Home Belgisch INUIT: één jaar later

INUIT: één jaar later

by SANDRA REGENT

De Leuvense muziekscene had duidelijk nood aan vers bloed en nieuwe initiatieven. Genoeg reden voor vier vrienden en grote muziekliefhebbers om een nieuw muziekconcept in het leven te roepen. Een goed jaar geleden startten Bram, Jordy, Quinten en Thijs de concertorganisatie Inuit op. Een jaar en veel muziek later, blikken we samen met de mannen even terug op het voorbije jaar en kijken we naar de toekomstplannen. Het nieuwe seizoen wordt alvast sterk ingezet. Samen met STUK in Leuven presenteren ze op donderdag 10 oktober vier bands: Raveyards, Hypochristmutreefuzz, BOLT RUIN en Lingerwalt.

(c) Inuit – Stuk

Quinten, Bram en Jordy ongeveer een jaar geleden zaten we ook samen bij de opstart van jullie concertorganisatie Inuit. Kan je ons vertellen hoe het voorbije jaar verlopen is?
Quinten: Heel goed eigenlijk. We hebben maandelijks onze concerten georganiseerd met telkens een goede respons. Ook van de bands kregen we goeie reacties.  Het is tof om te zien hoe sommige, beginnende en relatief onbekende artiesten die we geboekt hebben nu toch groot aan het worden zijn zoals Jaguar Jaguar of Bombataz. 
Jordy: Heel positief op alle vlakken, we mogen echt niet klagen.
Bram: In het begin geef ik toe dat we wat angst hadden, maar het liep al snel goed. We hebben goede samenwerkingen opgebouwd onder andere met het STUK, en de Stad Leuven. Bij deze bedankt aan iedereen die meegewerkt heeft het voorbije jaar. 

Anekdotes? Minder leuke ervaringen?
Quinten: Voor publicatie vatbaar? Haha. Het optreden van Sergeant in STUK, de frontman was in het publiek gedoken en daar was echt wel een hoek af. Het publiek rondom hem vroeg zich af: “Wat is dit?”
Jordy: Ja dat was echt edgy, maar is goed afgelopen want het publiek is echt wel geboeid blijven staan luisteren en kijken. Op dat moment is het wel stressvol want je weet niet of het gaat aanslaan of niet.
Bram: Met Inuit niet, wel persoonlijk een minder leuke ervaring op BackYard. Ben echt wel hard gevallen tijdens het pogoën met als gevolg: kleren gescheurd en geradbraakt ’s anderendaags. Ah, en misschien wel met artiesten die te laat komen, dat zorgt voor extra stress maar er is gelukkig nooit iets echt fout gegaan.

Hebben jullie de leegte op die Leuvense muziekscene opgevuld denk je?
Jordy: Eerlijk? Nee, misschien een heel klein beetje, maar er mogen gerust nog meer iniatieven bijkomen. Hoe meer livemuziek hoe beter…
Quinten: Niet helemaal. Ik zou het echt zo cool vinden als we zoals in Gent elke avond iets konden organiseren.
Bram: Nu organiseren we maandelijks iets. Als we de middelen hadden, zouden we dit elke week doen. Maar je mag dat niet onderschatten. Je moet ook zorgen dat je publiek hebt hiervoor. Als je elke week iets organiseert gaan mensen naar namen kijken en selectiever zijn dus een risico op minder volk.
Quinten: Ja dat klopt, zoiets moet groeien. Maar wie weet in de toekomst.

Reacties van het publiek?
Bram: Ik heb nog nooit een negatieve reactie gehad, integendeel.  
Jordy: Soms wel al eens de reactie dat de support beter was dan de hoofdact. Maar over het algemeen zijn de mensen blij dat er animatie is door de week naast de Oude Markt.
Quinten: Bij onze Openair-editie met WHORSES en CasseCouilles is er een klein relletje geweest. Op een bepaalde Leuvense Facebook-pagina werd er geklaagd over het ‘lawaai’. “Noemen ze dit nu muziek?” Maar dat is snel overgewaaid en dat was een minderheid.

Wat waren de reacties van de artiesten?
Bram: Goed. Maar we kregen wel de opmerking dat we misschien nog ‘kleinere’ Leuvense bands zouden moeten boeken. De huidige bands zijn al wat gekend.
Quinten: Op de avond waren de artiesten zelf heel tevreden en positief. Whorses was één van de leukste shows. In hun eigen regio Kortrijk hadden ze zo goed als geen publiek. En in Leuven was er een dikke 150 man aanwezig. Ook Jaguar Jaguar was heel enthousiast. Het was één van hun eerste liveshows, ze zijn daarna ook serieus gegroeid en bekender geworden. Dat is wel leuk natuurlijk.
Bram: De Pink Lemons hebben Backyard geopend maar er was op dat uur nog geen publiek opgedaagd. De groep was dus begrijpelijk een beetje teleurgesteld.

Wat zijn jullie korte termijn plannen?
Quinten: Op 10 oktober organiseren we samen met het STUK Labo. Het was een idee van het STUK zelf naar aanleiding van de succesvolle avond in april met Bombataaz / Sergeant. Het is een compromis geworden tussen het grootse event dat zij in gedachten hadden en een wat kleiner maar intenser event zoals zij het graag zagen. De uitgangspunten zijn dat we tegen de muzikale hokjes zijn. We mixen rock, electronica en rave. We willen genreoverstijgend programmeren.  
Jordy: Het edgy-gedeelte kwam vanuit STUK terwijl Inuit inzet op het Belgische aspect.
Bram: Ja het is een goede samenwerking en een fijne denkoefening geworden.

En wat mogen we verwachten op lange termijn?
Jordy: Het basisconcept maandelijks (10 concerten per jaar) blijft behouden. Afhankelijk van het budget misschien een paar extra’s.
Quinten: We gaan ook wel een aantal sfeervolle akoestische sets à la Indies keeping secrets doen. Mensen moeten dan via mail inschrijven. Het is echt een zittend optreden met tussen 20 à 40 mensen maximum. Het is iets voor de echte liefhebbers, de incrowd,  met een vrije bijdrage. Op het programma: echte singer-songwriters, puur akoestisch. Op sommige optredens is er veel geroezemoes, hier is het echt de bedoeling dat het stil is en dat er geluisterd (in plaats van gepraat) wordt.
Bram: We willen ook nog meer de artiesten aan een eigen publiek koppelen. We zoeken eerst de locatie en dan bekijken we welke artiest hier zou passen.

Wie zouden jullie het komende jaar absoluut op jullie podium willen?
Bram: Ik zou het cool vinden dat een grote band zelf aan ons vraagt om te mogen komen spelen op onze events. En als ik een naam moet geven: Poppel.
Quinten: Ping Pong Tactics en als ik mag dromen: Lana Del Rey op de akoestische sessie of Adrianne Lenker van Big Thief.
Jordy: The Guru Guru, zonder twijfel.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More