Home nieuws Uitheems Geduister #193

Uitheems Geduister #193

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Nergens komt zoveel aan het licht als in de donkere kamer… en in het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Then Comes Silence, Spectral Darkwave, Saor, Fir Cone Children, The Chronicles Of Manimal And Samara, Living Signs, Vazum, SINthetik Messiah, Assemblage 23,Sea Of Sin, The KVB, Johnathan/Christian en meer info over The Goth City Festival in Leeds  en de documentaire over de legendarische gothclub The Church in Dallas.

THEN COMES SILENCE
De Zweedse donkere pospunkers van Then Comes Silence hebben hun zesde studio-album Hunger uit. De post-Covid wereld, zette frontman Alex Svenson aan het denken: “Wat heeft het voor zin om liedjes te schrijven over de apocalyps en de onontkoombare toekomst die doordrenkt is met duisternis, terwijl de media het al beter doen? In plaats daarvan geven we je met ons nieuwe album Hunger het licht.” En dat licht laat Then Comes Silence horen in 11 nieuwe tracks, die ze opnamen met een aantal geweldige gastmuzikanten zoals William Faith (Faith and the Muse, Bellwether Syndicate) en de Zweedse alternatieve scene-legende Niklas Rundquist (die in de jaren 80 met Leather Nun werkte) opnamen.

Hunger is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Metropolis Records.

Bandcamp / Facebook

SPECTRAL DARKWAVE
Na hun debuutalbum Last First Contact en de daaropvolgende zes jaar afwezigheid aan de frontlinie, keerde Spectral Darkwave eind 2021 terug met hun tweede album, At Outer Dark. Deze verzameling monsterlijke, donkere metaltracks was een ambitieuze en fantasierijke tweede aanval met bijtende, extreme metal en de release daarvan werd gevierd met een opwindende lanceringsshow in Club 85 op 8/10/2021 in Hitchin, de spirituele thuis van de band. Dat opruiende optreden, werd vastgelegd op het album Live Fire Exorcise.
Een live-ervaring overtreft meestal een productie met gemak, dus fans van de band vinden dit zeker een knappe aanvulling op hun collectie.

Live Fire Exorcise is digitaal verschenen bij Occidental Records.

Website / Bandcamp / Facebook

SAOR
Saor’ betekent gratis, vrijblijvend, onbeperkt en dat klopt volledig met wat Caledonisch metalpionier Andy Marshall met zijn soloproject brengt. In 2020 mocht hij de Scottish Alternative Metal Award ontvangen in de categorie ‘Best Metal’.
“Ik speelde vroeger in een aantal lokale bands, maar ik vond het nooit leuk om met andere mensen muziek te schrijven”, herinnert Andy zich over zijn eerste, vormende tijden als muzikant, “Er waren te veel meningen en ruzies over de richting van de muziek. Ik heb er altijd de voorkeur aan gegeven alleen muziek te schrijven.”
Als een eenzame zwerver die trots de verhalen en mythen van zijn volk, zijn cultuur en zijn regio schreeuwt vanaf de toppen van mistige Caledonische bergen, heeft Andy met SAOR een eenzaam, maar opvallend inspirerend pad uitgestippeld. Nu is de bekroonde Caledonische metalpionier terug met Origins, het vijfde volledige album dat zijn diep atmosferische hybride van black en folk metal levert die de luisteraar tot diep in het Schotse landschap brengt.

Op Origins vertelt hij het verhaal van de Picten – een groep volkeren die leefden in wat nu Noord- en Oost-Schotland is tijdens de late oudheid en de vroege middeleeuwen – en hun felle gevechten. En daarbij mogen we het onverwachte verwachten, als tegenreactie op de ‘meer toegankelijke’, vorige albums: Origins komt over als een meer razende, met black metal doordrenkte plaat, overvloedig suggestief in zijn beeldspraak en zelfs melancholisch op sommige plaatsen, maar beslissend sterk en schurend tegelijkertijd. “Dit album is veel meer door gitaar aangestuurd”, bevestigt Andy.
Een zwaarder album, inderdaad, met veel nadruk op de riffs.

Origins is digitaal, op cd, vinyl en cassette verschenen via Season Of Mist.

Facebook / Bandcamp / Website

FIR CONE CHILDREN
Fir Cone Children
is één van de projecten van Alexander Leonard Donat (Vlimmer, Assassun) en uit zijn laatste, zevende album met Fir Cone Children, lanceerde hij een video bij de track Cereals And Confidence. Een nummer in eighties goth art stijl, met Cure-kenmerken in de baslijn.  Een nummer dat naar het einde toe evolueert tot een opbeurend, levendige track met knap complex drumwerk. Een dreampunknummer in stijl!

Het nummer is verschenen op het album It Chooses You, dat digitaal, op cassette en cd verkrijgbaar is bij Blackjack Illuminist Records.

