Home Interview INTERVIEW: Kwa Kwa (Heibel)

INTERVIEW: Kwa Kwa (Heibel)

by Nel Mertens

Het Heibel-label uit de Kempen, komt met een nieuw project: Kwa Kwa. Tijd voor een babbel, dachten we zo.

©Kwa Kwa

We beschrijven Heibel altijd als ‘een eigenzinnig label’. Een collectief van artiesten die dan eens solo, dan weer samen nummers van allerlei allooi produceren. Met humor, zachtheid, harde beats, zang, rap, maar vooral veel  bizariteiten!
Hoe kaderen jullie die eigenzinnigheid?

Senne: ik denk dat Kwa Kwa zich richt op het overbrengen van gevoel. Door ons publiek te inspireren, te doen vibreren. Om met de meest banale woorden tot een soort kerngevoel te komen. Ondanks het gebruik van al dan niet verscholen ironie spelen we met humor.

Het grote doel wat Kwa Kwa nastreeft is het doen dansen van mensen, doen opgaan in het moment

Het label bestaat uit een collectief aan artiesten. Is er ook een ‘labelbaas’? Of hebben alle artiesten van Heibel medezeggenschap en zijn ze gelijkwaardige mede-eigenaars?

Ruben: Een echte hoge pief is er niet echt, maar alle artiesten onder het label hebben dan weer ook niet echt medezeggenschap over alles. Het zit daar zo’n beetje tussenin. Het was met het oorspronkelijke zevental, dat destijds Webstek vormde, dat we het bescheiden labeltje uit de grond gestampt hebben. Onderling binnen die 7 mensen zitten we wel op gelijke hoogte. Uiteraard zijn er afhankelijk van het moment of het soort activiteit andere mensen die meer te zeggen hebben of die er meer gewicht aan hangen. Volgens mij is dat ook ergens een sterkte dat het niet constant met 7 tegen elkaar op gaat, maar dat er een kleiner groepje tussen een aantal meningen schippert. Naarmate het (naar ons gevoel) een beetje beter loopt met het label, proberen we ook zaken neer te zetten waar we volledig achter staan. Vroeger waren we daar allemaal een heel stuk losser in.

Heibel heeft nu Webstek, Roestig, Drinkebuzz, Koekbroek, NejNej, Chilly Mili, Camilo, Haas, Ruben, Arne, Arno, Thijs, Pieter en – sinds jullie debuut op Heibelacht in de Kinky Star in Gent – nu dus ook Kwa Kwa onder zijn vleugels. Stel jullie nieuwe project even voor. Wie zijn jullie?

Kwa Kwa zijn Kwamilo a.k.a. Camilo Donoso Villar (Webstek), Cni Kwaulussen a.k.a.  Senne Paulussen, Kwian a.k.a. Ian Biermans (Bread For Duck, Sister Luke & The Sticky Fingers), Kwarnix a.k.a. Marnix Govers en Kwuben a.k.a. Ruben Govers (Webstek).

Ruben: Kwa Kwa is eigenlijk ontstaan als een samenloop van een aantal situaties. Ik was volop bezig om de Heibelnacht in te plannen, Camilo zat met de bandnaam Kwa Kwa, we hadden als groep vrienden al langer het gevoel dat wij toch eens samen iets muzikaal moesten uitsteken… Het was eigenlijk het idee om in de Chilly Mili-formatie op te treden op de Heibelnacht. (Met die formatie hebben we ook in onze allereerste livestream van de Kinky Star opgetreden.) Maar toen kregen Camilo en ik het idee om het roer eens helemaal om te gooien: de band Kwa Kwa was geboren! Marnix op de bas was een heel snelle keuze, hij had de vorige zomer al met 2 shows bij Webstek ingevallen en het kriebelde daarna enorm om zelf voltijds in een band te spelen. Mijn broer is ook gewoon tout court de beste bassist die ik ken. 1 en 1 is 2! Senne is één van mijn oudste jeugdvrienden en hij had met Camilo vroeger al in een hiphopkliek liedjes gemaakt. De combinatie van die 2 op de vocalen zorgt voor een unieke mix van feeling en stijl. Tot slot is Ian de lijm die het geheel netjes kon afkitten. Ik heb hem zelf ontmoet op het verjaardagsfeestje van Senne, die had Ian daar toen in het midden van dat feestje uit de zaal getrokken en achter de keys gesmeten voor een improsolo. Ik zag direct dat Ian een heel straffe muzikant was.

Vanaf het eerste moment dat we met 5 begonnen te repeteren, ging alles eigenlijk bijna vanzelf. Iets dat we nog altijd op de repetities merken.

Camilo: Voila eigenlijk weinig aan toe te voegen.

Ian: Ik ben via Cni in contact gekomen met deze bende. Cni ken ik al héél lang. Onze moeders zijn beste vrienden én collega’s. Een paar jaar geleden kwam ik in contact met Kwamilo. Jaar na jaar kwamen er meer jamsessies en ontstonden de kriebels om samen te werken. Ruben kende ik al een beetje via Cni en Webstek maar samen met Marnix heb ik hem pas echt leren kennen bij Kwa Kwa.

