Home Belgisch In het repetitiekot met LŪPAGANGGANG

In het repetitiekot met LŪPAGANGGANG

by Björn Comhaire

Met z’n vieren zijn ze en dat wilden ze in eerste instantie aan iedereen duidelijk maken. Ze noemden zichzelf dan ook Lūpa Gang Gang Quartet. Toen kreeg platenlabel Sdban Ultra hen in de gaten en werd het LūpaGangGang, Lupa voor de vrienden. Bekt makkelijker en ze zijn nog steeds met vier.

Miel, Lena, Rob en Anton @ VOLTA © Björn Comhaire

De muzikale carrière van Miel, Anton, Rob en Lena kwam in een stroomversnelling toen datzelfde platenlabel hen tekende en de kwaliteit zag die wij al een tijdje in het snotje hadden. De tweede ep Urban Detox verscheen op 1 juli en wordt gevolgd door een indrukwekkende toer (zie hieronder) om die aan het volk voor te stellen.

We spraken de band in het Brusselse VOLTA waar ze, samen met de Franse saxofonist Yonathan Hes, volop aan het repeteren zijn voor diezelfde toer.

LūpaGangGang samen met Yonathan Hes in repetitiekot B @ VOLTA © Björn Comhaire

Waar komt de titel van de ep eigenlijk vandaan?
De betekenis van de titel is in feite nogal paradoxaal. Aan de ene kant verwijst ze naar de opnames van onze ep, die vonden plaats in de Ardennen. We gingen weg van de stad om in de natuur te detoxen en daar in alle rust muziek op te nemen. Langs de andere kant zijn we alle vier net afkomstig van ‘den buiten’ en zochten we de stad op net om weg te komen van datzelfde platteland! De nummerkeuze weerspiegelt ook die tegenstelling, twee nummers zijn eerder feestelijk, terwijl de twee andere wat meer ingetogen zijn.

Toen ik jullie een tijd geleden opzocht in de studio in de Ardennen waren jullie volop bezig met de opnames van een album, uiteindelijk is het (in eerste instantie) een ep geworden. Hoe hebben jullie de vier nummer van de ep gekozen?
We kozen vooral nummers die goed samenwerkten en die een duidelijk beeld geven van wat je van het album mag verwachten. Eerst lag de volgorde van de nummers vast en pas daarna hebben we een thema voor de ep gekozen.

Het gaat plots allemaal heel snel voor jullie, tekenen bij het prestigieuze Sdban Ultra heeft daar zeker mee te maken. In welke mate heeft die deal jullie beïnvloed?
Ja, tekenen bij Sdban is echt wel een ongelooflijke eer. Hadden we het op voorhand geweten we hadden misschien nog meer ons best gedaan (lacht)!

Het heeft zeker een grote invloed op ons. We krijgen veel feedback van het label en ze leggen deadlines op. Niet dat ze ons onder druk zetten, maar het is goed dat we einddata krijgen om naartoe te werken. Zij waren het ook die de naamsverandering voorstelden. Die vraag kwam niet helemaal onverwacht trouwens want ook anderen hadden ons al attent gemaakt op de niet zo evidente bandnaam.

Hoewel ze ons soms helpen bij de nummerkeuze, is het zeker niet zo dat ze ons in een bepaalde muzikale richting willen sturen of zo. Samenwerken met een professioneel label maakt ook de stap naar het buitenland wat makkelijker, ook daar hopen we dat Sdban ons kan in bijstaan.

Anton Robberechts © Björn Comhaire
Rob Swennen © Björn Comhaire
Gastmuzikant Yonathan Hes © Björn Comhaire

Jullie worden steevast als jazzband voorgesteld terwijl jullie eigenlijk geen jazz spelen, of zie ik dat verkeerd?
De klassieke jazz songstructuur spreekt ons inderdaad minder aan. Dat typische schema van thema – improvisatie – thema – improvisatie… is niet iets wat wij toepassen in onze nummers. We zijn wel altijd op zoek naar nieuwe vormen voor onze nummers.

Toch komen er bepaalde elementen uit de jazz terug in onze nummers. Ook improvisatie heeft bij ons een plaats in de live set, al is dat de laatste tijd een beetje verminderd. In de toekomst willen we dat toch weer wat meer beginnen doen.
En eigenlijk vinden we het helemaal niet zo erg om in het jazz vakje gestoken te worden. Liever dat dan bijvoorbeeld terecht te komen bij pop want daar is de concurrentie echt moordend en is het nog veel moeilijker om een plaatsje te veroveren.

Jullie zijn een echte liveband?
Ja, toch wel al zouden we ook graag een studioband willen zijn. Een beetje zoals STUFF, die zijn sterk in de studio én live. Het is straf hoe ze de muziek op de plaat vertalen naar het podium. Sommige zaken werken nu eenmaal beter in een studio, andere zijn ideaal voor een liveset. STUFF slaagt erin om beide te beheersen, hun nummers klinken live dan ook helemaal anders dan op plaat. Sterk!

Nu we het toch over STUFF hebben, wie zijn jullie voorbeelden?
Elk van ons heeft zo zijn voorbeelden, maar over STUFF zijn we het allemaal eens. Andere voorbeelden zijn Prince, Kamaal Williams, Herbie Hancock of Black Midi.

Je kan de ep Urban Detox bestellen via de Bandcamp pagina van de band.

Wil je LūpaGangGang live aan het werk zien dan kan dat op de volgende plaatsen:


08/07 – PPH, Hoegaarden
09/07 – BOS Festival, Wevelgem
18/07 – Jonge Wolven (Trefpunt), Gent
20/07 – Bar Broei, Gent
28/07 – Cafee Cabron, Antwerpen
30/07 – ZwartGoud, Maasmechelen
02/08 – Café Crayon (TAZ), Oostende
03/08 – KAAP (TAZ), Oostende
04/08 – Fort Napoleon (TAZ), Oostende
05/08 – In de stad (TAZ), Oostende
06/08 – AFF, Genk

FACEBOOK / INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More