Bandcamp / Facebook

THE CHRONICLES OF MANIMAL AND SAMARA 
Enkele weken terug kregen we van The Chronicles Of Manimal And Samara (TCOMAS), hun nieuwe single Shaman, waarmee duidelijk werd dat dit project een nieuwe vorm van expressie brengt. Op dit ogenblik settelden ze zich in het VK. Daphne Ang (Singapore) en Andrea Papi (Italië), kwamen in 2020 samen om hun debuutalbum Full Spectrum op te nemen en zijn baanbrekend in de manier waarop ze progressieve muziek, poëzie en visie combineren. Geïnspireerd door muziek van Tool tot Kraftwerk en Russian Circles, maar ook door de poëzie van Virginia Woolf en Jim Morrison in hun teksten op te nemen, vult TCOMAS een leemte in de muziek door literatuur, theater en geschiedenis te brengen, waarbij rock en metal samensmelten.

Het duo bracht deze week hun album Trust No Leaders uit, met een video bij Pound Of Flesh; Pound Of Flesh, een synthese van Djent en Thrash Metal, combineert elementen van Zuid-Amerikaanse volksmuziek met soundscapes die doen denken aan de atmosferische partituren van filmcomponist Ennio Morricone. De invloed achter het nummer komt van Shakespeare’s toneelstuk Merchant Of Venice. De titel van het nummer, verwijst naar iets dat verschuldigd is, dat moet worden terugbetaald (wraak).”

Trust No Leaders is digitaal, op lp en op cd verschenen.

Website Facebook

LIVING SIGNS
Living Signs
is het nieuwe project van Markus Obscurus uit Berlijn, die op de synths wordt bijgestaan door muzikant Marko Bonew, bekend in de scene met zijn synthpop-project Re.Mind.
In hun nummers, vertellen de heren van Living Signs over het pijnlijke verlies van controle en hun woede die meekomt, omdat bepaalde mensen verantwoordelijk zijn voor die zogenoemde ‘slagen van het lot’.
Iedereen heeft plannen, dromen en doelen. En plotseling neemt het leven een andere wending.
In hun eerste single, Spezialoperation hebben ze het over de brute invasie van Oekraïne. Iedere stampende beat is een keiharde stoot richting oorlogsaanvoerders, voorzien van aanhoudende synths en diepduistere, grimmige vocalen.
De aanvoerder van de Gothic cultclub Bunker Dresden en Blind Passenger-toetsenist Sebastian Arp Gottschall creëerden een spannende remix, die ook als bonustrack op de single staat.

Facebook / Bandcamp

VAZUM
Angel is de nieuwste single van het deathgazeduo Vazum uit Detroit (U.S.A.). Zach Pliska (zang, gitaar, drum) en Emily Sturm (zang, bas) laten hiermee een snelle punk-/deathrock-/ shoegazecombi horen. Het is de tweede release van Vazum in 2022, na de Thief dubbelsingle (maart), in voorbereiding van hun album dat later dit jaar wordt uitgebracht.

“Quick to point your finger
At anyone you don’t like
When opportunity strikes
In the end you’ll be ashamed
When all your lies and mistakes
Attach to your name”

Een track naar onze zin? Absoluut! Met punk-zanglijnen die melodisch goed klinken, doorrazende bas en gitaar en opzwepende drums, in een warm doch urgente stijl gebracht.

Angel is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

SINTHETIK MESSIAH & ASSEMBLAGE 23
De industrialartiest uit Louisiana (U.S.A.), SINthetik Messiah is terug met een volgende aanval op het religieuze. SINthetik Messiah blijft ons ook met Assassins That Run On Faith wegblazen door industriële bas te combineren met elektronica in een smerig, drassig geluid, ongetwijfeld beïnvloed door het gebied waarin hij woont.
Met deze nieuwe klaagt hij het geweld en misbruik in het Vaticaan aan. “Gedurende duizenden jaren bestaat er in het Vaticaan een verbond van nonnen om de wereld van het kwaad te verlossen. Door puur geweld was dit verbond in staat het Vaticaan tot zijn huidige macht te brengen”, legt bezieler Bug Gigabyte uit bij de track. In de track hoor je een authentieke opname van Paus Fransiscus die zich excuseert voor het misbruik van de nonnen.

Assassins That Run On Faith is als digitale single verschenen en komt met een extra remix door Tom Shear van Assemblage 23.

Facebook / Bandcamp

SEA OF SIN & THE KVB
Het Duitse synthpopduo Sea Of Sin bracht nog maar net hun nieuwe single Synchronize uit en niemand minder dan Nicholas Wood en Kat Day van het opwindende Britse postpunkduo The KVB gingen er mee aan de slag om de track te remixen. Het resultaat ? Een stomend donkere versie van Synchronize!

De remix is digitaal verschenen.

Sea Of Sin / The KVB

JOHNATHAN/CHRISTIAN
Johnathan/Christian, het transatlantische postpunkteam van Johnathan Mooney en Christian Granquist, heeft net een nieuwe single uit, waarmee ze de Come Back Alive Foundation steunen, een organisatie die het Oekraïense leger steunt tijdens de oorlog in Donbas.

