachte hoek. Een idee kan ontstaan vanuit een nieuwe sound die ik ontdek, nieuw speelgoed in de studio, … Dit kan al genoeg zijn om uren in mijn kot door te brengen en er uit te komen met een beat of melodie om op verder te werken. Vaak gebeuren de leukste dingen per ongeluk. Als ik uren moet zoeken naar iets nieuw haak ik af en probeer ik het later wel opnieuw. Het zijn de kleine en coole accidentjes die me triggeren en inspiratie brengen. Natuurlijk halen we ook inspiratie uit andere muziek. De Belgische hiphop scene zal altijd een bron van inspiratie zijn voor ons.

Nooit aan gedacht om nummers in het Engels te schrijven? Nooit. Mijn Engels trekt op de kl****.

Jullie speelden in het verleden op drums en gitaren, zijn die naar de zolder verhuist? Of worden die ook in de Lefwerk-nummers verwerkt? Deze staan nog steeds op het gelijkvloers! Zoals eerder gezegd, spelen we in verschillende projecten. We drummen nog allebei, al hangt de gitaar van Tjons al even aan de haak. Toch zal je op onze ep hier en daar een gitaar horen. Hiervoor hebben we beroep gedaan op echte gitaristen zoals Ward Snauwaert (Berlaen) en Koen De Gussem (Delta Crash).

Ons land heeft een groeiende hip-hop scene, zijn er bands of rappers waar jullie een band mee hebben?
We gaan graag en regelmatig naar concerten van deze groeiende scene. Dus daar gebeurt het wel eens dat we een artiest tegen het lijf lopen waarmee we een babbeltje slaan. Maar van een ‘hechte’ band durven we niet spreken. We merken wederzijdse sympathie wanneer het gaat over onze gedeelde passie. Wel creeërden we twee jaar terug aan band met Gewoon Ruben, de klik was er en we besloten dan ook om samen een track te maken. Helaas liet Ruben in augustus 2019 het leven. Dit sloeg in als een bom. We besloten, in samenspraak met zijn vrienden, om het nummer toch op onze ep te zetten. Zijn muziek en teksten hebben ons trouwens altijd al aangesproken. Ook voor we een band hadden.

Wat zijn jullie muzikale helden en waarom?
Swieso Vanuit de Belgische scene zeg ik meteen Zwangere Guy!
Heel hot vandaag, maar hij had me al te pakken van bij Zwangerschapsverlof vol.3. Ook kan ik ook enorm genieten van Brihang en Ntrek. Als ik buiten de grenzen kijk, ga ik voor Joey Badass, Loyle Carner, J. Cole, Duckwrth,… Niet hiphop-gerelateerd knal ik graag op Spinvis, Brutus, Kurt Vile, The Growlers. Nogal uiteenlopend. Tjons: Ik kan moeilijk specifieke helden benoemen. Als muziek mij raakt en me meevoert ben ik fan. Of dit nu hiphop, pop, rock, jazz of whatever is. Op dit moment luister ik vaak naar Casco van Brihang. Onlangs vond ik het album Saturday = Youth van M83 terug in mijn auto (mijn auto is nogal een nest), en ik was vergeten hoe vet die band klinkt! Dus ja, uiteenlopende smaak.

Wanneer kwamen jullie tot de conclusie dat jullie muziek wilden maken? Swieso: Toen ik in het derde leerjaar de kans kreeg om muziekschool te volgen. Sindsdien is het nooit meer gestopt. Tjons: Idem Swieso. De vonk is voor mij wel echt over geslaan tijdens een concert van Gorki, toen ik een jaar of 11 was. ‘Fuck dat wil ik ook’, dacht ik.

Wat zijn jullie toekomst plannen met Lefwerk? Binnenkort (20/12) doen we onze eerste try out, in Zappa in Scheldewindeke, en ééntje in De Postiljon in Bellegem (04/01). Op 6 januari verschijnt onze eerste ep digitaal waarna een releaseshow volgt op 11 januari, in ’t ‘Poshotel’, het café van onze maat. Dit is trouwens volledig gratis! Puff Dwerdy komt nadien plaatjes draaien (we nemen hem ook mee naar de Zappa). Ook zijn er al enkele shows gepland in het voorjaar van 2020.
Maar het mag wat meer zijn! We hopen op zoveel mogelijk plaatsen onze ep voor te stellen om daarna terug nieuwe muziek te kunnen maken.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More