Waar komt de bandnaam vandaan en wat betekent deze voor jullie ?

Camilo: Die naam is mij een jaar geleden te binnen geschoten. En toen heb ik tegen mezelf gezegd dat mijn volgende project Kwa Kwa zal heten. Zit geen betekenis achter, klinkt gewoon leuk. Dat vind ik het belangrijkste.

Jullie beschrijven jullie geluid als ‘Algemeen Nederlands met een verdachte dosis funk’. Maar is de muziek die jullie maken vergelijkbaar met iets dat de luisteraar kunnen herkennen qua genre? Werden jullie geïnspireerd door andere artiesten / genres… ?

Ruben: Volgens mij worden we als groep in het geheel niet echt door bepaalde artiesten geïnspireerd, maar individueel hebben we allemaal wel een andere achtergrond van verschillende stijlen. Het is net die samenkomst van 5 mensen met andere invloeden dat Kwa Kwa maakt. Kwa Kwa is De Kennismaking. Kwa Kwa is De Ervaring. De muziek die ik graag luister heeft eigenlijk heel weinig aansluiting bij dit project. Ik ben altijd verknocht geweest aan garagerock, postpunk, stoner en velerlei noisy, dissonante muziek. De laatste jaren luister ik ook veel naar psychedelica en muziek met synths (LCD Soundsystem, Altin Gün, Shht). Ik vind de Belgische muziekscene iets heel moois en belangrijk, daar hoort ‘het Nederlandstalige lied’ ook bij. Op dat vlak sluit het zich wel mooi aan bij deze band.

Cni: voor mij is Kwa Kwa een kind van de hiphop met de kleinkunst, op een instrumentaal bedje van funk, disco en jazz-style live beats.

Camilo: OD Yami heeft mij aangezet tot rappen.

Marnix: Ik ben al lang fan van Rage Against The Machine en Red Hot Chili Peppers. Met dit project kan ik mij als bassist wel vinden in een mengelmoes van de twee. Ik ben op mezelf beginnen bassen bij een harmonie, waar ik dankzij mijn broer in ben geraakt. De bas was destijds mijn tweede instrument naast de klassieke gitaar. Later heb ik dan ook bas verder gedaan aan de muziekacademie van Zoersel. Daar maakte ik voor het eerst kennis met de gekke baslijnen die je in funk terugvindt. Vanaf mijn eerste noten op de bas keek ik heel hard op naar Flea. Zijn funky riffs en manier van spelen hebben op mijn basspel een enorme invloed gehad. Nu luister ik vooral veel hiphop en rap: Denzel Curry, MF DOOM, Ice Cube, Snoop Dogg en Zwangere Guy zijn enkele voorbeelden van mijn favoriete artiesten uit het genre. Door Chilly en Cni komt die energieke rap vibe volledig tot zijn recht en Ian, Ruben en ik zorgen voor de verdacht funky beats.

Ian: Ik ben opgeleid pianist maar afgelopen jaren werd ik vooral aangetrokken tot de gitaar. Dankzij Kwa Kwa ben ik me gaan verdiepen in de wereld van de synthesizers en voel ik weer kriebels om achter de toetsen te kruipen. Ik ben de laatste 2 jaar behoorlijk veel naar funk aan het luisteren (Herbie Hancock, Curtis Mayfield, Stevie Wonder, …) en mijn liefde voor de bands Rage Against The Machine en Beastie Boys wordt heropgeleefd door onze twee frontmannen Mcni & Kwamilo. Deze combo zorgt keer op keer voor aanstekelijke grooves en catchy bars.
Mijn legendes op de toetsen zijn: Billy Preston, Herbie Hancock en Ray Manzarek.
Mijn legendes op de gitaar: Jimi Hendrix, John Frusciante en Eric Clapton.

Hoe beschrijf je KwaKwa’s muziek aan iemand die jullie nog niet gehoord heeft?

Ian: Het is funky, het is Vlaams, het is Kwa Kwa. Vanvoor staan twee geboren entertainers die met ludieke en doordachte teksten het publiek kortbij en geboeid (proberen te) houden. In de backline staan drie kleppers van formaat die als een geöliede machine beats produceren waarop geen mens stil kan staan.

Op 28 maart spelen jullie in Café Aap op de Vlasmarkt in Gent. Wat mogen we verwachten?

Ian: Een hyped Kwa Kwa die 2 nieuwe tracks (sinds debuutconcert) komen brengen. We verwachten alvast dat de Aap goed gevuld zal zijn.

Camilo: Ik ga op de toog proberen kruipen.

Marnix: We hopen de Aap volledig vol te stampen en op te blazen. We proberen een nóg energieker optreden te brengen dan ons debuutoptreden in december vorig jaar.

Wat is jullie wildste muzikale Kwa Kwa – droom?

Camilo: Ik wil beroemd worden. En met Kwa Kwa op Dour staan.

Ian: Voor mij mag Pukkelpop daar zeker bij.

Ruben: Ik wil heel graag ooit eens een show in het midden van een zaal spelen met het publiek rondom. Een 360 show!

Kwa Kwa / Vi.be / Facebookevent / Heibel

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More