Voor het nummer Talkin’ Bout The Wolf deed het duo beroep op The Legion Of Whom, een collectief van goth en industrial artiesten, waaronder Matt Vowles (Black Angel), Lee Meadows (The Glass House Museum), Athan Maroulis (NOIR), Steven Archer (Ego Likeness / Stoneburner), Claus Larsen (Leæther Strip), Martin Bowes (Attrition), Alla Miroshichenko (Attrition/Alia Synesthesia), Jeff Diehm (The Last Dance) en Ania Tarnowska (I Ya Toyah).

De titel van het nummer is gebaseerd op het Oekraïense gezegde ‘Talking About the Wolf’ (Розмова про вовка), dat we interpreteren als ‘speak of the devil’. Johnathan zegt: “Sinds de Donbas-invasie in 2014 heeft Oekraïne de wereld verteld dat de wolf eraan komt, en wat hebben we gedaan om te helpen? Terwijl de strijd voortduurt, is dit niet het moment om gewoon verder te gaan. Oekraïne heeft nu meer dan ooit de hulp van iedereen nodig.”

Steunen kan jij dus ook, door deze single (met instrumentale versie) aan te schaffen. Dat dit – met al deze topartiesten samen – een ijzersterke track is, hoeven we wellicht niet uit te leggen…

Facebook / Bandcamp

NUDA
Industrialartieste Nuda kennen we eigenlijk ook van Fleishkrieg, het zijproject van Nuda’s geesteskind, Kaylie Cortez. De eenvrouwsmachine is terug met een nieuw album in aantocht en een korte Amerikaans tournee. En in aanloop van het album Stranger krijgen we alvast haar eerste single Trigger.
Met deze track die gaat over het posttraumatische stresssyndroom en mentale gezondheid.

Het is ook het thema van het nieuwe album. Trauma’s uit het verleden of onderliggende emoties kunnen zo snel en onbedoeld naar buiten komen omdat woorden of acties die mensen zeggen of doen, een slechte herinnering kunnen oproepen die een reactie van angst, paniekaanvallen, enz. uitlokken.

Trigger is het meest industrial dance nummer dat Nuda uitbracht, in de stijl van Front Line Assembly en Celldweller. De track is digitaal verschenen.

Website / Facebook / Bandcamp

THE GOTH CITY FESTIVAL in Leeds
We kennen en verlangen jaarlijks naar WGT, het Wave-Gotik-Treffen in Leipzig (DE). Maar de Britse stad Leeds voelt zich zeker even veel verbonden met de dark scene en kroont zich tot bakermat van de goth-cultuur. Het Goth City-festival is in elk geval een juweel van een evenement, dat gedurende 4 dagen wordt gehouden in Leeds. Op 4 locaties in de stad kan je op de stem en geluiden van de Britse gothic underground terugvinden. Van 7 t.e.m. 10 juli kan je er op de zesde editie – The Goth City 6: The Vampire Strikes Back o.a. The Rose Of Avalanche, Caroline Blind, Carlie Martece, Ian Ftg & (G)Host Amerekat, Rome Burns, Byronic Sex & Exile, The Way Of All Flesh, Witch Of The Vale, La Rissa, John Merricks Remains, Celavi, Astrofaun, Rhombus, Gothzilla, The Black Riders Cult, Penance Stare, Pak40, The Golden Age Of Nothing, The Webb, Down From Above, The Scarlet Hour, Chaos Bleak, Deathtrippers en The Rose Of Avalanche als grote headliner.

Tickets vind je op de website.

DOCUMENTAIRE: Dark Sanctuary: The Story Of The Church
Met de documentaire-film Dark Sanctuary: The Story Of The Church krijgen we de opwindende geschiedenis van de historische gothic club in Dallas: The Church. De documentaire onderzoekt de ongelooflijke geschiedenis en schokkende verhalen van een van de langstlopende gothicclubs in de VS.

Door middel van interviews met wereldberoemde muziekartiesten, lokale bands en klanten, zal de film het verhaal vertellen van de grensoverschrijdende gemeenschap van buitenbeentjes die zich heeft gevormd in de bijna drie decennia van het bestaan ​​van de legendarische club. Een gedetailleerde achtergrond van de film en de geschiedenis van The Church, kan je hier alvast lezen.

De film draait om de DJ in residence van de club, Joe Virus, en volgt zijn reis van beginnend muzikant tot draaien op het hoofdpodium gedurende meer dan 20 jaar. De film vertelt ook over de gebeurtenissen van 2019 en 2020 toen een vastgoedbedrijf van meerdere miljoenen dollars de buurt opkocht en de pandemie het geliefde gebouw van de gemeenschap op 2424 Swiss Avenue opeiste. In de afgelopen decennia is door kerkgangers vaak gezegd dat de kerk van hen was: ‘Onze kerk’. Nu staat hun huis van bijna drie decennia op het punt voor altijd verloren te gaan.

Spectrograph Films uit Dallas, Texas heeft een IndieGoGo-campagne gelanceerd om hun documentairefilm Dark Sanctuary: The Story of The Church te financieren.


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More